Delen vinden we super lief

In het boek Fatherhood Philosophy for Everyone: The Dao of Daddy, beschrijft Filosofie professor Michael Austin dat een vader ten alle tijden een grote invloed heeft op zijn dochter haar zelfbeeld, zelfvertrouwen en kijk op andere mannen. Een bijzonder gegeven en ik kan mij daar heel goed in vinden! De vader dochter relatie en de band die ik met mijn vader heb is bijzonder waar ik heel dankbaar voor ben. Het boek en het onderzoek wist me dan ook te intrigeren.

vader dochter relatie
vader dochter,, kus strijken Rituals vaderdag camapgne

Vader dochter relatie

Gelukkig nemen vaders een steeds grotere rol bij het grootbrengen en opvoeden dan hun kinderen en ondersteunen ze tegenwoordig ook steeds meer hun vrouw! Dat was in mijn kindertijd bij veel gezinnen heel anders. Ook bij mijn ouders was de rollenpatroon ‘ouderwets’ omdat het eigenlijk zo liep en mijn moeder niet hoefde te werken. Als ik naar onze rollenpatroon kijk, is dat toch echt heel anders. Ik werk zelf 32 uur en we doen de huishoudelijke taken en opvoeding echt samen! Mijn man is echt de held thuis en is overal zeer bij betrokken. De vader dochter relatie kreeg bij ons thuis al gelijk een goede start!

papa op vakantie

Dit begon al bij de bevalling en vervolgens het verschonen van de luiers en voorleestaferelen. Als zoonlief zich zeer heeft gedaan is het niet automatisch ‘mama’, maar is ook ‘papa’ vaak de geschreeuwde kreet. En laat ik het maar niet over mijn dochter hebben….Mijn man en dochter zijn al vanaf het eerste moment met elkaar verbonden. Met dochters is die band toch extra bijzonder! De band met mijn vader werd vooral heel sterk toen ik ging studeren en hij me met alles zeer betrokken was. En nu als opa is hij ‘the king‘! Ik hoef het maar te vragen en hij komt van de andere kant van Nederland aangescheurd om me als stressed-mom uit de brand te helpen. “Love him!”

geluk waarden en levenslessen return to sender

Anders opvoeden

Het is ook grappig om te zien dat de opvoedtechnieken van manlief in sommige (positieve) opzichten anders zijn dan die van mij. Juist de combinatie tussen deze twee is goed voor de ontwikkeling van de kids, blijkt ook uit het onderzoek.

vader dochter relatie

Volgens Filosofie Professor en schrijver Michael Austin heeft de vader een cruciale rol bij de opvoeding van dochters. Het zelfbeeld en ook zelfvertrouwen en kijk op andere mannen wordt sterk bepaald door de manier waarop de vader in het leven staat. Uiteindelijk leid ik een ander leven dan mijn vader deed, maar in alle keuzes en beslissingen waren zijn adviesen en zijn eigen manier van leven een klankbord. Met mijn zelfbeeld en vertrouwen is het wel goedgekomen.

vader dochter relatie

Dream Big

Mijn vader streeft eerlijkheid, respect en integriteit na en is een man van weinig woorden. Hij heeft mij laten zijn wie ik wilde zijn en stond er als sidekick naar te kijken. Nooit oordelen, maar juist stimuleren en mij de wereld laten ontdekken. Dream big, is zijn motto! Hij zorgde ervoor dat we vertrouwen hebben in ons zelf en risico’s durfden te nemen.

papa

Waardevolle levenslessen

Het mooiste wat mijn vader mij ooit heeft gegeven, is zijn oprechte aandacht en zijn onvoorwaardelijke liefde. Hij ging voor mij en mijn zusjes altijd door het vuur. En ook voor iedereen in zijn omgeving, zolang je zijn kernwaarden maar niet doorbreekt. Het mooie van ouder worden, is dat je naar elkaar toegroeit. Hij is mijn sparringspartner, maar ook leer je van elkaars fouten. Mijn vader staat hier, hoe gek ook, nog steeds voor open. Ik vraag het me wel eens af wat hij van mijn kritiek vindt. Zo nu en dan corrigeer ik hem wel eens en dan kijkt hij me met een schuin oog aan. 😀

papa

Opleiding

Mijn vader nam zijn verantwoordelijk heel serieus om ervoor te zorgen dat wij ten alle tijden op eigen benen konden staan. Een diploma was voor hem een must, de basis voor een goede toekomst, op welk gebied dan ook. Hier waren we vrij in, zolang we maar iets deden waar we gelukkig van werden. En daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. De vader dochter relatie is zo waardevol! Elke dochter wil uiteindelijk dat papa trots op haar is…

milaan citytrip tips en tricks

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief