Delen vinden we super lief

Wist je dat 80% ouders kansen laten liggen om hun kind te leren hoe ze een zakcentje kunnen verdienen op een vrijmarkt? Ik geef gelijk toe dat ik het aan me voorbij heb laten gaan om op de vrijmarkt spullen te gaan verkopen. Iedere ouder weet hoe het gaat; na 10 minuten zit je in je eentje achter het kleedje en ga je met meer rommel terug naar huis. Maarrr er is hoop, aldus mijn zusje die het dit jaar heeft geprobeerd!

Verkoopskills oefenen

Koningsdag is met alle vrijmarkten het uitgelezen moment voor de kleine ondernemers om hun verkoopskills te oefenen en een lekker zakcentje te verdienen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om je kindje spelenderwijs bewust te maken van geld, het te zien, voelen en de waarde hiervan te leren. Het wordt een spelletje om ze zoveel mogelijk te laten verdienen. Goed kunnen onderhandelen is hiervoor belangrijk, maar lang niet alle ouders oefenen dit met hun kind. Dit us gebleken uit onderzoek van Team Vier in opdracht van SNS onder ruim 500 ouders.

Vrijmarkt in Woubrugge

Mijn zusje Annelie had toch nog voor €50, verkocht op de vrijmarkt. Haar voordeel is dat ze in een dorp woont, waar ze nog wat meer uitgeven voor goede producten. …

Annelie: “het mooiste was de grote hond Van de kids, die ik wilde gaan loten. Maar uiteindelijk kwam een kindje van een juf van de crèche hem voor €10,- kopen. Mijn zus was minder blij aangezien het haar kraamcadeau voor David was die gruwelijk in de weg stond”. Sorry zus…..

Voorbereidingen

Slechts één op de vijf (20%) ouders bereidt hun kind voor op een goede onderhandeling tijdens de vrijmarkt. Dit is eigenlijk best zonde, want door te oefenen met onderhandelen geef je ze zelfvertrouwen mee en leren ze de waarde van geld Ennnn, niet geheel onbelangrijk, een zo groot mogelijk opbrengst. Mijn zusje is zelf leerkracht en weet dit als geen ander!

Kind van A tot Z betrekken

Annelou van Noort van de SNS is expert op het gebied van kinderen en geld en geeft ons enkele tips. Kinderen staan vaak samen met hun ouders op de vrijmarkt (78%). Het is dan goed om je kind bij de hele voorbereiding te betrekken. Allereerst geef je ze een doel waaraan de opbrengst wordt uitgegeven. Vervolgens bepaal je samen de prijzen. Op deze manier leren zij zelf keuzes maken.

Geldbiljetten & Euromunten leren herkennen

Emotionele lading

Ook komt er veel emotie bij kijken. Op de een of andere manier herontdekken de kids hun speelgoed weer. Bij het uitzoeken van de te verkopen spullen is het een goed moment om het verschil tussen de emotionele waarde en marktwaarde van spullen uit te leggen. Zo lijkt een oude Barbie-pop klaar om verkocht te worden, maar is het kind daar emotioneel nog niet aan toe. Bij ons werd dit geconstateerd bij het opruimen van ‘Little people’.

Een suikerspin van 2€ werd toch maar door mama getrakteerd

71 procent van de ouders bepaalt dan ook samen met hun kind wat er verkocht gaat worden. Dit is veelal oud speelgoed (93%), oude boeken (66%) en/of oude kleding en schoenen (58%). Ook worden de prijzen van de artikelen samen bepaald (65%). Maar één essentieel onderdeel wordt in de voorbereiding door veel ouders vergeten…

Oefenen met onderhandelen cruciaal voor zelfvertrouwen

Op de vrijmarkt leert een kind de basisprincipes van onderhandelen kennen en hier spelenderwijs mee omgaan. Van te voren oefenen is wel fijn aangezien het nog best spannend kan zijn. Uit het onderzoek bleek dat vier van de vijf (80%) ouders dit niet doet. het is wel slim omwille het zelfvertrouwen. Ik merk het ook aan mijn zoontje dat hij dan sterker in zijn schoenen staat tijdens het verkoopproces.

Financiële opvoeding

Op ons prioriteitenlijstje qua opvoeding staat de financiële opvoeding niet bovenaan. Ze zijn nog jong (6,4 &2), maar de interesse begint wel te komen. Afgelopen koningsdag hebben we zelf een aantal items gekocht. Rolschaatsen, Duplo & playmobil. Zoonlief nam zijn eigen Ajax portemonnee vol munten mee. Hij was zich nog helemaal niet bewust van de waarde van geld.

Omgekeerd is het wel slim om te oefenen als ze zelf iets gaat verkopen. het is zonde als hij alles voor 10 cent weg doet. Ze moeten er mee leren omgaan dat als iemand heel weinig geld biedt, ze in onderhandeling moeten leren gaan. Laat kinderen vooral zelf bedenken hoe ze dit gaan aanpakken. Bij welk artikel zakken ze in prijs, bij welk artikel niet. Spelenderwijs leren ze de waarde van geld. Dit levert interessante gesprekken op met je kind en daarnaast heb je er ook veel lol en plezier mee. En, je maakt van je kind een echte mini-ondernemer.

Bad mom

Het wordt dus nog vervolgd. Ik ben nu nog zo’n ouder die zwicht en zijn suikerspin trakteert. Hij heeft zo lang gespaard voor zijn €2. Sommige exploitanten vragen gewoonweg iets te veel… Het stemmetje in mijn hoofd weet dat ik er echt mee moet beginnen. We hebben nog een tijdje tot koningsdag….

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief