Delen vinden we super lief

“I love Disney”. Wie wil het nou niet, een prinses zijn. Ik was denk ik de eerste met een Disney+ abonnement en ben het hele Disney prinsessen repertoire aan het kijken met mijn dochter. Heerlijk! Ik moet wel constateren dat de Disney Prinses van vroeger, zeker niet meer de prinses van vandaag is. Gelukkig maar. Vroeger waren het nog wel eens hulpeloze meisjes die wachten tot ze gered werden door hun droomprins. Nu zijn het zelfstandige, onafhankelijke, ietwat eigenwijze vrouwen en is de boodschap dat ‘true love’ net zo goed zusterliefde kan zijn.

Toch hebben al die ‘ouderwetse’ prinsessen altijd ook een sterke kant gehad. Assepoester kwam in opstand tegen haar stiefzusters en Sneeuwwitje draaide haar hand niet om voor de verzorging van zeven kleine mannetjes. Maar ik houd van de boodschap die de moderne Disney prinses meegeeft aan mijn dochter. Denk zelf na, je hebt geen prins nodig en een beetje opstandigheid op zijn tijd kan de wereld redden.

Meisjesdroom

De meisjes droom is lang vervlogen, maar stiekem is het wel leuk om een van de ‘cheezy’ “welke prinses ben ik” test te doen. Wat blijkt… ik ben Jasmine. Laat dat nu net een van de prinsessen zijn die ik minder goed ken. De originele Aladdin hebben we nog niet gekeken en de nieuwe versie heb ik ook nog niet gezien. Even googelen leert mij dat Jasmine de 6e Disney Prinses is. Ze werd gedwongen om met een prins te trouwen maar sloop haar prachtige Arabische kasteel uit en ontmoet Aladdin en trouwt met hem. Mijn testresultaten zeggen:

Exotische Jasmine

Jasmine is een sterke, wijze en onafhankelijke vrouw die haar dromen achterna wil gaan. Ze weet precies wat ze wil en heeft respect voor iedereen om zich heen. Ze wil graag gelukkig zijn met iemand die voor haar gaat en carrière maken. Je kunt wat koppig zijn, maar je zult je dromen verwezenlijken, want je staat open voor alles en iedereen.
Nou mensen, ik zegt zo’n test doen is goed voor je ego. Ik herken mijzelf er precies in.. hahaha.

Laten we nog eens een paar andere prinsessen onder de loep nemen, en dan mijn beeld van wie en hoe ze zijn. Een paar van mijn favorieten: ik

Zelfstandige Belle

Belle en het beest, en dan vooral de nieuwe versie, is de favoriet van ons thuis. Eigenlijk is de film best eng, maar dat vindt zij helemaal niet. Belle is een pienter meisje dat weigert om met de stoere ‘prins’ uit het dorp te trouwen, omdat hij ijdel en een beetje dommig is. Als ze zich dapper opoffert om haar vaders plaats in te nemen in het kasteel van het Beest, blijkt hij niet zo eng.

Hij is intelligent en best lief. Ze vinden elkaar in de liefde voor boeken. Best een goede boodschap van Disney. Het gaat om het innerlijk en niet om het uiterlijk. Beetje jammer dat het uiteindelijk een knappe prins blijkt te zijn. Dat doet af aan die boodschap. Maar Belle is zeker geen doorsnee prinses.

Eigenwijze Vaiana

Mijn persoonlijke favoriet is Vaiana. Ze wil haar dorp van de ondergang redden, dus besluit ze op avontuur te gaan. Een hilarisch avontuur waarin keer op keer duidelijk wordt hoe onverschrokken ze is. Tuurlijk krijgt ze hulp, maar een knappe prins die haar moet redden is in geen velde of wegen te bekennen. Ze is gewoon een ‘bad ass’ prinses die laat zien dat ze een waardige opvolger is als stamhoofd.
Maar jongens, eigenlijk is het beste aan Moana niet de prinses maar Dwayne Johnson als Maui. Okay, dit doet misschien wat af aan mijn geëmancipeerde boodschap van dit blog maar tsjonge tsjonge tsjonge, wat is hij leuk. En grappig en…

Vrolijke Vampirina

Okay, Vampirina is eigenlijk geen prinses. Maar wel van Disney dus ik keur het goed (soort van de slager die zijn eigen vlees keurt) Maar anyway. Vampirina is geen prinses maar een Vampieren meisje dat met haar ouders naar de gewone mensen wereld verhuist om daar een B&B te openen. Ze is één van onze favorieten en waarom… omdat het zo’n leuke vrolijke, muzikale serie is.

Maar, en daarom koos ik toch voor Vampirina, er zit een steengoede boodschap in. Het gaat om je plekje vinden als je net verhuisd bent, je anders voelen en toch jezelf zijn. Tuurlijk, de serie is van een heel ander kaliber dan de traditionele prinsessen films. Maar eigenlijk gaat het om goede rolmodellen. En dan kan Vampirina niet ontbreken in deze lijst.

IJzige Elsa it Frozen

Last, maar zeker not least”… Elsa. De tweede Frozen film is net uitgekomen en eerlijk is eerlijk, ik heb hem nog niet gezien. Wij wachten tot we (ongetwijfeld samen met de rest van vrouwelijk Nederland onder de 8) in de kerstvakantie naar de bios gaan. Maar Elsa is echt een nieuw kaliber Disney prinses. Ja ze is mooi, heeft magische krachten en daagt prachtige jurken. Maar in deel 1 hebben we gezien dat Elsa geen man nodig heeft.

Hemels Frozen2, hasbro speelgoed ,Arendelle

Ze kan zichzelf niet zijn en maakt zich na jarenlang verstoppen los van wat er van haar verwacht wordt. Elsa is een koele kikker, letterlijk en figuurlijk. Maar ze is ook warm, houd van haar zus en haar beschermingsinstinct is zo sterk dat ze zichzelf daarvoor heeft opgeofferd. Ze gaat op zoek naar hoe ze vrij kan zijn. En zeg nou eerlijk, dat willen we toch allemaal voor onze dochter.

Stereotype prinsessen als rolmodellen

We willen onze dochters leren om sterk en onafhankelijk te zijn. Sommige mensen vinden dat stereotype prinsessen niet in dat plaatje horen. Maar in mijn ogen zijn de Disney prinsessen net als Ariël, Doornroosje en alle bovenstaande prinsessen prachtige rolmodellen met de juiste boodschap. In totaal onrealistische werelden leren ze ons over sterk zijn en je eigen weg kiezen. Dat laatste is wat ik voor mijn dochter wil en wat ik haar probeer mee te geven. En wat ik ook voor haal wil, dat ze geniet van over the top roze, blauwe en gele tule jurken met glitterschoenen. I love it!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebookYoutube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief