Delen vinden we super lief

kraamverzorgster, kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek

De derde dag na je bevalling komen alle emoties, de adrenaline en het slaaptekort allemaal samen dat vaak resulteert in de fameuze kraamtranen. Het ultieme geluk en de vermoeidheid komen samen en dan kan een klein lief gebaar, een blik, of gebeurtenis voldoende zijn om in tranen uit te barsten. Om aan dit bijzondere gebeuren aandacht te geven heeft Difrax de internationale kraamtranen dag gelanceerd waarbij ze op 3 januari internationaal stil staan bij dit bekende fenomeen.

kraamtranen dag, internationale kraamtranen, kraamtranen, themadag, babyblues, emotie, geluk, liefde, kraamweek

Een hele toepasselijke datum aangezien de babyblues vaak rond de derde dag na de geboorte om de hoek komt kijken. En januari staat garant voor een nieuw begin, een nieuw jaar en een nieuwe start dat ergens wel lijkt op de geboorte van je grote geluk. Je wereld staat op zijn kop, dat het Nederlandse babymerk helemaal begrijpt en altijd A Little Help biedt.

kraamzorg, kraamtranendal, nataal, babybladen, verloskundigen, themadag

Hormoonwisseling bij mannen

Ook voor kersverse vaders staat het leven flink op z’n kop als er een baby komt. Alleen al die mensenmassa ontvangen die bij het nieuwe wereldburgertje wil komen kijken, is al slopend. En laten we niet vergeten dat je partner negen maanden aan je zijde heeft gestaan als mentale support bij alle ups en downs!

Mannen moeten net zo goed hele processen door met allerlei gedachten en gevoelens. Voor vrouwen is het wel eenvoudiger on meer informatie te vinden en is er een legio aan Facebook mama groepen om support te vinden. Een Facebook groep voor vaders is me nog niet opgevallen, al was mijn man wel aan de nuchtere kant.

vader dochter,, vaderrol, papa cadeauboekje elma van vliet

Gelukkig er is goede kraamzorg

In Nederland zijn wij geprezen met goede kraamhulp en een fijn zorgstelstel.. Dit is dan ook gelijk het advies aan aanstaande ouders: laat kraamvisite binnen de kraamdagen komen, op de gezette tijden en laat ze niet te lang blijven hangen! Wees hierin assertief. Altijd is er wel één die per ongeluk geen rekening met je houdt, of veel te lang blijft. Je hebt jezelf hier echt mee! Als de kraamzorg weg is sta je er alleen voor en vol je agenda dan ook niet vol met afspraken! Jij hebt het voor het zeggen!

kraamzorg, kraamtranendal, nataal, babybladen, verloskundigen, themadag

De kraamzorg zelf is er primair voor zorg voor moeder en baby. De kraamhulp weet wat kraamtranen zijn en is bekend met de internationale kraamtranen dag. Het geluk van een baby brengen een rollercoaster aan emoties met zich mee en dat is o.k! Tegenover de kraamzorg hoef je niet de schone schijn op te houden, je kan je overgeven aan de kraamtranen, vaak zo rond derde dag na je bevalling.

Alleen al van het geboortegewicht moest ik bijkomen.

Wat als de babyblues langer aanhoudt?

De kraamtranen duren vaak maar een dag of twee en de babyblues ebt dan weg. Maar stel dat het geen dag is, maar maandenlang een neerslachtig gevoel met zich mee brengt. Wanneer is een dipje een depressie? Of dan in dit specifieke geval; een postnatale depressie? Zoals wellicht bekend gebruiken artsen zelf de site thuisarts, en op die site schrijven ze over postpartum depressie en niet over postnatale depressie. Aldaar staat overzichtelijk de geruststelling:

  • Een depressie na de bevalling komt veel voor
  • Praat over je gevoelens en zorgen
  • Ga naar je huisarts
  • Een depressie na de bevalling is goed te behandelen
  • Gesprekken met een psycholoog helpen goed
  • Soms zijn medicijnen nodig

Geen zorgen..

kraamtranen, difrax, A little help, wereld kraamtranendag, babyblues, kraamtranen dag
Internationale kraamtranen dag – 3 januari

Het is dus allemaal erg geruststellend. Aangezien er na de bevalling nog enige tijd veel hulpverlening is, worden de signalen van een postpartum of postnatale depressie goed waargenomen, zeker als je het aangeeft.

Al vrij snel na de geboorte gaat de kraamzorg weg, maar daarna komt het consultatiebureau die je kan opvangen. Zij zien tientallen jonge moeders per dag en weten waar ze het over hebben.

Langdurige kraamtranen

Als je bij zo’n iemand aangeeft dat de kraamtranen wel erg lang blijven, dat het zeker geen dag van de kraamtranen meer is, weten zij wel hoe ze daarmee om moeten gaan. In ieder geval, probeer tijdens de hele emotie, het geluk en de babyblues, te bedenken dat al onze voorouders het hebben meegemaakt. Ook onze ouders kennen de kraamtranen dag. Veel geluk samen!!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief