Delen vinden we super lief

Wat keek ik ernaar uit om mijn newborn vanuit het AMC gelijk mee naar huis te nemen. Bij mijn derde kindje Lucas bevielen we s’nachts om half twee en zag ik nadien elk uur van de klok voorbij komen, tot ik opgehaald mocht worden door mijn hubby. Ik had hem namelijk naar huis gestuurd na de heftige, snelle bevalling. Slapen op een ziekenhuisbed zou niet lukken en hij zou mij wakker houden. Slapen is überhaupt lastig als je vol adrenaline zit, maar dan kon hij even bijkomen van de heftigheid dat bevallen heet. Een newborn is toch echt een natuurwonder. Zo klein en bijzonder. En sommige bijzonderheden realiseer je je niet eens. de meest opvallende bijzonderheden heb ik op een rij gezet:

1. Een newborn huilt met het accent van de moeder

Is dat even balen voor hem. Ik komt oorspronkelijk uit het oosten van het land en af en toe hoor je het ook een beetje. Mijn Amsterdamse tongval voert toch wel de boventoon. Ik heb het nog niet opgemerkt dat Lucas huilt met een Amsterdams & oosterse accent. Maar volgens universiteit Wurzburg (dtsld) heeft het dezelfde intonatie als de moeder om een sterkere band te creëren. Ik hoop voor hem dat hij de n niet inslikt ;-D

2, Een newborn weet gelijk wat ze moet doen

Een Zweedse studie kwam in 1987 met de term “Breast Crawl”. Newborns kunnen al vlak na de geboorte zelf de weg richting de borst vinden. Toen Lucas was geboren, schoongemaakt en de checkup had gehad, legde de verpleegkundige hem op mijn borst. Het is zo bijzonder om te zien dat het hoofdje moeiteloos de weg weet te vinden naar de tap. Borstvoeding geven blijft een bijzonder fenomeen en dat de natuur het op deze manier stuurt is extra bijzonder.

3. Een newborn weet precies wie mama is

De boze buitenwereld kan best eng en overweldigend zijn voor een newborn. Laat staan na een heftige bevalling door het geboortekanaal. Dit lijkt me een traumatische ervaring voor zo’n klein wezentje. Gelijk na de geboorte wordt de stem en geur van de moeder dan ook gelijk herkend. En omgekeerd worden er gelukshormonen aangemaakt bij de moeder bij het ruiken van de pasgeboren baby. Wat zit de natuur toch magisch in elkaar. Maar goed ook, anders wil geen enkele vrouw ooit meer bevallen.newborn

4. Een newborn heeft een maag zo groot als hun eigen vuistje

De eerste dag na de geboorte hoefde ik Lucas nauwelijks eten te geven. Hij bleef maar doorslapen. Ze hebben genoeg reserves van de moeder meegekregen voor de eerste 24 uur. Na deze dag dronk hij ook niet veel, rond de 7 ml melk per voeding. ‘Vaak en kort voeden’ was het credo deze eerste kraamweek. Ik legde hem elke keer aan zodra ik de kans kreeg. Liever te veel dan te weinig en was dan ook blij dat je je kindje in de eerste kraamweek niet te veel in geboorte gewicht afneemt. Na deze twee dagen liet hij wel vaker van zich horen en was het gedaan met doorslapen.

5. Een newborn heeft geen tranen

img_7048Baby’s huilen voldoende, maar maken enkel vocht aan om de ogen gezond te houden. Na 2 maanden zullen de eerste tranen verschijnen en is de traanbuis volledig ontwikkeld. En als je denkt dat je kleintje naar je lacht, helaas. Dit zijn stuiptrekkingen. maar ach ik laat het mijn man wel geloven, want de oechiecouchie geluiden zijn best aandoenlijk. De eerste glimlachjes zie je eigenlijk pas ronde de 4-6 weken.

6. Elke newborn heeft veelal blauwe ogen

Het overgrote deel van baby’s wordt geboren met bauwe ogen. In de eerste 6 maanden kan deze kleur veranderen, maar dat kan ook langer duren. Spaans, Aziatisch en afro-amerikaanse baby’s worden veelal geboren met donkere oogjes. De ogen kunnen een half jaar tot zelfs 2 jaar na de geboorte van kleur veranderen. Bij bruine ogen verandert dit vrij snel: binnen 6 maanden. Als de kleur naar groen verandert gebeurt dit vaak na 6 tot 12 maanden. Als je kindje 2 jaar is, staat de oogkleur vast.12524039_1719990091571236_287797375751063251_n

7. Newborns zijn kortzichtig

Kleine baby’s zien in het begin praktisch niets. Van je borst tot aan je gezicht is het maximale dat ze zien en dan ook nog een beetje blurry. Je kunt dus naar hartelust gekke bekken trekken, ze zien het vaak nog niet heel scherp.

8. Een newborn geen knieschijven

Als je kleintje 6-7 maanden is, ontwikkelt de knieschijf zich pas. Precies op tijd voor het kruipen.

9. Een newborn heeft extra botten

Leuk om te weten dat je geboren wordt met bijna 300 botten, terwijl wij als volwassene slechts 206 hebben. Tijdens het groeien smelten ze soort van samen. Vandaar dat ze zo flexibel zijn.

10. Een newborn kan weer kaal worden

Ik heb het al twee keer meegemaakt dat ik dolblij was met de haartjes op het kleine hoofdje. Dit kan echter na een tijdje uitvallen en plaatsmaken voor nieuw haar. Zoals je ziet heeft hij een aardige haarbos, maar ik weet dat dit in no-time kan veranderen. Bij mijn dochter viel het haar er zelfs op twee-jarige leeftijd uit. Zo jammer want ze bleef lange tijd als jongetje gezien worden. In die tijd kleedde ik haar dus extra vaak in roze aan. haar bij een newborn

Baby’s zijn zo bijzonder. Waren er dingen nieuw voor je? Toen ik het ging onderzoeken was ik verrast door een aantal feitjes. We wensen jullie een hele fijne eerste tijd! Een endbron in huis is zo bijzonder!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 


Delen vinden we super lief