Delen vinden we super lief

Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessenIk hoor het steeds meer om me heen, Powervrouwen, inspirators en coaches die quotes gebruiken van de levenslustige, eigenzinnige Pippi Langkous. Best grappig, want dit kleine meisje (9) krijgt veel voor elkaar op een positieve manier. Van haar tijdloze manier van denken en levenshouding, kunnen wij als ouder veel leren! Echter, als je tijdens een volwassen, professioneel, of zakelijk gesprek Pippi quote, neem ik je toch niet helemaal serieus…

Bij mijn kinderen werkt het overigens perfect! Pippi spreekt tot de verbeelding en in de televisieserie zitten bijzondere levenslessen verwerkt. Ik betrap me er als moeder op dat ik hier naar leef. Wij hebben een huishouden van Jan steen, of ook wel toepasselijk “Villa kakelbont” genoemd. De levenslessen van Pippi die ik mijn kinderen meegeef zijn de volgende…

1. Wees jezelf!Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessen

Kinderen moeten ten aller tijde zichzelf kunnen zijn. Mijn kinderen leven hun uniekheid en volgen hun eigen pad in het leven. Als ouder heb je hoge verwachtingen, maar wat ik ze voornamelijk wil meegeven is dat ze alles kunnen naleven waar ze goed in zijn. Zelfverzekerd in het leven staan is hierbij belangrijk. Zonder arrogantie, met liefde en interesse voor anderen. Zoals Pippi zegt: Als je hart warm is & klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou.” En vergeet niet om voor jezelf te zorgen, zodat je vanuit die basis er voor anderen kan zijn.

2. Pippi Langkous denkt in oplossingen, zonder beren op de weg

Dat meisje met rode staartjes en sproeten woont samen met een aap & paard en laat zich niet zomaar de wet  voorschrijven. Daarnaast heeft ze voor elk probleem een oplossing! Mijn allergie ligt bij klagende mensen die ik dan ook zoveel mogelijk probeer te mijden. In ons gezin is er zeker ruimte voor een klaagzang, maar de vraag is vaak; “Hoe gaan we het oplossen? “Dat kan ik niet, ken ik niet” is mijn veelvuldige reactie.CoolGift oppas Pippi langkous

Mijn kinderen zijn nog best jong, waardoor ik ze vaak oplossingen op een presenteerblaadje aan reik. “Pak dan even een krukje”, of “Vraag je zusje om je even te helpen”. Maar eigenlijk laat ik ze zelf over een oplossing nadenken. De leukste oplossingen komen boven dwarrelen als je ze de ruime geeft voor fantasie. Als Pippi zich bijvoorbeeld alleen voelt, schrijft ze een brief aan zichzelf, of knipt de spaghetti dat uit haar mond bungelt, met een schaar af.

3. Pippi’s bekendste quote: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Hiermee hoop ik mijn kinderen aan te moedigen nieuwe dingen te proberen en gewoon te gaan doen. Ook al weet je niet zeker of het lukt. “Maar mam, Ik kan dat niet” Daar reageer ik gelijk op: “Lieverd, je kunt het NOG niet, probeer maar gewoon…” Niet lang geleden moest ik een belangrijke presentatie houden. In het Frans op een podium waar je “U” tegen zegt. De slechtste scenario’s bleef ik in mijn hoofd herhalen. (“What if I fall”?) Ik kan struikelen, wat als ik de woorden vergeet, wat als ze me vragen stel waar ik geen antwoord op kan geven. Is mijn presentatie wel pakkend genoeg? ….Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessen

Reach for the moon..

Er ging van alles mis in mijn hoofd.  Dit heb ik weten om te zetten in een “Best-case scenario”. Ik fantaseerde me over het applaus van de hele zaal, waar ommenabij 2200 mensen zouden zitten. (“What if I fly?”) Door mezelf te visualiseren op het podium in mijn beste outfit, gaf het me vleugels en wist ik het te bolwerken.

De angst was onnodig. En als je altijd in je eigen comfortzone blijft hangen gebeuren er nooit spannende dingen. Want oh, boy wat voelde ik me naderhand blij! Wedden dat de mantra van Pippi helpt? Gewoon doen, buiten je comfortzone is waar de magie gebeurd!

4. “Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort”

De grootste les die ik als kind heb meegekregen is wel de belangrijkste levensles in mijn ogen: ”Geloof in jezelf en durf jezelf, en hiermee ‘anders’ te zijn. Net als bij punt 1. Pas jezelf niet aan aan je omgeving omdat het zo hoort! Zie kansen! Door je te laten leiden wat anderen vinden, leef je niet optimaal. Het leven gaat natuurlijk ook over plezier maken en dat vergeten velen!Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessen

De wijde wereld brengt avontuur, nieuwe ontdekkingen en wijsheden. Ik kan een dag met drie kinderen plannen, maar ik laat het vaak over aan het lot over. De leukste dagen hebben we als we het spontaan laten gebeuren. Je hebt dan toffe ontmoetingen, gesprekken en belevenissen die niet altijd volgens de gebaande paden verlopen.

Zelfvertrouwen

We kunnen hier van leren dat we kinderen zelfvertrouwen meegeven door de boel de boel te laten en zichzelf te laten zijn. Als mijn zoontje even geen zin heeft om met vriendjes af te spreken, dan laat ik dit. Mijn kinderen gaan ook wel eens mee boodschappen doen in hun superhelden pak. Nee, het hoort niet, maar is wel superfun! En spaghetti eten met je handen moet geen standaard worden, maar ach…

5. Leef in het NU en pluk de dag!

Elke dag is een blanco pagina die je zelf invult. Cliché ik weet het, maar niet minder waar. De toekomst gaat anders aan je voorbij. Er komen altijd uitdagingen op je pad en daar kun je over blijven piekeren, maar wat schiet je er mee op? Eerlijk is eerlijk dat ik ook periodes heb gekend dat ik het even niet zag zitten. Ik kon de hele dag verdrietig voor me uit blijven kijken, maar heb dit weten te doorbreken. Dit kun je namelijk heel lang blijven volhouden. Uiteindelijk heb je enkel jezelf hiermee. Je zorgen moet je kunnen parkeren en in het “hier en nu” te leven. En pluk de dag, maak plezier We hebben ook niet voor niets een popcorn machine, suikerspin machine en Candy grabber bij ons thuis ;-D

Gerelateerde blog: CoolGift zorgt voor dikke pret bij ons thuis, overal is aan gedacht

6. Niets is onmogelijk volgens Pippiweekoverzicht fee shirt Pippi langkous wijsheden opvoeden levenslessen

Door in oplossingen te denken zit je altijd in een positieve flow. Volgens Pippi Langkous is met fantasie alles mogelijk en vul je je leven met optimisme. Als je groot durft te denken, komen dromen uit. Vaak stapje voor stapje, maar met een focus en positieve spirit lukt dit.

Bedenk wel dat je niet achterover moet leunen en passief moet gaan afwachten. Dat schiet niet op! Durf groot te denken en handel hier naar. Als jong meisje was het mijn droom om moeder te worden en kijk mij nu eens met mijn drie kinderen. En zo zag ik het werken voor Disney en Universal als een onbereikbare droom. Toch het is me gelukt met toewijding, drive en positivisme! Ook op mijn werk vervul ik een rol die ik nooit voor mogelijk heb gehouden en het gaat enorm goed.

“Droom GROOTS, ontdek hiermee je passie en vervul je ambities met een positieve approach” Blije positieve mensen trekken ook positivisme aan. Pippi snapt het helemaal”

 

Nieuwsgierigheid

Zet je eigen geluk en wensen dus bovenaan je doel en bedenk dat alles mogelijk is! Dat geef ik mijn kinderen elke dag mee! Zoals Pipi ook leuk verwoord bij de kassa van het circus: “Mag ik niet voor half geld, als ik beloof maar met een oog te kijken? Ze heeft een tas vol gouden munten en durft toch deze vraag te stellen. Door met een nieuwsgierige houding in het leven te staan en te vragen, houd je jezelf scherp!

Of wat dacht je van Sanne Hans? Ze groeide op met stotteren maar is gaan doen waar ze goed in is.  Ze één van de beste Sing & songwriters van Nederland en het gestotter is zelfs haar handelsmerk. Zie dus geen beren op de weg!

7. Durf keuzes te maken

Als je je huidige situatie niet bevalt, verplant jezelf en verhuis! Je bent geen boom. Zie mogelijkheden en geen obstakels. Maak een keuze, doe iets, want als je altijd hetzelfde blijft doen krijg je ook hetzelfde, of minder! Ik kan soms echt een twijfelkont zijn en me laten leiden door een ander. “Hoezo ga je met Oliver (4) naar het rijksmuseum? Daar krijgt hij toch niets van mee? “Ga toch lekker met de auto, met de metro en tram is zo’n gedoe….Ziezo Marokko

Volg je hart

Ik volgde mijn hart en ben naar de tram naar het rijksmuseum gegaan. We hebben samen een fantastische middag beleeft en Olivier heeft veel indrukken opgedaan. Die avond zijn we gaan schilderen en hebben zijn ‘handtekening’ gemaakt. “Mam wat is kunst”? vroeg hij mij . We probeerden nieuwe dingen uit waardoor hij geïnspireerd werd. Het bevestigde weer dat ik gewoon mijn keuzes moet maken met mijn hart!

Of wat dacht je van de vraag “Mam wat eten we vanavond” Je kunt in hetzelfde riedeltje blijven hangen, maar probeer ook eens iets anders uit! Je kind lust vast ook Thais, een Indiase curry of sushi. Gewoon koken en laten ervaren! En ze weigeren bij ons thuis overigens vaak hoor ;-D pippi langkous

Dus….

Door je te laten leiden wat anderen vinden leef je niet optimaal! Het leven gaat natuurlijk over plezier maken. Dat moeten we niet vergeten tijdens het opvoeden. Blijf als ouder altijd nieuwsgierig en implementeer gewoon wat Pippi logica in je leven! Bij ons thuis vatten we het leven soms een tikkie minder serieus op, lachen we en maken we plezier. Zoals Pipi zegt: “Ik weet een school waar ze de hele dag pretles hebben” Laat dat lokaal jullie thuis zijn! En als je een sollicitatie hebt of een belangrijke meeting op je werk, laat die Pippi quotes maar even achterwege. Als ze je vragen waarom je op deze vacature heb gesolliciteerd is een antwoord als “Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan” niet echt te adviseren Zeg gewoon “Nou ik kan alles wat jullie vragen”;-D

Ben je ook opgegroeid met Pippi Langkous? En kun je wel wat pippi logica gebruiken? Hopelijk heb je het met een beetje plezier gelezen! Ik doe eigenlijk ook maar wat ;-D

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat!Babboe Carve-E pippi langkous Babboe


Delen vinden we super lief