Delen vinden we super lief

ambitie, werkplezier juni balen als werkende, ambitieuze moeder

Een nieuwe baan betekent vaak dat je ontslag moet nemen en ik kan je vertellen dat ik daar echt heel slecht in ben. Ik ben zo’n loyaal type die niet snel van plek veranderd, tenzij er een mega kans op mijn pad komt. En laat dat nu gebeurd zijn! Na bijna 7 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben bij een prachtig merk en bedrijf, ga ik mijn vleugels uit slaan en was er daar dat verschrikkelijke moment; ontslag nemen! Met pijn in mijn hart en een brok in mijn keel moest het er toch echt van komen…… Je ontkomt er niet aan. Bij een nieuw hoofdstuk in je loopbaan, hoort toch echt ontslag nemen…

doelen, miracle morning, reach for the stars

Ontslag nemen?… waarom dan…

trust, toetsenbord, werkplek, thuiswerken
Do more of what makes you happy!

Je gaat dagelijks fluitend van plezier naar je werk en je bent een gewaardeerde kracht. Je voelt je als een vis in het water en kunt dagelijks het verschil maken. Waarom zou je dan van baan veranderen? Een vriendin vertelde me mooi ‘Marjo als er niets zou veranderen, zouden er ook geen vlinders zijn’! Ze kent me als geen ander en weet dat ik altijd zoek naar kansen, mogelijkheden en dat ik alles uit het leven wil halen. ‘Meid, je bent geen boom om ergens voor altijd te wortelen’ , “Stap uit je comfort zone, daar begint je avontuur’ Ze wist dat ik benaderd was voor een mooi avontuur, maar dat ik ook twijfelde.

themadag, werkplezier, dag van het werkplezier, difrax, marketing, marketeer,
Teamuitjes, heerlijk… Wat had ik toch altijd een werkplezier

Een andere baan kan een beter salaris betekenen, werken op een betere locatie, flexibelere werktijden, of een baan dat meer invulling geeft aan je toekomstwensen en passie. Of wellicht is gezinsuitbreiding je wens en past de baan niet bij deze kinderwens. Met een kleine op komst is het goed om na te denken over hoe je het ouderschap met werk kunt combineren. Niet alle werkgevers kunnen jou het gewenste aantal werkuren bieden. Ook kan het praktischer zijn om een baan dichterbij huis te zoeken.

passie om het verschil te maken

Verandering op komst

themadag, werkplezier, dag van het werkplezier, difrax, marketing, marketeer,
Mijn collega’s wisten me altijd te verrassen op
mijn verjaardag, wat ga ik ze missen

En als je dan gaat rondkijken, kan het zomaar raak zijn. Straks werk je twintig uur in de week bij een bedrijf in jouw woonplaats. Je kent al wat mensen die daar werken en het is een leuke functie. Geweldig en gefeliciteerd! Nu moet je jouw werkgever nog informeren en daar zie je een beetje tegenop.

In mijn geval kwam de nieuwe baan uit de lucht vallen en werd ik er voor benaderd. Als ambitieuze vrouw ‘en moeder, houd ik van een uitdaging en om iets nieuws neer te zetten. Toen ik door een headhunter werd gebeld, voelde ik mij echt vereerd, maar was niet gelijk overtuigd. Toen ik na diverse gesprekken enthousiast werd, besloot ik voor de uitdaging te gaan. Hoezeer ontslag nemen echt, echt pijn doet en mijn huidige baan ook na 7 jaar veel biedt, is het ook goed. Het ging niet over 1 nacht ijs, ik weet namelijk donders goed wat ik achter laat.

thuiswerken, werkplek, ergonomisch
Een grote verandering in je leven maken is best eng
Maar weet je wat nog beangstigender is? Spijt
homeworktime, agenda, planner, lucht, familieplanner

Ik vertrek

Het moest dan toch echt gebeuren om het kenbaar te maken. Met trillende knieën liep ik naar mijn manager, tevens mijn dierbare sidekick op kantoor, of ze even tijd voor me had… Het kantoor van je manager binnenstormen en met een grimmig gezicht jouw ontslagbrief op zijn toetsenbord werpen is een optie, al is dit niet het advies. Jouw boodschap is dan meer dan duidelijk, maar fatsoenlijk is anders. Bovendien word je daar zelf ook niet blij van.

Als je ergens altijd met plezier hebt gewerkt, wil je ook op een prettige manier afscheid nemen. En in mijn geval zijn mijn collega’s dierbaar geworden door de jaren heen. Zo denk ik bijvoorbeeld met veel plezier terug naar onze trip naar Marrakech en heb ik in mijn werk echt het verschil weten te maken.

burn out, moederschap, werk
Wat zag ik er tegenop! Ontslag nemen is echt niet mijn ding!

Mijn advies is dan ook; schrijf een nette ontslagbrief, bereid een gesprek voor en plan dit tijdig in. Ongeacht de duur van jouw opzegtermijn, is het gebruikelijk dat deze ingaat op de eerste dag van de eerstvolgende maand. Wacht niet tot het einde van de maand, maar dien je ontslag zo vroeg mogelijk in. Zo heeft jouw werkgever voldoende tijd om jouw vertrek op te vangen. Zodra ik mijn contract van de nieuwe werkgever in mijn inbox had, had ik zekerheid en vertelde ik het met trillende stem. Wat vond ik dat moment erg. Het voelt echt als iemand zwaar teleurstellen.

Wie?… o die werkt hier niet meer…

Vervolgens licht je jouw naaste collega’s in over je nieuwe baan. Met hen heb je nauw samengewerkt en jullie hebben samen een band opgebouwd. Zij moeten het nieuws uit jouw mond horen en niet in de wandelgangen. Ik koos er voor om het team voor team te doen en nu met Covid is het thuiswerken populair waardoor de rest van team het online kreeg te horen.

Natuurlijk is het ook goed om zakelijke relaties te informeren over jouw aanstaande vertrek. Zo voorkom je de reactie “Wie? Oh die, die werkt hier niet meer” als iemand naar jou vraagt. Dit deed ik allemaal persoonlijk en de internationale contactpersonen die wat verder van mij af stonden, stuurde ik onderstaande bericht: (kopieer het gerust als je een voorbeeld zoekt)

werkende moeders, werkplezier balen als werkende, ambitieuze moeder

Dear Relation,

Firstly, I hope you are doing great and are staying healthy in these challenging times. With this e-mail, I would like to inform you that after seven years being part of the passionate XXX team, an exciting challenge came on my path. It has been a very hard decision to leave since I still go with so much pleasure to my work, day in day out!

XXX is like a family where I have grown as a professional in so many ways. and I will fondly remember my time with my precious colleagues. I would like to take this chance to personally thank you for our great projects, cooperation, nice conversations and support in the last years and I am sure our paths will cross again.

passie verschil maken

Since I will leave the organisation with many unfinished conversations, projects and new plans with all of you, please always feel free to contact me directly via LinkedIn at: link or via phone at: +31 6 xxxxxx. Once again, thank you for the contact we had over the last year and I am sure we will meet again in the future.

With kind regards,

Op een zeer bijzondere kamer in Chateau de la Preuille had ik mijn laatste gesprekken waar mijn nieuwe baan toch wel een zekerheid werd.

Jouw toekomst

Jouw nieuwe baan wacht, de toekomst lacht, maar eerst moet je jouw opzegtermijn nog uitdienen. Uiteraard kun je er voor kiezen om regelmatig te laat komen, e-mails niet meer te beantwoorden en de hele dag te ouwehoeren en overal te zijn, behalve op jouw werkplek. En als je telefoon overgaat, ach waarom zou je… . Dit lijkt extreem, maar het gebeurt helaas wel. Doe dit alsjeblieft niet! Blijf tot op de laatste werkdag, tot je laatste snik ijverig, een go-getter en collegiaal. Daar word je enerzijds voor betaald en anderzijds wil je ook een gespreid bedje creëren voor je opvolger. En schrijf een overdracht waar je ‘U’ tegen zegt zodat geen enkele vraag open blijft na je vertrek.

marrakech aladdin

Bedenk ook dat een ex-collega van vandaag, jouw manager van morgen kan zijn. De wereld is klein en Nederland al helemaal. Daarnaast smijt je de deur definitief dicht en is een eventuele toekomstige terugkeer uitgesloten. Maar het belangrijkste is dat jij zo niet wilt zijn. Tijdens ons leven maken we voortdurend herinneringen. Zorg ervoor dat anderen zich jou herinneren als een fijne, hardwerkende collega en een prettig mens. Dat telt pas écht. Voor mij komt er een spannende uitdaging op mijn pad en mijn collega’s hebben wel een geluk…ze zijn nog echt niet van me af, ik kom zeker zo nu en dan op de koffie! Ik blijf ze altijd in mijn hart meedragen.

trust, toetsenbord, werkplek, thuiswerken

Ontslag nemen kan echt lastig zijn, ik weet er alles van! Maar zorg ervoor dat je om de juiste redenen opstapt, blijf positief denken en vertrek op goede voet. Op die manier kun je met een goed gevoel bij je nieuwe werknemer aan de slag gaan.

Tot slot

Als je graag een verandering wil in je leven, of situatie is er wel actie verreist. Ook ik weet dat verandering eng is en bij mij kwam het op mijn pad en werd gegund om wat ik goed kan en om wie ik ben. En als je verandering wenst in je werk, familie, of op een ander gebied, Je zult er tot zelf aan moeten werken om dit te bewerkstelligen. Van passief afwachten zul je niet wijzer worden en zal de verandering, hoe graag je die ook wilt, niet op je pad komen. Kruip dus uit je schulp als je graag je leven wil aanpakken en je wensen wil nastreven. Dit kan met stapjes, met doelen stellen en in mijn geval hielp de miracle morning om in te zien welke richting ik mijn leven wilde laten inslaan. Ik hoop dat je inspiratie uit deze blog hebt weten te halen!

Gerelateerde blog: Help: hoe vertel ik op mijn werk dat ik zwanger ben?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief