Delen vinden we super lief

Ben je ook zo dol op de Franse keuken? We hebben een pareltje van een kookboek voor de verjaardag van manlief klaar liggen om in stijl gegeven te worden! Hij ziet zijn vakantie aan zijn neus voorbij gaan aankomende zomer, maar dit gaan we goedmaken met dit fantastische cadeau! Geen ‘real deal’ Frankrijk, maar we halen Frankrijk naar huis met het lifestyle kookboek Joie de Vivre. Elke pagina is een plaatje en ik kan niet wachten om de keuken in te duiken vol levensvreugde!

joie de vivre, frankrijk, viva la france
We halen Frankrijk naar huis met het lifestyle kookboek Joie de Vivre

De succesformule

De grondleggers van deze prachtige editie zijn drie hartsvriendinnen Sacha de Boer (fotograaf en hobbykok), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist). Met een boek vol verfijnde top klas gerechten brengen ze een ode aan de Franse keuken waar tien topchefs hun eigen draai hebben geven aan de klassieke recepten uit een Frans kookboek uit 1873. Joie de Vivre is het resultaat van deze bijzondere vriendschap.         

Joie de Vivre

Wie is er nu niet dol op Koken, lekker eten en goede gesprekken. In de jarenlange vriendschap van Sacha, Babs en Janine speelt dit een grote rol en dat zie je terug in dit verfijnde boek. Op de zolder van Janines boerderij in de Bourgogne vond ze het oude Franse kookboek ‘La Cuisinère de la campagne et de la ville, nouvelle cuisine économique.’ Dit naslagwerk had iedere ‘zichzelf respecterende thuiskok uit de 19e eeuw’ in de boekenkast staan.

joie de vivre, frankrijk, viva la france
Joie de vivre, frankrijk, chefs
ISBN 9789089898234 | Hardcover | 208 pagina’s | € 29,99       

Het boek werd afgestoft en Sacha probeerde diverse gerechten uit in de mooie Franse buitenkeuken van de boerderij. Er werd gelachen, gesmuld en al snel ontstond het idee om tien Nederlandse en Vlaamse topchefs te vragen om een aantal recepten anno nu in te steken.

Deze transformatie is prachtig terug te zien in Joie de Vivre. Het is een feestje om dit kookboek door te bladeren. Ik krijg spontaan heimwee naar ‘La douce France’ en verheug me des te meer op ons bezoekje dat we gaan brengen aan Chateau de la Preuille.

joie de vivre, frankrijk, viva la france

“Joie de vivre is een boek dat als een vakantie in Frankrijk aan voelt. Het staat vol sfeerbeelden en foodfoto’s waar het water je van in de mond loopt.”

Video

Cadeautip

Mijn man is dol op koken en met de liefde voor Frankrijk is Joie de Vivre een perfect (vaderdag) cadeautip! Voor zijn verjaardag heb ik de tafel met de ‘Franse slag’ gedekt en er een romantisch tafereeltje van gemaakt. De kinderen heb ik uitbesteed en één van de vele gerechten heb ik uitgekozen om speciaal voor ‘Le husband’ te maken. 

joie de vivre, frankrijk, viva la france

Het was nog lastig kiezen uit de vele prachtige recepten die ik ging maken. Een diversiteit aan topchefs deelden hun Joie de Vivre recepten – Jean BeddingtonRon BlaauwJonnie BoerJacob-Jan BoermaWout BruErik van LooNicolas MiseraSeppe NobelsMargo Reuten en Angélique Schmeinck 

Samen ontwikkelden ze 60 gerechten, die ook door thuiskoks goed te maken zijn. Het zijn helder beschreven recepten waar ik mijn draai mee kon vinden. Ik begin als eerste met de uiensoep die niet mislukken kan! In het kookboek worden alle gerechten stijlvol in beeld gebracht en verrijkt met markante portretten en sfeervolle foto’s van het Franse platteland. Het is echt een top cadeau en de gerechten zijn om je vingers bij af te likken! 

joie de vivre, frankrijk, viva la france

Over de makers

  • Sacha de Boer is fotograaf, hobbykok, visueel verhalenverteller en voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal. Ze fotografeert sinds haar 21e, reist de hele wereld over en heeft drie kookboeken gemaakt met chefkok Jacob-Jan Boerma, waaronder het succesvolle Down to Earth.
  • Babs Assink is een creatieve duizendpoot met jarenlange ervaring in de mediawereld bij radio, tv en bladen. Ze werkte als verslaggever voor het NOS Journaal en EenVandaag en is nu freelance journalist. 
  • Janine Smits was jarenlang stylist voor televisiepresentatoren en maakte diverse (kook)boeken. Met haar vriendin Amy Weldon – privékok van Madonna, Warren Beatty en Barbra Streisand – en Matti Baars maakte ze het kookboek A Taste of Friendship  waarmee ze de prestigieuze Gourmand Award won voor ‘best entertaining cookbook’. 
joie de vivre, frankrijk, viva la france

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief