Delen vinden we super lief

make a memoryKen je dat, dat je hart soms een sprongetje maakt bij het ontmoeten van een bepaalde persoon? En dat je dat gesprek dan ook lang bij blijft? Dat heb ik dus met Rian, de oprichtster van “Make A memory“. Een stichting die mij aan het hart gaat en dat niemand koud laat….
Make a Memory” is een stichting waar je enkel mee van doen hebt als de wereld onder je voeten lijkt te verdwijnen en je machteloos bent in je situatie. Een stichting dat oh, zo belangrijk, liefdevol en waardevol is! Ik sprak de oprichtster Rian en wat zou ik graag iets voor hen willen betekenen. Ik vertel je er heel graag meer over en je krijgt ongetwijfeld hetzelfde gevoel…..

Rijkdom

Klaar om te bevallen Make a memroyHet waardevolste dat ik bezit zijn mijn drie kinderen. Het was niet vanzelfsprekend dat ik een kindje kon krijgen en nu mag ik 3 gezonde kinderen in mijn armen sluiten. Dit had ik nooit durven dromen. Dit kan ook anders verlopen. Hoeveel dierbaren om mij heen hebben wel niet een miskraam ervaren, een vreselijke ervaring achter hen liggen, of zelfs afscheid moeten nemen van hun dierbare. Bij fonds gezond geboren weten ze als geen ander wat er allemaal fout kan gaan tijdens een zwangerschap.
Het verliezen van een kind is ondragelijk. Of dit nu in je buik, na de geboorte of na een lang ziekbed is. Toen ik het van dichterbij bij dierbaren heb ervaren, brak mijn hart. Wat als je grootste rijkdom onverhoopt komt te overlijden?! Een verdriet dat ik me niet eens kan indenken. Het verhaal van stichting ‘Make a Memory‘ raakt mij daarom misschien des te meer en deel heel graag het verhaal.

‘Stichting Make a Memory’

‘Troost, herinnering, hulp’

Herinnering, hulp, troostMake a Memory

Rian, oprichtster van Make a Memory, was op visite bij kennissen waarbij zij een foto van hun overleden kind zag. Een polaroid van het ziekenhuis, niet uitnodigend om een gesprek te openen. Pijnlijk, want er schuilt zoveel verdriet achter. ‘Dit moet anders’ dacht Rian en ging hiermee aan de slag. Vanaf dat moment is Make a Memory ontstaan.

  • Professioneel

Het is een stichting die het voor ouders mogelijk maakt om, geheel kosteloos, een blijvende herinnering te ontvangen van hun overleden kindje. Deze herinnering zijn professionele foto’s van hun overleden kind of kindje wat op zeer korte termijn zal gaan overlijden.

Stichting Make a Memory richt zich op het fotograferen van ernstig zieke, terminale of overleden kindjes, in de leeftijd van 23 weken (zwangerschapsduur) tot en met 17 jaar. De stichting werkt enkel met professionele beroepsfotografen die hun vak verstaan. Ze zorgen ervoor te zorgen dat ouders kwalitatief, goede foto’s ontvangen en dat er op dit precaire moment heel professioneel met de situatie wordt omgegaan.

Van grote waardemake a memory

Wat zullen ouders zich machteloos voelen op het moment dat ze afscheid moeten nemen van hun kindje. En als je net bevallen bent van een stil geboren kindje, is dit zelfs de eerste ontmoeting. Met foto’s kun je er later op terug kijken. Dit is dan de enige blijvende herinnering. Dat dit zo belangrijk is, kun je je als ouder op het vreselijkste moment van afscheid nemen, niet indenken. Je bent dan bezig met iets heel anders.

  • Houvast

Je bedenkt op dat moment niet dat foto’s je heel veel later troost en houvast biedt. En al helemaal niet dat je de professionele foto’s met trots zult laten zien aan dierbaren. Foto’s kunnen een gesprek openen over het onderwerp wat nog in een taboehoek zat. Het is een tastbare herinnering, waar je altijd nog even naar kunt kijken. En eventueel kun je later laten zien hoe hun broertje of zusje eruit zag.fotokleurmeisje Make a memory

 

Noodzaak

Inmiddels zijn alle ziekenhuizen bekend met Make a Memory en hebben ze in 2017 zo’n 900 reportages gemaakt. Ook artsen, zorgprofessionals en overige betrokkenen weten van het bestaan af en zien de noodzaak in om ‘Make a Memory’  in te schakelen.

Met de gemaakte foto’s kan het rouwproces starten waar ouders doorheen moeten. Een onnatuurlijk, zwaar proces, waarbij de stichting heel graag hulp en troost willen bieden met de herinnering aan hun dierbaarste bezit, hun eigen kind.Make a memory

Vrijwilligers Make a Memory

2018 is een jubileumjaar en bestaat de stichting 10 jaar. In deze 10 jaar hebben alle vrijwilligers bij ‘Make a Memory‘ al meer dan 8000 reportages gemaakt. Dit zouden ze niet kunnen doen zonder alle vrijwilligers!! Fotografen en telefonistes zetten zich 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar in om ouders te voorzien van deze tastbare herinnering. Hulde aan deze bijzondere mensen die zich hier geheel vrijwillig voor inzetten.

Make a memoryVoor verschillende evenementen zijn er werkgroepen opgezet waar ook vele kantoorvrijwilligers en zelfs een promoteam actief mee is. Denk hierbij aan Wereldlichtjesdag, Op dePedalen & Op de Voeten. In totaal zijn er zo’n 160 vrijwilligers in heel Nederland actief voor de stichting. Allen actief voor de ouders die hen zo hard nodig hebben is de meest zware tijd van hun leven. We lichten een paar van deze bijzondere projecten uit:

  • HerinneringsboekMake a memory

Mooie momenten die ‘Make a Memory’ heeft meegemaakt is de ontwikkeling van het Herinneringsboek. Er bestond wel een opgroeiboek, maar er was geen boek voor ouders om hun herinneringen aan hun overleden kindje in te verwerken. Nu is dat er wel en zijn de reacties liefdevol en warm. Te bestellen via clavrijsen@makeamemory.nl voor maar € 14,95

  • Mont Ventoux

Ook de jaarlijkse rit om de Mont Ventoux te beklimmen, is inmiddels een groot succes. Zowel op de fiets als te voet, kunnen deelnemers de berg beklimmen. Samen, maar allemaal met een en dezelfde missie: Herinneringen maken! Naast het sponsorgeld, is deze reis vaak ook een emotionele rit. Boven op de berg hangt een vlag met wolkjes.

Op elk van deze wolkjes staat een naam van het kind waar er dat jaar voor gefietst en gelopen wordt. Ouders, opa’s en oma’s, collega’s en alle andere deelnemers die de top bereiken zijn stuk voor stuk toppers en gaan met een nieuwe herinnering terug naar huis.

Hulp gevraagd

  • Donaties

Tijdens ons telefoongesprek gaf Rian aan dat ze het moeilijk vindt om geld te vragen om de stichting te kunnen laten voortbestaan. Een eerlijk en integer antwoord en ik begrijp haar als geen ander. Vanuit haar hart wil ze zo graag ouders kunnen blijven helpen, en wil ze nooit ‘ nee’ hoeven verkopen. Er is echter een noodzaak om sponsoren te vinden die zich voor langere termijn aan “Make a Memory” willen binden. Dus dan stel ik de vraag 😀

  • BedrijvenMake a memory

Door giften, donaties, schenkingen en overige wettelijke inkomsten kan de stichting bestaan. Het belangrijkste speerpunt voor de stichting is dat de stichting haar werk kan blijven doen. Hiervoor zijn ze op zoek naar bedrijven die zich willen verbinden aan de stichting.

Want wat is er dankbaarder dan het helpen van ouders tijdens de meest verschrikkelijke tijd in hun leven? Wij kunnen ons niet voorstellen dat die er is. Open je hart, laat van je horen. Ook kun je mee doen aan “Op de Pedalen” of  “Op de Voeten 2018” Inschrijven kan op www.opdepedalen.nl Alle deelnemers zijn meer dan welkom. En aarzel niet om de stichting te volgen op de Facebook van Make a Memory .

  • Open je hart

Ben jij of ken jij een bedrijf die zich zich hier hart voor wil maken, laat het stichting “Make a Memory” dan zeker weten. Dit werk is zo waardevol en belangrijk! Het zal je eigen kindje toch zijn. Dan is een blijvende herinneringen alles wat je nog hebt. En wat zou nu mooier zijn om al die vrijwilligers in het zonnetje te zetten in dit jubileumjaar?

Zonder de inzet en support van deze grote groep vrijwilligers zou de stichting er gewoonweg niet zijn en kunnen ouders geen beroep op hen doen. De stichting geeft het liefst al hun inkomsten uit aan de zo belangrijke reportages, Toppers zijn het, maar ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Dus heb jij een magisch, sprankelend idee! Kom maar door!Make a Memory

Troost.nl

Rian vertelt verder over de dochterwebsite Troost.nl. Dit is haar ‘kindje’ wat in ontwikkeling is. Deze website is ontwikkeld, omdat ze merkten dat er een vraag lag van ouders die niet direct bij “Make a Memory” paste, maar wel degelijk rouwende ouders kan helpen. Nadat Make a Memory is geweest, hebben ouders behoefte aan heel veel troost.

  • Rouw

Dat is ook het doel van de website: Recepten, gedichten, boeken over rouw, gedachten, delen van gevoelens, alles wat ouders nodig hebben, zou op troost.nl geplaatst kunnen worden. Ook hier staan nog mooie dingen op stapel, waar ze met trots naar uit kijken om deze te kunnen delen op de website, wordt vervolgd. Ik houd het in de gaten!

Warm hart

Deze blog is vanuit mijn gevoel en mijn hart geschreven. Met kippenvel en een treurig gevoel herlees ik nogmaals de woorden die zijn opgeschreven en ik realiseer me hoe belangrijk Make a Memory is voor ouders.  En wat trots zal Rian zijn op de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

 


Delen vinden we super lief