Delen vinden we super lief

We betraden afgelopen vakantie de fantasiewereld van Les Machines de l’Île, de wondere wereld van Jules Verne. We verbleven een week in het koninklijke Chateau de la Preuille nadat we ook Puy du Fou aandeden waarbij Nantes op een steenworp afstand ligt. Een vriendin tipte me over deze bijzondere plek en toen ik er in dook, stond het gelijk bovenaan mijn wishlist. Dit wilde ik dolgraag ontdekken met ons gezin! En ik kan je vertellen dat het ook echt tof is! Drie verschillende musea op een bijzondere plek in hartje Nantes.

1.Les Machines de l’île

Les Machines de l’île is een sprookjesachtige park, of eigenlijk toegankelijk industriegebied op een eiland in Nantes waar o.a een stoom spuwende mechanische olifant van maar liefst 12 meter hoog over het terrein wandelt. Je kunt er zelfs een ritje mee maken over het terrein als je een van de gelukkigen bent.

In de zomermaanden maakt de olifant zelfs meerdere keren per dag een wandeling waar 50 gelukkigen in mee kunnen rijden. Les Machines de l’Île, de machines van het eiland, zijn immens groot, zelfs drie keer zo groot als de werkelijkheid en lijken net echt. Het is echt onwijs tof gemaakt waar we onze ogen bij uitkeken! Je stapt als het ware het boek van Jules Verne binnen.

Jules Verne:  “Onderwijs dat amuseert, amusement dat onderwijst”.

2.Carrousel des mondes Marins

Zelf wilde ik dolgraag op de immense ronddraaiende carrousel die gelijk je aandacht weet te trekken als je er rond loopt! Deze fantastische creatie beeld de gehele onderwaterwereld uit met maar liefst 35 mechanische wezens op de drie verdiepingen. Niet zomaar drie verdiepingen, nee elke laag beeldt iets anders uit: de oppervlakte, diepte en de bodem. Echt overal is over nagedacht! Mijn kinderen dachten dat het een kermisattractie was, maar bij binnenkomst wisten ze niet waar ze moesten kijken. Dit is zoveel meer dan een attractie, dit is kunst!

Jules Verne beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. 

Magische onderwaterwereld van Jules Verne

Voor onze kinderen een droom die uit is gekomen. Het was er zelfs zo rustig dat we een privétuin kregen op in het carroussel, de olifant en in het museum! Yvette voelde zich Ariel en de jongens keken vol bewondering naar de mechanische krabben, vliegende vissen, sprookjesachtige oceaanbewoners en onderzeeërs. Ieder kunstwerk is met zoveel creativiteit gemaakt dat je blijft ontdekken. Door onze privé tour mochten we zelfs twee rondjes maken, zo tof!

In het ‘Carrousel des mondes Marins’ vind je allemaal eigen attracties die je zelf kunt laten bewegen. De kindjes konden hun lol op en wij als ouders evenzo! Moeders zat met dochterlief in de vliegende zeepaardjes en papa in de rook spuwende draak. Olivier en Lucas zaten in de monster-vis boot. ‘Dit is Cewl mama!’! We hadden zoveel geluk dat we de enige bezoekers waren zodat we echt met elke fantasie figuur op de foto konden.

Nantes en haar inwoners zijn nauw verbonden met het water aangezien het een echte havenstad is. Dit kunstwerk is dan ook echt een match met de stad. Dit is echt leuk om te bezoeken en een absolute aanrader als je in de buurt bent. Je fantasie wordt er sterk mee geprikkeld en de kinderen hebben het er nog steeds over!

De 35 mechanische wezens zijn volgens de logica van drie delen van een oceaan in de carrousel gezet. Onderaan vind je bijvoorbeeld een krab en daarboven een mantarog met daar weer boven een schildpad. Mijn favoriet kon ik niet aanwijzen, ieder wezen was zo perfect in elkaar gezet en bewogen allemaal op hun eigen manier.

Op ieder dier zitten verschillende elementen die je zelf in beweging kan zetten. Hoewel een rondje maken misschien meer bedoeld is voor kinderen, kon ik het zeker weten niet laten om mee te doen. Wat hebben we gelachen en genoten! De glimlachende gezichtjes vertelden mij genoeg!

3.Machine Gallery

De ‘Gallery de machines’ heeft mechanische bewegende dieren die je niet mag missen. Je komt ogen te kort in Les Machines de l’île en stapt letterlijk de science fiction wereld binnen die Jules Verne zo succesvol wist te beschrijven in zijn beroemde boeken. In de galerie kun je de bewegende machines bewonderen voor ze echt in gebruik worden genomen.

Zo wordt een reiger van acht meter gedemonstreerd die raaklings over me heen vliegt, kruipt er een wel hele stoere rups over de rails en roept mijn zoontje “mam kijk een spin!!! De drie bandito’s schreeuwen het uit van plezier en hopen dat ze ook zelf een ritje mogen maken in één van de machines. ‘Les Machines de l’île‘ is een magische plek waar fantasie tot leven komt! Toen wij er waren hadden we een privé-Tour, maar verwacht in de zomer zeker een drukte van jewelste. Dit is namelijk zo bijzonder en als je er in de buurt bent, is het een must-visit. Het is overigens goed om te weten dat je voor elk afzonderlijke plek aparte entree kosten hebt. Wij hadden het familie tarief, al kun je ook voor de Nantes pas kiezen bij het lokale Office du tourisme.

Les Machines de l’île, Nantes, frankrijk

Jules Verne

De industriële stad Nantes is de geboortestad van de 19e eeuwse Franse schrijver Jules Verne waar ik tijdens mijn studie Franse literatuurkunde diverse romans van heb gelezen. Denk aan de titels als ‘De reis om de wereld in 80 dagen’, of’ 20.000 mijlen onder zee’. Een aanrader als je deze magische plek bezoekt!

In zijn wereldberoemde avonturenromans schreef hij verhalen over de toekomst met een wetenschappelijk tintje. Fransmannen François Delarozière and Pierre Orefice hebben de boeken met hun eigen fantasie en creativiteit tot leven weten te brengen. Hiermee hebben ze de werelden van Verne weergegeven en gemixt met het mechanische universum van Leonardo da Vinci.

Les machines de l’iel is een ongekend surrealistisch attractie die het bezoeken echt waard is. De oude scheepswerven aan de Loire rivier in de stad Nantes is hiermee een echte toeristische trekpleister geworden.

Les Machines de l’île is tof voor zowel jong en oud en perfect te combineren met je vakantie in het westen van Frankrijk.

Kijk voor openingstijden en prijzen op de website van Les Machines de l’île. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring als je er bent! Laat je het ons weten! En last but not least; ga ze volgen op Facebook, ze zijn volop bezig met nieuwe, fantastische projecten!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief