Delen vinden we super lief

bevalling ziekenhuis olivette
De eerste ontmoeting

De komst van ’n kleintje zet je wereld op z’n kop en al snel praat je in superlatieven. Na de geboorte van onze kindjes wist ik dan ook niet waar ik het zoeken moest en werd al snel overrompeld door de heftige emoties en de kraamtranen. Mijn hormonen schommelden van intens geluk naar plots ongelofelijk veel moeten huilen, zonder eigenlijk een duidelijke reden.

Overweldigend

Naast me in het wiegje lag een klein wezentje waar ik jaren naar uit had gekeken. Mijn droom was dan eindelijk uitgekomen. Van dit grootste geluk was ik letterlijk in de war en kon de kraamtranen de 3e dag na mijn bevalling dan ook niet tegenhouden. En gelukkig blijk ik niet de enige te zijn als ik het zo om me heen vraag! Zo rond de 3e, 4e dag wordt het veel moeders echt even te veel en komt de baby blues om de hoek kijken!

Ik hou van mijn baby, waarom ben ik dan verdrietig?
Kraamtranen zijn dus geen fabeltje Je leven is veranderd: je bent nu immers moeder, een geheel andere vrouw! Op Internationale kraamtranen dag staan we stil bij deze babyblues!

Ultiem geluk versus de kraamtranen

kraamtranen, wiegje, veilig slapen baby wiegje

Wat was ik intens gelukkig na de geboorte van onze kindjes en genoot met volle teugen van de kraamweek. Voor mij is er vrijwel niets mooier dan een pasgeboren kindje. En toen was er die derde dag dat ik bij elke ‘boeh, of bah‘ in tranen uitbarstte. ‘Welkom kraamtranen’ zei mijn kraamhulp liefkozend! ‘Waarom tranen‘ vroeg ik haar vol twijfel. “Ik ben intens gelukkig en dan huil ik om de kleinste dingen”.

kraamtranen, eerste ontmoeting
Net na de bevalling worstelen veel moeders met hun nieuwe rol als moeder en zoeken ze naar de ultieme manier om een band te creëren met hun pasgeboren baby. Wereld kraamtranendag staat daar bij stil.

Geen zorgen maken

Er werd me verzekerd dat kraamtranen de normaalste zaak van de wereld was! Mijn kraamverzorgster vertelde dat vrijwel de helft van de vrouwen na de bevalling neerslachtigheid ervaar en in tranen kan uitbarsten. De term ‘kraamtranen‘ heeft dan ook wel zijn naam te danken aan tranen die over je wangen rollen in deze bijzondere kraamweek. Rond de derde dag na de geboorte uit zich dit vaak. Vandaar dat internationale kraamtranendag op 3 januari aandacht krijgt, de dag van een nieuw begin.

kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek

Nadat je 48 uur op adrenaline hebt geleefd heb je enorm veel slaapgebrek, twijfel en faalangst en kan de hormonale onbalans zorgen voor een neerslachtig gevoel. Na twee weken voel je je overigens alweer een stuk beter. Bij mij was het na een goede lange nachtrust weer helemaal o.k.

veilig slapen baby wiegje
Een rollercoaster aan emoties en vele twijfelende gedachtes dragen allemaal bij aan een neerslachtig gevoel dat ook wel de ‘baby blues’ wordt genoemd.

Oorzaak kraamtranen

In de negen maanden tijd heeft je lichaam de tijd gehad om tijdens de zwangerschap een hormonale balans te zoeken voor jou en je kindje. Na de bevalling is alles op de schop gegooid en moet het zoeken naar een nieuwe balans. Je bent bekaf, je lichaam is een ‘marathon‘ aan het verwerken en je kindje vraagt ook je aandacht. Vooral de borstvoeding vond ik een dingetje. Tegen de tijd dat ik na 40 minuten klaar was met voeden, had ik 2 uur tijd om bij te komen om weer van voor af aan te beginnen. ik was ineens een moeder en mijn wereld stond op zijn kop!

kraamverzorgster, de eerste schooldag
 Laat de tranen vooral rollen als je ze op voelt komen, wees lief voor jezelf en doe het vooral rustig aan met kraamvisite.

Symptomen baby blues

Als je net bevallen bent, probeer je te voldoen aan de (te) hoge verwachtingen die je jezelf hebt opgelegd. Je had er immers 9 maanden de tijd voor om je hier op voor te bereiden. Ook ik vond dat ik gelijk hoorde te weten hoe alles moest en wilde dolgraag een perfecte moeder zijn. Maar wees gerust, je wordt niet van de één op de andere dag moeder. Het is overweldigend, eng en ook best spannend. Het is dan ook niet gek dat je onderstaande symptomen ondervind in de eerste paar dagen na je bevalling. Kraamtranen en de babyblues hoort er bij veel moeders gewoon bij.

  • Huilbuien in de vorm van kraamtranen
  • Onrustig gevoel
  • Stemmingswisselingen
  • Slecht slapen
  • Negatieve gedachten
  • Prikkelbaar
  • Je down voelen
  • Overgevoelig
  • Lichte paniek ‘en wat nu…”

Uit eigen ervaren adviseer ik kan ook: probeer je te ontspannen en realiseer je dat deze gevoelens voorbij gaan. Je gaat echt je weg vinden in het moeder zijn.

En nu?

Kraamtranen duren vaak niet heel lang. Een goede nachtrust doet wonderen waarbij het van belang is dat je omgeving je hier in steunt en je alleen laat. Laat het over je heen komen en accepteer het. Er is geen geheim recept, geen handboek (al zijn er duizenden) en ook bestaat er geen magische formule. Elke baby is uniek, waarbij ook jouw kraamperiode uniek is. De emoties die op je af komen zijn overweldigend zijn, maar ook stiekem wel heel bijzonder!

Het magische lichaam

Je lichaam is eigenlijk iets bijzonders en het krijgen van een kindje al helemaal! Probeer in ieder geval goed voor jezelf te zorgen en laat je in je kraamweek verwennen en verrassen. Bij mijn eerste kraamweek wilde ik zo snel mogelijk naar beneden om bij de kraamvisite te zitten. De fysieke klap kwam echter later. Bij nr2 en nr3 wist ik beter!

Ik kwam mijn kamer niet uit want anders ging dit ten koste van mijn gezondheid, weerstand en weerbaarheid. Het is niet erg om toe te geven aan je vermoeidheid en stel vooral niet te hoge eisen aan jezelf. Je omgeving zoals je partner, familie en vrienden helpen je met liefde bij de eerste struggles en dus ook bij je kraamtranen de dagen door.

Ongoing Baby blues

Er zijn vrouwen waarbij ze na de kraamperiode niet afkomen van de intense droevigheid. Bij sommigen kan het zelfs maandenlang aanhouden dat zich uit in slapeloosheid en negatieve gedachten. Een postnatale depressie moet dan ook zeker niet onderschat worden.

Als moeder voel je je boos, verdrietig, schuldig, onmacht of overgevoelig en verlies je zelfs interesse voor dingen die je normaal leuk vindt. Als je intens ongelukkig bent na een paar weken met je pasgeborene, zo erg dat het je dagelijks leven beïnvloedt, schakel dan de hulp in van je huisarts of lactatiekundige. Je hoeft je er niet voor te schamen en het betekent zeker niet dat je geen goede moeder bent!

baby, kraamtranen, bevalling, geboorte, kraamweek, kraamperiode, emotioneel, postnatale depressie, themadag, dag van de kraamtranen

Tot slot

Zelf heb ik geen ervaring met een postnatale depressie, maar dierbaren in mijn omgeving wel. Dit overkomt je en kun je niet voorkomen, raadpleeg dan ook zeker snel een arts die je hier bij kan helpen. Heb jij na je bevalling last gehad van kraamtranen? En hoe ging jij met deze gevoelens om?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief