Delen vinden we super lief

We gingen terug in de tijd in het preHistorisch Dorp in Eindhoven dat al drie jaar op rij verkozen is tot hét Kidsproof museum van Noord-Brabant! Zo leuk… en uiteraard op blote voeten, zoals het hoort! Wat het PreHistorisch Dorp zo leuk maakt, is dat je een tijdreis maakt van wel 2500 jaar, naar de tijd van de eerste boeren. Een tijd waarin er geen winkels waren en je alles wat je wilde hebben, zelf moest maken. Afgelopen december maakten we een culture reis in het Spoorwegmuseum waar we op een interactieve manier kennis maakten met het preHistorische dorp.

Ze mochten destijds zelf ervaren hoeveel werk het is om brood te maken door zelf graan te malen met een steen. En het harde werken werd beloond met een eigen gebakken broodje boven het haardvuur. Dit smaakte naar meer en dit weekend gingen we er aan geloven! Op naar Eindhoven om meer te ontdekken.

utrecht, uittip, het spoorwegmuseum, leukste reisje van Nederland
Ons bezoek aan het spoorwegmuseum waar we het preHistorisch museum ontdekten

Ontdekkingstocht in het PreHistorisch Dorp

We gingen zelf op ontdekkingstocht in hét populaire openluchtmuseum in Eindhoven waar we het verleden beleefden door zelf op pad te gaan. Onderweg was er veel te beleven en zagen we historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. We luisterden naar hun spannende verhalen, leerden oude ambachten en verwierven de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen. De vier kids keken hun ogen uit en vonden het bere-interessant! “Dit is leuk” riep mijn zoontje blij! Ze genoten zichtbaar en stelden veel vragen aan de sympathieke ‘bewoners’ van de tijdperken.

Hoe tof is dat!

De App

Er viel zoveel te ontdekken! We voelden ons een jager, leerden speerwerpen en vuur maken. Best handig als je zoontje graag een ridder wil worden! Ook leerden we band weven en peddelen in een boomstamkano net als de sterke vrouwen uit de prehistorie.

De jongens vonden dit minder en gingen verder op ontdekkingstocht en gingen op zoek naar de haan. Een aanrader is om de App van het preHistorisch dorp te downloaden zodat je het dorp ook interactief kunt beleven! (Deze heet de Tijdkijker!)

preHistorisch Dorp, Eindhoven, uittip, eropuit met kids, kidsproof

Mijn eigen kleine Vikingen leerden schieten met pijl en boog en ontdekten hoe ze een zwaard konden smeden. Dat is toch andere koek dan hun speelgoedzwaarden realiseerden de jongens. Mijn jochie vond het maar wat stoer om in de huid te kruipen van een echte avonturier. Hier kon hij zijn hart ophalen en ging vervolgens trots op zoek naar het geheime pad en luisterde aandachtig naar spannende verhalen rond het vuur.

Wat is het hier leuk! Vooral om met zijn goede vriend Lasse te beleven die dezelfde ridder ambities heeft. Bij alles luisterden ze zeer aandachtig! En bovenaan hun verlanglijstje staat nu een pijl en boog, vuursteen & speer… De twee meiden vonden het ook maar wat stoer, vooral toen ze hoorden dat er vroeger ook heel veel vrouwelijke jagers waren. Ondertussen keken ze gebiologeerd naar de konijnen schoentjes van de mevrouw die ons meenam terug in de tijd.

Ga op tijdreis met de app en historische workshops. Een realistischer beeld van vervlogen tijden kun je niet krijgen dan in het preHistorisch Dorp in Eindhoven.

Coronaproof

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven heeft een ochtend- en middagsessie georganiseerd zodat je bezoek geheel Corona proof bezocht kan worden. De middagsessie startte om 13:30, ideaal omdat het voor ons ook even tijd kostte om aan te reizen. En dat was het helemaal waard! De afstand werd overal goed bewaakt, er waren looproutes en doordat alles buiten is, hadden we overal veel bewegingsvrijheid.

Ook de zomerse warmte kun je omzeilen in het preHistorisch dorp. Onder de bomen en in de Prehistorische huisjes was het zeer koel. Dit openluchtmuseum vinden we echt een aanrader voor families met kinderen. Het is leerzaam, interactief en de fantasie wordt overal geprikkeld.

preHistorisch Dorp, Eindhoven, uittip, eropuit met kids, kidsproof

Leefexperimenten

Het preHistorisch Dorp Eindhoven is in 1982 opgericht door een groep onderwijzers, waarna er tien jaar lang hard werd gewerkt door vrijwilligers en werklozen aan het ijzertijd dorpje. In 1995 haalde het museum de landelijke en internationale pers met een leefexperiment waarbij een groep mensen zich twee maanden lang terugtrokken om te leven zoals in de ijzertijd. Respect, dat zou ik echt niet meer kunnen.

Eind jaren ’90 kreeg het museum er het thema ‘middeleeuwen‘ bij waarna er meer korte leefexperimenten werden opgezet. Sinds 2016 wordt het openluchtmuseum officieel preHistorisch Dorp genoemd en trekt het vele bezoekers. We vinden het een enorme aanrader om met je gezin naartoe te gaan.

Wat mijn zoontje vooral is bijgebleven is dat ze in deze tijd geen Nintendo Switch, of Ipad hadden en dat het malen van graan voor een heel brood wel drie uur duurde…. “Ze konden daarentegen ook niet lezen en hoefden niet naar school”, vertelde ik hem. Hij keek me verbaasd aan…

De belevenis

Het unieke van dit museum is dat je echt terug de tijd in gaat. Van de jagers en verzamelaars tot aan de Tachtigjarige Oorlog. Je loopt rond in zes verschillende tijdvakken waar je ziet hoe de mensen door de eeuwen heen leefden en overleefden. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag en van alles doen wat ze vroeger ook deden. Dit maakte het voor ons een zeer succesvol uitje.

Ze baalden gewoon dat we weg moesten, maar niet voordat we de poppenkast hadden gezien en we iets lekkers hadden besteld in het fijne restaurant op het marktplein. We namen de tijd en hadden geen haast. De 3,5 uur die we in ons tijdslot hadden, was dan ook voldoende al wilden we er eigenlijk best een nachtje blijven. “Zullen we er morgen weer naartoe gaan” riepen ze in koor. En dat is mijn inziens een heel goed teken! Dit was heel erg leuk!

Het blote voetenpad vonden ze heel tof

Museum informatie

preHistorisch Dorp Eindhoven
Boutenslaan 161b
5644 TV, Eindhoven
040 – 252 22 81 | info@prehistorischdorp.nl

preHistorisch Dorp, Eindhoven, uittip, eropuit met kids, kidsproof

Openingstijden PreHistorisch Dorp

De toegangskaartjes zijn eenvoudig online te bestellen. Momenteel hanteren ze een maximaal bezoekersaantal per dag en twee tijdsloten, waardoor het alleen mogelijk is online tickets met tijdslot te kopen. 

Bestel hier je e-ticket(s)

Je kunt kiezen voor een ochtend- of middagbezoek: van 09:30 tot 13:00 uur of van 13:30 tot 17:00 uur. De drie uur drie die je hebt om het museum te verkennen vonden wij voldoende. Tussen 13:00 en 13:30 uur en na 17:00 uur is het museum gesloten voor bezoekers.

Een e-ticket voor het preHistorisch Dorp kost € 9,95 en is eenmalig te gebruiken. Toegang is gratis voor kinderen t/m 3 jaar, Museumkaarthouders en begeleiders van gehandicapten en Autipashouders (max. 1 per persoon).

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |YoutubeInstagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief