Delen vinden we super lief

December staat voor de deur. Wat mij betreft “the most wonderful time of the year”. De kerstmuziek klinkt al langzaam door de sinterklaasliedjes heen. We genieten van allebei de mannen met witte baarden, heerlijk eten, de liefste cadeau’s en gedichten. Maar het allerfijnst is de tijd met elkaar, familie en vrienden. De lange avonden zijn het perfecte moment om elkaar beter te leren kennen, vragen te stellen en verhalen te vertellen.

Moeder en dochter

moederdag

Wat mij betreft is de band tussen moeder en dochter de meest bijzondere band die er is. Dat geldt vast ook voor jongens maar daar heb ik nou eenmaal geen ervaring mee. We hebben een meisjesgezin. Ik heb twee dochters en ben zelf natuurlijk ook de dochter van mijn moeder.

Mijn peuterdochter knuffelt me helemaal plat en mijn babydochter overspoelt me met de grootste glimlach die ik ken. Mijn meisjes maken me blij en nieuwsgierig naar de vrouwen die ze zullen worden. Tegelijk is het zó een bijzonder idee dat mijn moeder ooit ook zo heeft gestaan met mij in haar armen.

Vragen aan mijn moeder

Mijn moeder kent mij al mijn hele leven. Ik ken haar pas sinds ze mijn moeder is. Daarvoor heeft ze natuurlijk al zoveel mooie en bijzondere herinneringen gemaakt. Angsten overwonnen, vriendschappen gelegd en lol getrapt, het ouderlijk nest verlaten, verliefd geworden en meer. Ik geloof niet dat er iemand is die ik meer gesproken heb dan mijn moeder. Toch is er nog zo veel te vragen en te ontdekken.

Genoeg gesprekstof

invulboekjes elma van vliet

Mijn moeder en ik hebben weinig nodig om een hele avond vol te kletsen. Stiltes vallen bij mijn familie sowieso niet zo vaak. Heerlijk om samen uren aan de keukentafel te zitten achter een goed glas wijn. De rest van de familie verdwijnt stuk voor stuk richting een voetbalwedstrijd op tv of een spelletje maar wij blijven lekker zitten. Gesprekken gaan over van alles en nog wat. Kunst, leuke anekdotes, de mensen die we allebei lief hebben. Er wordt veel gelachen bij ons thuis. Een leven zonder humor lijkt me maar een saaie boel. Ons favoriete gespreksonderwerp zijn tegenwoordig de meisjes. ‘Oma’ is misschien wel (bijna) net zo trots op de kleinste spruiten van de familie als ik.

Nieuwe dingen ontdekken

We kennen elkaar als geen ander, maar toch is er stiekem zo veel wat je niet weet. Vooral natuurlijk uit de tijd voordat mijn moeder, moeder was. Als kind kan je je niet voorstellen dat papa en mama een avond uit zijn, laat staan dat er een leven was voordat er kinderen waren. Hoe ouder je wordt hoe meer je beseft dat mama ook jong is geweest. Daarom is het zo leuk om zo nu en dan door een oud fotoalbum te bladeren.

Hartenvragen

Elma van Vliet, bekend van het boek Mam vertel eens“, heeft de allerleukste, mooiste en meest verrassende vragen bijeengebracht in de kaarten: ‘Hartenvragen’. Vragen zoals: “wat was je favoriete muziek?”, “Wat voor moeder was jouw moeder?” en ook een hele leuke “Wat vonden je ouders van papa?” Vijftig luchtige vragen voor je moeder. Vragen over haar, over ons maar ook over haar band met haar moeder.

Super leuk voor gewoon bij mijn ouders aan de keukentafel. Maar ook om mee te nemen. Misschien gooi ik het wel in de koffer mee naar Wenen. Want binnenkort gaan mama en ik lekker een weekendje weg met z’n twee. Een beetje quality time en allemaal dingen doen waar we beiden zo van houden.

Echt contact tijdens de feestdagen

Je kunt elkaar zoveel cadeautjes geven als je wil maar uiteindelijk gaat het vooral om echt contact te maken met elkaar. Oké tijdens Sinterklaasavond gaat het ook een beetje (veel) over de meest legendarische gedichten. Maar ook dat gaat uiteindelijk over terugkijken naar het afgelopen jaar en wat dat voor iedereen betekend heeft. Hartenvragen is een heel leuk cadeautje om te geven. Leuk voor je moeder en ook voor jezelf. Het past prima bij de kerstgedachten. De tijd van het jaar waarop je extra bezig bent met familie en vrienden. Dus leg die kaarten maar op tafel.

Liefs Olivette

Ook zijn we actief op Twitter Facebook Youtube en Instagram. We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief