Delen vinden we super lief

We gingen terug in de tijd in het preHistorisch Dorp in Eindhoven dat al drie jaar op rij verkozen is tot hét Kidsproof museum van Noord-Brabant! En nu ze hun 40 jarig jubileum vieren, hebben we een extra goede reden om terug te komen.

Ze hebben in het preHistorisch Dorp allerlei activiteiten gepland staan, zoals demonstraties en workshops waarbij je terug in de tijd gaat. En zo leuk om vertrouwde activiteiten te ondernemen zoals boogschieten, speerwerpen en pennen slaan.

Prehistorisch dorp, eindhoven, uittip

Ook ondervonden we nieuwe bezigheden die men in het verleden deed, zoals touw maken of mergel bewerken. En als je een spelletje wilt spelen, dan heb je op het middeleeuwse marktplein genoeg keus. Zo leuk… en uiteraard op blote voeten, zoals het hoort! Heb jij het preHistorisch Dorp al een bezoek gebracht?

Prehistorisch dorp, eindhoven, uittip

Ontdekkingstocht in het preHistorisch Dorp

We gingen zelf op ontdekkingstocht in hét populaire openluchtmuseum in Eindhoven waar we het verleden beleefden door zelf op pad te gaan. Onderweg was er veel te beleven en zagen we historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. We luisterden naar hun spannende verhalen, leerden oude ambachten en verwierven de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen.

De vier kids keken hun ogen uit en vonden het bere-interessant! “Dit is leuk” riep mijn zoontje blij! Ze genoten zichtbaar en stelden veel vragen aan de sympathieke ‘bewoners’ van de tijdperken.

Hoe tof is dat!

De App

Er viel zoveel te ontdekken! We voelden ons een jager, leerden speerwerpen en vuur maken. Best handig als je zoontje graag een ridder wil worden! Ook leerden we band weven en peddelen in een boomstamkano net als de sterke vrouwen uit de prehistorie.

De jongens vonden dit minder en gingen verder op ontdekkingstocht en gingen op zoek naar de haan. Een aanrader is om de App van het preHistorisch Dorp te downloaden zodat je het dorp ook interactief kunt beleven! (Deze heet de Tijdkijker!)

Mijn eigen kleine Vikingen leerden schieten met pijl en boog en ontdekten hoe ze een zwaard konden smeden. Dat is toch andere koek dan hun speelgoedzwaarden realiseerden de jongens. Mijn jochie vond het maar wat stoer om in de huid te kruipen van een echte avonturier. Hier kon hij zijn hart ophalen en ging vervolgens trots op zoek naar het geheime pad en luisterde aandachtig naar spannende verhalen rond het vuur.

Wat is het hier leuk! Vooral om met vrienden te beleven die dezelfde ridder ambities hebben. Bij alles luisterden ze zeer aandachtig! En bovenaan hun verlanglijstje staat nu een pijl en boog, vuursteen & speer… De twee meiden vonden het ook maar wat stoer, vooral toen ze hoorden dat er vroeger ook heel veel vrouwelijke jagers waren. Ondertussen keken ze gebiologeerd naar de konijnen schoentjes van de mevrouw die ons meenam terug in de tijd.

Het openluchtmuseum vinden we echt een aanrader voor families met kinderen. Het is leerzaam, interactief en de fantasie wordt overal geprikkeld.

Leefexperimenten

Het preHistorisch Dorp Eindhoven is in 1982 opgericht door een groep onderwijzers, waarna er tien jaar lang hard werd gewerkt door vrijwilligers en werklozen aan het ijzertijd dorpje. In 1995 haalde het museum de landelijke en internationale pers met een leefexperiment waarbij een groep mensen zich twee maanden lang terugtrokken om te leven zoals in de ijzertijd. Respect, dat zou ik echt niet meer kunnen.

Eind jaren ’90 kreeg het museum er het thema ‘middeleeuwen‘ bij waarna er meer korte leefexperimenten werden opgezet. Sinds 2016 wordt het openluchtmuseum officieel preHistorisch Dorp genoemd en trekt het vele bezoekers. We vinden het een enorme aanrader om met je gezin naartoe te gaan.

Wat mijn zoontje vooral is bijgebleven is dat ze in deze tijd geen Nintendo Switch, of Ipad hadden en dat het malen van graan voor een heel brood wel drie uur duurde…. “Ze konden daarentegen ook niet lezen en hoefden niet naar school”, vertelde ik hem. Hij keek me verbaasd aan…

De belevenis

Het unieke van dit museum is dat je echt terug de tijd in gaat. Van de jagers en verzamelaars tot aan de Tachtigjarige Oorlog. Je loopt rond in zes verschillende tijdvakken waar je ziet hoe de mensen door de eeuwen heen leefden en overleefden. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag en van alles doen wat ze vroeger ook deden. Dit maakte het voor ons een zeer succesvol uitje.

Ze baalden gewoon dat we weg moesten, maar niet voordat we de poppenkast hadden gezien en we iets lekkers hadden besteld in het fijne restaurant op het marktplein. We namen de tijd en hadden geen haast. “Zullen we er morgen weer naartoe gaan” riepen ze in koor. En dat is mijn inziens een heel goed teken! Dit was heel erg leuk!

Openingstijden PreHistorisch Dorp

preHistorisch Dorp Eindhoven
Boutenslaan 161b
5644 TV, Eindhoven
040 – 252 22 81 | info@prehistorischdorp.nl

De toegangskaartjes zijn eenvoudig online te bestellen. Bestel hier je e-ticket(s)

Prijzen
Een regulier ticket kost € 11,50.
Voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten (maximaal 1 per persoon) is de toegang gratis.

Openingstijden
Het preHistorisch Dorp is open van 10:00 tot 17:00 uur, van 26 maart t/m 30 oktober. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag, tijdens schoolvakanties regio zuid ook op maandag.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief