Delen vinden we super lief

Goede voorlichting aan ouders over veilig slapen blijft belangrijk
Het is zelfs één van de meest gestelde vragen onder nieuwbakken ouders: “hoe laat ik mijn baby veilig slapen?” Echt iedere ouder wil het beste voor zijn pasgeboren baby, en toch zien kraamverzorgenden regelmatig onveilige slaapsituaties bij kraamgezinnen. We delen graag de verontrustende onderzoeksresultaten om leed te voorkomen.

Onderzoeksresultaten Veilig slapen

VeiligheidNL heeft onderzoek verricht onder kraamverzorgenden waaruit blijkt dat 70% van hen het afgelopen jaar heeft meegemaakt dat een pasgeboren baby de nacht doorbrengt in het ouderlijk bed. 20% van de kraamverzorgers heeft ook gezien dat er soms zelfs helemaal géén babybedje aanwezig was. Het is dus ontzettend belangrijk om ouders te voorzien van de juiste voorlichting!

Favoriete slaapplaats

De meest voorkomende slaapplaatsen voor baby’s zijn nog steeds de wieg en het ledikant. Dat is fijn, want een eigen bedje is voor een baby en jong kindje de meest veilige slaapplaats. Toch worden er nog regelmatig
onveilige slaapplaatsen gebruikt die regelmatig voor de nacht worden gebruikt. Zo signaleren de kraamverzorgenden dat er in het ouderlijk bed geslapen wordt, maar ook in de kinderwagenbak (19%) en het babynestje (10%).

Risico

Deze slaapplekken zijn niet geheel zonder risico. het lijkt zo onschuldig, maar door extreme vermoeidheid bestaat de kans dat je op je kindje rolt. Je bent namelijk dermate moe dat je niet wakker te krijgen bent. Ook kan het kindje onder het dekbed of tegen de kussens komen te liggen en daardoor niet goed ademhalen. Ook in een babynestje kan dit gebeuren waar ook de kans bestaat dat er oververhitting plaatsvindt. Allemaal risicofactoren die de kans op wiegendood verhogen.

Vragen over veilig slapen

Jonge ouders hebben in het begin veel vragen.,”dat varieert van; “hoe slaapt je baby veilig, hoe wordt het bedje opgemaakt, wat is de juiste temperatuur op de kamer, waar slaapt mijn kind het veiligst?” Als je kindje net geboren is, is er een overvloed aan informatie en is het niet altijd even makkelijk voor ouders om een goed bedritueel te creëren.

neefje geboorte newborn

Wat wel, en wat niet veilig is, is niet altijd even makkelijk. Met alle nieuwe producten die er op de markt komen en gepromoot worden rondom slapen, is het helemaal lastig om het kaf van het koren te scheiden. Bedrijven spelen in op de vermoeidheid en onzekerheid van ouders dat ieder stel voor zijn/haar kiezen krijgt.

Juist in het begin is het waardevol en belangrijk om een goede basis te leggen voor fijn en veilig slapen. In verschillende video’s geeft VeiligheidNL de ouders antwoord op hun veelgestelde vragen over veilig slapen en leggen ze uit in welke slaapsituatie je waar op moet letten.

Nieuwe video’s met tips over veilig slapen

In de video’s wordt specifiek advies gegeven over alternatieven voor samen slapen, een goede temperatuur in de slaapkamer i.c.m. beddengoed en wanneer je wel en niet je baby in een babynestje kunt laten slapen.

Zo helpt VeiligheidNL ouders een fijne en veilige slaapplek voor hun kindje te creëren. Professionals kunnen deze video’s gebruiken om de kersverse ouders nog beter te adviseren.

Waren jullie op de hoogte van de veiligheid en wat je beter wél en beter niet kan doen?

Liefs Olivette

Ook zijn we actief op Twitter Facebook Youtube en Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief