Delen vinden we super lief

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen of je huidige gaat verbouwen is het belangrijk om rekening te houden met de verlichting. Verlichting zorgt niet alleen voor licht in de ruimte, het bepaalt ook grotendeels de sfeer. Het maken van een goed verlichtingsplan is dan ook extra belangrijk. Over het verlichtingsplan vertellen wij je in Tip 1 meer. Ook zetten alle andere tips voor je op een rijtje waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar de juiste woningverlichting.

Tip 1: Begin met een verlichtingsplan voor de ideale verlichting

Lukraak een lamp kopen en hopen dat hij goed staat en de ruimte op de juiste manier verlicht is onhandig. Begin bij het maken van een verlichtingsplan. Hierbij maak je onderscheid tussen drie verschillende types: basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Bij basisverlichting kan je denken aan hanglampen welke de gehele ruimte verlichtingen. Functieverlichting zijn de spotjes zodat je de inhoud van je kast goed kan zien. En sfeerverlichting zijn tafellampen welke zorgen voor een fijne sfeer in je woning.

Tip 2: Kies de juiste lampen per ruimte

Elke ruimte wordt op een andere manier gebruikt, dit zal ook naar voren komen in het verlichtingsplan dat je hebt gemaakt. Naar de behoefte en het gebruik moet je dan ook het licht indelen. In iedere ruimte zullen er verlichtingssoorten zijn welke meer passend zijn dan een andere. Zo staan hanglampen mooi boven een keukentafel, maar niet boven je bed.

En tafellampen plaatsen op je bureau in je kantoor of op het nachtkastje in de slaapkamer is ook logischer dan op de eettafel. Naast gewone lampen kan je ook denken aan het gebruik van spotjes. Waar ze voorheen vaak in badkamers werden gebruikt zien we ze nu steeds vaker ook in andere ruimtes terug.

Tip 3: Kies voor de juiste lichtbron

Er zijn heel erg veel verschillende lampentypes waaruit je kan kiezen. Denk hierbij aan Led-lampen, spaarlampen, halogeenlampen, TL-lampen en gloeilampen. Elk type lamp komt in een energiezuinige versie. Heel erg fijn natuurlijk want dit helpt om geld te besparen en ook werk je hiermee aan een beter milieu.

Per lamp, maar ook zeker per ruimte, kan een bepaalde lichtbron mooier zijn dan een andere. Onder kastjes, of om iets extra te belichten, kan het beste gekozen worden voor Led-lampen of TL-lampen. Wil je juist sfeer creëren in een ruimte? Kies dan voor spaarlampen of halogeenlampen. Let er goed op of deze ook dimbaar zijn, zo kan je gedurende de dag de lampen naar wens aanpassen.

Tip 4: Denk out of the box

Vaak willen we lampen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Toch kan out of the box denken de meest verrassende en leuke oplossingen bieden voor een fijne verlichting thuis. Een hanglamp hoef je niet persé te gebruiken boven de eettafel, een kleine hanglamp kan ook prima als nachtlampje worden gebruikt. Met deze kleine eigen D.I.Y. oplossingen maak je van je huis ook echt een eigen thuis.

Hebben jullie het lichtplan thuis een beetje op orde voor een goede verlichting? Wij zijn er druk mee in de weer om ons huis echt thuis te laten zijn! Lucht speelt daar zo’n grote rol in! We gaan nu eerst struinen naar fijn lampen en een hanglamp boven onze keukentafel!

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief