Delen vinden we super lief

Dat vandaag een uitdaging werd met werk, deadlines, homeschooling en quality time stond al vast bij 1 blik op de dagplanning. We zijn ook nog bezig met een verbouwing op het dak van ons huis, lekkere planning dus… frons… Maar laat het vandaag Nationale Lummeldag zijn een ideale themadag! Lummelen zit er vaak niet in dor het levenstempo dat we tegenwoordig hebben, maar ik besloot mijn best doen om op nationale lummeldag mijn onbewuste brein aan het werk te zetten.

hangmatten tropilex, lummelen, lummeldag

Want lummelen is heel goed voor je wist Leonardo DaVinci ons al lang geleden te vertellen. De nationale lummeldag vindt plaats op 15 april, ook wel de geboortedag van Leonardo da Vinci. Hij zei namelijk ooit: “De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken.”

Europa-park Duitsland, Rust, pretpark, tips en tricks, review
Het belang van Lummelen aldus het FD, Reflectie in een Leonardo Davinci ontdekking in het Europa-Park.

Lummelen loont

Ons brein heeft het zwaar te verduren en verricht topsport deze tijden. We kunnen niet 24/7 ‘aan‘ staan en doordraven, hoe graag ik ook zou willen. Op kantoor loop ik op momenten als ik ‘leeg’ ben en inspiratieloos even door het pand om ‘hoi’ te zeggen bij collega’s, of om een snoepje te halen uit de drop pot bij de mannen in het magazijn.

Vanwege het Corona virus is de snoepbak opgeborgen. (ook beter voor de lijn, check). Ook zijn het aantal collega’s gehalveerd en werkt iedereen voornamelijk thuis. Door te lummelen geef ik mijn mindset een adempauze door een rondje door een leeg pand te wandelen. Dan kan ik later mijn werktempo weer opschroeven.

Boost my creativiteit

Voor mij is lummelen van grote waarde omdat mijn creativiteit dan op gang komt. Je voert dan activiteiten uit waarbij je niet hoeft na te denken of waarbij je kunt lanterfanten. Het klinkt als tijdverspilling, maar dat is het zeker niet. Door te lummelen kom ik op de beste teksten, of krijg ik inspiratie voor fijne content.

laptoptas pastelroze bulaggi

Tijdens het autorijden, in de sauna, onder de douche, tijdens het hard lopen, de afwas, of het schoonmaken, kom ik op de briljantste ideeën. Soms doodvermoeiend voor mijn sidekick als ik na een dag me-time vol inspiratie thuis kom om een avond content te schrijven. Sorry handsome… Door te lummelen werk je dus veel productiever en efficiënter.

.”John Cleese zegt: “Creativiteit is het luisteren naar het gefluister van je onbewuste.’ Zo nu en dan stil zijn helpt hierbij

Nationale Lummeldag

Lummel jij wel eens, of ben je niet zo goed in niets doen? Ik geef je mijn zeven lummel tips. (waar ik mezelf overigens wel aan moet blijven herinneren.) Op 15 april mag je je er ook 100% aan toegeven op de nationale lummeldag. Ga in chillmodus en gedraag je als de koning van het dierenrijk die het lummelen heeft uitgevonden. Niemand minder dan Lion King heeft de balans uitgevonden tussen inspanning en nada, niks, niente doen.

Lummelen is geen luieren. Het is een manier om ons onbewuste,
creatieve brein weer te activeren.’

Top 7 lummel tips

1. Agenda omgooien

Hoe is je dag ingedeeld en hoe heb je je agenda ingevuld? Begin je s’ochtends met het wegwerken van emails, het checken van LinkedIn en duik je vervolgens van de ene zoom call in de andere? Probeer een moment te vinden om een rondje buiten te lopen of neem de trap naar een andere afdeling om je collega een bezoekje te brengen. En laat vooral je social media even voor wat het is, dit zijn energie slurpers. Probeer ruimte in te plannen in je agenda! Het zal je goed doen! (Een cursus time management staat overigens hoog op mijn persoonlijke wish list)

telefoonhoesje, bellen
Creativiteit maakt het verschil tussen middelmatige en
geniale kunstenaars, wetenschappers en politici.

2. Vervoersmiddelen veranderen

Ga eens op een andere manier naar je werk, pak de fiets, trein, of rijd met iemand mee! Of zet je auto eens wat verder van het werk zodat je een kleine wandeling moet maken met andere prikkels die op je af komen. Met beweging en veranderingen kom je op creatieve ideeën. Door het wisselen van je perspectief kijk je echt tegen dingen anders aan. Dag in dag uit hetzelfde doen, werkt averechts op je creativiteit.

Wat bij mij ook werkt is een dilemma voorleggen aan mijn vader, zusje, oma, echtgenoot, of mijn kids. Hun mening, expertise, levenservaring en visie zetten me vaak op een heel ander spoor. Vooral kinderen kleuren niet binnen de lijntjes en ook mijn oma kon altijd enorm ‘out of the box’ dingen bekijken met haar levenslessen.

kerstvakantie oma

3. Alleen zijn

Zelf ben ik moeilijk van mijn werkplek af te krijgen waardoor je eigenijk altijd in datzelfde cirkeltje blijft denken. Ook tijdens de lunch werk ik door achter mijn bureau, of komt een collega even bij me buurten. Het is niet bepaald creatief bevorderlijk om te blijven zitten. Een aanrader is om eens in je eentje een rondje te lopen. Je hoeft op die manier geen gesprek aan te gaan, dat onbewust toch energie vraagt van je brein.

Baby Annabell late lunch party

Zelf vind ik mijn half uurtje reistijd richting werk heerlijk om weer zen te worden. En ook zou ik die avondwandeling weer vaker moeten oppakken. Niet overtuigd? Lees dan vooral dit onderzoek: Give your ideas some legs: The positive effect of walking on creative thinking.

hangmat, ummelen, lummeldag
Lummelen in een hangmat

4. Huishouden

Mijn man hoopt nog steeds dat ik strijken leuk ga vinden. Om te lummelen is het ideaal, maar heb mijn heil gevonden in het opvouwen van kinderkleren. (bergen mini-kleding) En in stilte duik ik ook graag in de tuin om in mijn eentje alles aan kant te maken. Ongestoord kom ik zo op de beste ideeën. Mijd in ieder geval te ingewikkelde discussies.

ummelen, lummeldag

5. Geef jezelf tijd

Het brein heeft tijd nodig om alle informatie op te nemen, te verwerken, informatie te ordenen en om de juiste beslissingen te nemen. Dat red je du niet met een kwartiertje om het gebouw heen lopen. Vooral lastige dilemma’s hebben opperste concentratie nodig en dus ook lummeltijd. Lummelen is een must om het brein een pauze te gunnen. Plan je hoofd echt leeg. Tip: bij Studytube kun je in een uurtje leren hoe je je hoofd leeg plant.

6. Stilte

Door zo nu en dan stil te zijn en geen prikkels op te nemen stimuleer je de creativiteit. Buiten de gebaande paden vind je soms de beste oplossingen voor dilemma’s of inzichten tijdens strategische sessies. Zet de radio uit, probeer in stilte je reis te vervolgen, of ga in je eentje naar het bos. Echt, het is verkwikkend…

Zwangerschap en sauna

7. DIY

Met volwassen kleurboeken of knutselprojecten zet ik mijn hoofd stil en neem ik de tijd om alles een rustig te reflecteren. Ik zie het bij mijn kinderen dat de snelheid en prestatiedruk onrust creëert. Er zijn niet voor niets veel jongeren met angstgevoelens, depressies en burn-outs. Not on my watch. Bij ons kunnen we nog ongegeneerd fantaseren, verkleden, acteren, dansen en creatief bezig zijn. Atelier Olivette is 24/7 geopend.

creativiteit van je kinderen

Tot slot

Het is dus duidelijk dat het gezond is om meer tijd te verspillen en om te niksen. Je hoeft niet altijd een doel te hebben of overal iets mee te bereiken. De weg ergens naartoe kan ook veel betekenen. Onbewust wil ik er altijd iets uit halen, maar ik leer stap voor stap dat dit niet hoef. En ondertussen kijk ik uit naar de avondjes ouwehoeren met vrienden, rondhangen in parken en om gewoon voor me uit te staren in de avondzon…. Vandaag (lees vanavond) ga ik me er aan wagen…ik ga helemaal niks doen… Daar ga ik mijn mentale staat en geestelijk welzijn veel plezier mee doen

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter| Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief