Delen vinden we super lief

papa cadeauboekje elma van vlietVoor vaders die uit de ‘luiers’ zijn, komt de nieuwe vaderschapsverlofregeling te laat. Maar voor aanstaande vaders staat er een grote verandering in het vooruitzicht. In 2019 gaat het vaderschapsverlof van 2 naar 5 betaalde dagen en vanaf 2020 komen daar nog 5 wekenbij (tegen 70% salaris). Maar zijn de vaders daar eigenlijk wel blij mee? En hoe zullen ze dit gaan invullen? Zijn we eignelijk wel zo blij met het wetsvoorstel!?. En wat blijkt…

Bijzondere onderzoeksresultaten

Dezelfde vragen kwamen bij Viking opzetten waardoor ze een onderzoek hebben uitgezet onder 1300 mensen om eens te kijken hoe er tegen het wetsvoorstel nieuwe vaderschapsregeling aangekeken wordt. Mannen (en vrouwen) werden nog nooit eerder ondervraagt hoe ze er tegen aan keken. Best gek eigenlijk! Ik ging ook gelijk bij mezelf ten rade. Hoe zou ik het invullen en nog interessanter, hoe zou mijn man hier in staan?

Vaderschapsverlof
Illustratie Esther Aarts

Met interesse heb ik de onderzoeksresultaten gelezen en deel ze met plezier. De resultaten zullen je enorm verbazen!  Niet alle vaders, maar slechts 50% van de mannen hebben aangegeven om op de invoering van de nieuwe vaderschapsverlofregeling in te gaan. Dat inhoudt: 5 dagen verlof volledig betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof.

In de praktijk

In onderstaande video zie je Sergio (33), IT Engineer bij ING, zijn dochtertje wiegen. Liefkozend zegt hij “Dit is één van haar favoriete posities als ze overstuur is. Zonder deze vier weken zou het moeilijk zijn geweest om haar te kennen zoals ik nu doe“. “Dat was me niet gelukt als ik niet zo lang bij haar was geweest.” 

In de ING video zie je de eerste twee mannen die 4 weken betaald vaderschapsverlof konden opnemen onder de nieuwe cao van de ING. Uit het onderzoek is gebleken dat dit de norm moet worden als het aan mannen in Nederland ligt.  

vaderschapsverlof

De nieuwe regeling rondom vaderschapsverlof

Zodra je kindje is geboren gaat de control-mode aan en moet er veel geregeld worden. Eerste badje, kindje aanmelden, luiers en ook de geboortekaartjes moeten zo snel mogelijk de deur uit met de handgeschreven enveloppen. Voor je het weet moet papa weer werken, tenzij hij vrij heeft kunnen nemen. Bij ons vonden we het niet zinvol als papa er in de kraamweek was, we spaarden de dagen liever op voor later als ik hem echt nodig had en geen hulp van een kraamhulp had.

  • Tijden veranderen

Als het aan de huidige regering ligt, moet dat snel verleden tijd worden. Volgens een wetsvoorstel van Minister Koolmees gaat het vaderschapsverlof volgend jaar van 2 naar 5 betaalde dagen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het loon. Er is wel een voorwaarde; dit verlof moet binnen een half jaar na de geboorte worden opgenomen. 

Maar op welke manier kijken mannen en vrouwen eigenlijk tegen deze nieuwe vaderschapsverlofregeling aan? In totaal werden er 1300 mannen en vrouwen* ondervraagd. Niet alleen hoe blij ze met de regeling zijn, maar vooral hoe ze denken het te gaan inzetten. En wat blijkt, 50% van mannen geeft aan bij de invoering van de nieuwe vaderschapsverlofregeling de volledige 5 dagen vol betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof op te willen nemen. Dit had ik wel anders verwacht!

Wat vinden we van de nieuwe regeling?  

Bijna 3 van de 4 Nederlandse mannen & vrouwen zijn tevreden, tot zeer tevreden over de nieuwe regeling, blijkt uit het onderzoek. Vergeleken andere Europese opties (Finse, Zweedse, Sloveense, en het voorstel van de Europese Commissie) zijn ze echter nog steeds ontevreden over het nieuwe Nederlandse model. Als je kijkt naar andere landen zou 87% van de mannen voor een ander model kiezen.

Een op de drie kiest bijvoorbeeld liever voor het Zweedse model waar 16 maanden tussen de partners verdeeld kan worden.  De andere 33% ziet liever het voorstel van de Europese Commissie, wat tot 4 maanden kan oplopen.  

Vernieuwd Vaderschapsverlof

Peter Tromp van het Vader Kennis Centrum kan dat wel begrijpen: “Het vaderschapsverlof was met 2 dagen zo miserabel, maar men is tevreden dat er verandering is”.  Vergeleken met de EU zijn we er nog lange na niet. Daar is alles ruimer en beter uitgerold. Zeker in Scandinavië, daar hanteren ze in het beleid het gelijkheidsideaal terwijl hier in Nederland het huiselijkheidsideaal voorop blijft staan.”

Onze prioriteiten? 

In het onderzoek kwam ook naar voren hoe belangrijk de respondenten verschillende factoren vinden bij hun keuze van de duur van het verlof. De meest belangrijke factoren waren ondersteuning van de partner tijdens verlof, en hechting met de baby.  Van de respondenten zag 90% deze factoren als belangrijk voor hun afweging.

Opvallend is wel dat de financiën niet de belangrijkste afweging is. Slechts 76% van de mannen vond dit een belangrijke factor. En dat terwijl 70% van de mannen zichzelf als de broodwinner ziet van hun huishouden. Verrassend en ook wel mooi om te kunnen concluderen. Family first!

vaderschapsverlof

Ook werden de respondenten gevraagd hoe belangrijk de afweging was voor mannen om daadwerkelijk te kunnen bijdragen aan het huishouden. Opvallend is dat voor mannen deze afweging vrij zwaar woog. 68% van mannen vond het belangrijk te weten dat ze echt wat kunnen bijdragen in het huishouden. Voor vrouwen ligt dit aantal veel lager. 47% is maar geïnteresseerd wat de man daadwerkelijk kan bijdragen. Dat vond ik persoonlijk een leuke uitkomst!

  • Doe modus van papa

De heer Tromp geeft aan dat “Als er een kind verwacht wordt, vaders in de ‘doe modus’ schieten.” Zo ook bij ons thuis. Manlief wilde heel graag behulpzaam zijn en ging als eerste op pad om een kinderzitje te kopen, de kinderkamer in elkaar schroeven en de box kon niet vroeg genoeg in de kamer klaar staan.

En dat zet zich door in de kraamperiode, de vader wordt er dan eigenlijk te weinig bij betrokken. Het gaat allemaal om de vrouw en het kind.” En dat terwijl vaders juist heel veel kunnen betekenen. Niet alleen voor de moeder maar ook als rol als vader. Zodra mijn man thuis kwam vanuit zijn werk pakt hij als eerste zijn kinderen op om er mee te kroelen. Ook de man heeft meer verlofdagen verdiend, mijn inziens.

Werken tijdens verlofperiode 

Maar dat werken blijft toch trekken aan mannen. 75% van de mannen zou tijdens het vaderschapsverlof een vinger aan de pols houden. Ook mijn man zou nooit 100% van zijn werk weg kunnen blijven. 40% zegt zelfs dagelijks werkactiviteiten uit te voeren. Slechts 25% van de mannen geeft aan hun werk helemaal naast zich te laten liggen.

  • Vrouwen

Daartegenover staat dat 44% van de vrouwen het werk volledig naast zich zou laten liggen tijdens het zwangerschapsverlof, en maar 12% zegt dat ze zich dagelijks met werk bezig zouden houden.  Viking vaderschapsverlof

In de onderzoeksresultaten zie je terug dat mannen verlof nog steeds als een kleiner risico voor hun carrière zien dan vrouwen. Zou het een gevoelskwestie zijn? Het stukje onzekerheid dat vele vrouwen met zich meedragen? Hoewel een verrassende 41% bang is dat langer vaderschapsverlof negatieve invloed zou kunnen hebben op het krijgen van promoties, is dit nog steeds een stuk minder dan de 74% van de vrouwen die denken dat zwangerschapsverlof dit soort negatieve effecten op hun carrière zal hebben.  

En tsja deze mama blijft werken. Ik werk nu 32 uur en heb het goed verdeeld. En dit zou ook niet kunnen zonder een zeer betrokken papa die zeer zeker langer bij zijn kindjes had willen zijn bij een langere Vaderschapsverlof . Voor ons is het te laat, maar voor heel veel aanstaande papa’s een fijn vooruitzicht!

Lees ook: Werkende moeders zijn slechte moeders, de maatschappij windt er geen doekjes om

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

*Tussen 26 April en 9 mei 2018 hebben we online een onderzoek verspreid waar 538 vrouwen en 758 mannen op gereageerd hebben   


Delen vinden we super lief