Delen vinden we super lief

kraamverzorgster, kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek

Iedere 3e januari van het jaar is het de ‘internationale kraamtranen dag’, een bijzondere themadag waarop we stil staan bij de kraamtranen en wat daarbij komt kijken als nieuwbakken ouder. Deze babyblues komt na de geboorte vaak voor en je hoeft je er als ‘nieuwgeboren’ mama dan ook echt géén zorgen over te maken.

Ook ik had geen idee wat me overkwam toen mijn tranen over mijn wangen biggelden toen de kraamverzorgster mij vroeg hoe het met me ging. Onverklaarbare huilbuien, prikkelbaarheid en onzekere gevoelen kwamen boven drijven, terwijl ik juist zo intens gelukkig was met mijn kleintje! De kraamtranen in de kraamweek bleek een bekend fenomeen te zijn waar het toegewijde team bij Difrax, de initiafnemer van deze themadag graag bij stil staat!  ‘Meer dan normaal‘ wist mijn lieftallige kraamverzorgster mij te verzekeren terwijl ik mijn kindje tegen mij aan had liggen. Het krijgen van een kindje heeft zoveel impact op je!

kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek
Onverklaarbare huilbuien – verdriet voelen – Prikkelbaar zijn – Onzekerheid – Wisselvallig humeur – gebroken nachten -Twijfels hebben of je het wel goed doet 

Je wereld staat op z’n kop

Ze begrijpen bij Difrax als geen ander dat de komst van een kleintje je wereld op z’n kop zet. Hoezeer je je er op voorbereid, niemand weet precies hoe het werkt als je een kindje krijgt. Er is immers geen geheim recept, geen uitgebreid handboek (hoewel er toch echt duizenden zijn) en geen magische formule. Elke baby en zwangerschap is uniek en zo zal ook jouw aanpak en ervaring van het ouderschap uniek zijn.

Het is een hele ontdekkingsreis die begint bij de geboorte van je kleintje en dan kom je er stapje voor stapje achter hoezeer je leven is veranderd. Het is een emotionele rollercoaster dat je al snel doet beseffen dat je moeder bent geworden. Moeder van iets heel kleins, fragiels en bijzonders.

Hoogte, en dieptepunten

Veel moeders zullen beamen dat een bevalling één van de meest intense momenten is die je meemaakt als vrouw. De pijn van de bevalling en het euforische gevoel van de eerste ontmoeting liggen dicht bij elkaar. Ook ik werd overdonderd door de intensiteit van het moment en alles wat op je af komt. Het moment dat je dan eindelijk je kleine wondertje in je armen mag houden na, vaak een lange zwangerschap, is voor vele moeders het meest gelukkige moment van haar leven. Toch kunnen de eerste momenten met je kindje overweldigend zijn en na een aantal dagen gepaard gaan met krokodillentranen.

‘Hoe gaat het met je’, vroeg de kraamhulp

De bevalling, hoe intens die ook is verlopen, wordt opgevolgd door de kraamtijd dat voor mij persoonlijk ook een emotionele achtbaan was. Het ene moment ben je euforisch van geluk en heb je een glimlach van oor tot oor en het andere moment ben je getroffen door de babyblues. De eerste paar dagen stond ik stijf van de adrenaline, sliep ik niet heel goed, mijn borsten deden pijn door de borstvoeding en mijn lichaam was uitgeput door de bevalling marathon.

baby, kraamtranen, bevalling, geboorte, kraamweek, kraamperiode, emotioneel, postnatale depressie, themadag, dag van de kraamtranen

Ik was soort van uit balans en reageerde veel gevoeliger op alles wat er om je heen gebeurde. De borstvoeding kan pijn doen (tepelkloven), de hechtingen kunnen trekken, de nachten zijn gebroken, je kunt oneindig naar je veilig slapende baby kijken, of wellicht heb je zelfs een huilbaby. Vooral rond de derde dag na de bevalling komen alle emoties samen en kan het minste of geringste je in tranen doen uitbarsten, ook wel de bekende kraamtranen! Bij mij lukte dat al met ‘hoe gaat het met je?”

3 januari Internationale kraamtranen dag

Na de geboorte treedt de babyblues vaak op rondom de derde dag na de geboorte. Dat de dag van de kraamtranen op 3 januari is gepand, zo aan het begin van een nieuw jaar is dan ook een ideaal moment om bij kraamtranen dag stil te staan. En al snel nadat je je tranen hebt laten vloeien wordt het beter en nemen de hormonen in je lichaam af. Je hebt dan weer meer slaap en je humeur gaat er weer sterk op vooruit.

Maar liefst 50 tot 70% van de vrouwen heeft last van kraamtranen na de bevalling. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van kraamtranen en wat kun je er tegen doen? Je leest het in deze blog!

Partners opgelet

De dag van de kraamtranen is door Difrax opgezet om partners er op te wijzen dat ze een zeer waardevolle rol spelen in die eerste week na de bevalling. Na de negen maanden zijn vrouwen namelijk nog niet helemaal verlost van alle hormonen die haar hebben opgeëist.

kraamtranen, wiegje, veilig slapen baby wiegje

Mijn man weet hier alles van en leefde enorm met me mee. De kraamtranen en huilbuien zijn echt meer dan normaal en hij liet me dan ook mijn gang gaan zonder een oordeel te geven en gaf me een knuffel en kus. Wees dus maar extra lief voor elkaar en geniet van alles dat op jullie pad komt. Probeer een oogje in het zeil te houden en praat over haar gevoel, geluk, onzekerheden en geniet vooral van deze bijzondere tijd!  En als je vermoedt dat je partner last heeft van een postnatale depressie, trek dan zeker aan de bel.

kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek

Als het even anders loopt

Er zijn namelijk moeders die zich alleen maar slechter voelen en last hebben van postnatale depressie. Naast de stemmingswisselingen en huilbuien, slapen moeders dan slechter, raken snel geïrriteerd, voelen zich machteloos, angstig of neerslachtig. Wij adviseren dan ook zeker om een professional in te schakelen als dit lang aanhoudt! Hier hoef je echt niet alleen door!

Ik denk nog heel vaak terug aan mijn bijzondere (laatste) kraamweek van nummer drie die hierboven in is vastgelegd. En tsja, ook ik had toen kraamtranen… Had jij ook last van kraamtranen en de bekende Baby Blues? Laat dan zeker een reactie achter onder dit blog en sta samen met ons stil op deze nationale kraamtranen dag!

Hulde aan de kraamverzorgster die de kraamweek voor velen zeer bijzonder maken! En wat denk jij? zullen er in januari meer coronials geboren worden?

Dutch design Difrax

Difrax is opgericht in 1967 door DImphna en FRanck en wisten de naam van opvolger(x) destijds nog niet. Het is het Nederlandse A-merk van babyproducten en marktleider in het segment babyflessen én fopspenen. Het team van Difrax staat voor ‘A Little Help’, waarbij ouders en hun dierbaarste bezit ten alle tijden centraal staan. Want niemand weet precies hoe het werkt als je een baby krijgt en daar kun je alle hulp bij gebruiken. En alle beetjes helpen, ook als het op ouderschap aankomt. En wat betreft de dag van de kraamtranen! Het is een fase lieve mama!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief