Delen vinden we super lief

creativiteit van je kinderenVanmorgen verraste mijn zoontje van 5 jaar ons met een ontbijtje op bed. De creativiteit heeft hij de vrij gang laten gaan. De keuken was overhoop gehaald, overal zat boter en ook zat er een enorme laag chocoladepasta over de boterham gesmeerd (ben nu nog aan het stuiteren). Toch kun je me als moeder nergens gelukkiger mee maken. Dit kwam uit hem zelf.

Trots

De trots in zijn ogen en de grijns op zijn gezicht bij het geven van een compliment voor deze verrassing, was onbetaalbaar. “Mam wel boven het bordje eten hé, anders kruimelen we in bed”. Wat een wijsheid ineens. Ik kijk vol trots naar de kleine man die ineens zou groot en gevat aan het worden is. Hij weet me elke dag weer te verrassen met zijn scherpe, creativiteit en leuke kinderpraat. Ik zal papa maar niet vertellen dat hij zijn overhemd heeft gebruikt om zijn mond bij af te vegen, oeps…

 • Tips en tricks om de creativiteit bij ons thuis te stimuleren
  creativiteit van je kinderen

Creativiteit speelt bij ons thuis een belangrijke rol. Met plezier deel ik mijn ervaringen waar je misschien iets aan hebt om bij jullie thuis de creativiteit de vrije loop te laten gaan….

Surprise outside the box

De spontaniteit en creatieve verrassing van mijn kinderen zijn aanstekelijk, dat ik het omgekeerd ook vaak doe. Iets geks, onverwachts en vooral heel creatief. Zo ben ik dit weekend gaan picknicken in het park, kleedje mee, samen broodjes kopen samen en verse jus die de kinderen zelf mogen tappen bij de lokale supermarkt. Niet heel origineel en creatief, maar wel heel leuk. Na het eten liet ik ze spelen, lachen en de bosjes ontdekken. “Kijk mam, daar zit een krokodil in de boom” Mijn kids denken graag ‘Outside the box” omdat ik ze de vrijheid en kaders geef.

 • Klein beetje chaos

We leven dan ook niet een strak, gestructureerd leven en staan altijd open voor avontuur. Hoe creatiever en opener de omgeving is waarin kinderen opgroeien, des te meer ze durven te ontdekken is mijn credo. “Pas op mam, daarbuiten is de oceaan” “Niet van je kleedje af hoor” Ik speel maar wat graag mee. “Kijk lieverds, hier is de reddingboei, komen jullie me redden”?

 • “Inside the box”

Waar een kartonnen doos toch niet goed voor is 👌 En het wordt mooier en mooier Waskrijt en hij gaat er helemaal in op 🎨 #babyartist #art #babyart #artist #kids #abstract #drawing #pencils #stabilo #nomess #insidethebox #instaart #babypaintingtime #babyboy #precious #childart #graphicdesign #proudmom #sweetbaby #painter #painting #illustration #originalart #kunst #artgram #peinture #artstagram #artlife #picofday

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Laat ze ontdekken

Ik heb me voorgenomen om de kinderen zoveel mogelijk zonnestralen te bieden door hen alles zelf te laten ontdekken. Zo laat ik hen hun eigen pad bewandelen. Als volwassenen hebben we zo’n invloed op onze kinderen, waar ik te weinig bij stil sta. Zowel positief als negatief. Doordat ik altijd de stiften, potloden en papier klaar heb liggen, help ik mijn zoontje bij zijn creativiteit. Ik stimuleer het en zal het nimmer afkappen of tegenwerpen.creativiteit van je kinderen

 • Buiten de lijntjes kleuren

Dit heeft overigens wel een tafel met veel pennen strepen tot gevolg en ook hebben we heel veel muren moeten witten, maar dat is het me waard. En als hij me om plakband en tape vraagt, geef ik daar gehoor aan. De mooiste bouwsels weet hij te maken. Maar creativiteit gaat niet enkel met knutselgerei gepaard. Ik laat ze buiten de lijntjes kleuren en helpt ze dingen te bekijken vanuit andere gezichtspunten.

Doe wat je gelukkig maakt

Als ouder spelen we een grote rol in ‘een veilige haven creëren’. Een prachtig voorbeeld is de moeder die een pot kersenjam kocht voor haar zoontje, omdat hij voor school een ‘enge, korte’ film moest maken.  Zijn moeder smeerde het rode smeersel over alle meubels en liet hem zijn gang gaan in zijn eigen studio. Dit jongetje was Steven Spielberg. Als ouder blijf ik mijn kinderen uitdagen, nieuwsgierig maken, neem ze mee naar musea en laat ze buiten alles ontdekken.

creativiteit van je kinderen
“Art from the Heart”
 • Fouten horen er bij

Ook laat ik ze fouten maken en zit ik er als ouder niet bovenop. Het ene kind is echter de ander niet. De interesses van mijn dochter liggen ver van die van mijn zoon. En ook mijn jongste zijn interesse leert hem om voor zichzelf te denken, initiatief te nemen en te luisteren naar zijn eigen nieuwsgierigheid.

Hij is momenteel bijvoorbeeld helemaal geïnteresseerd in muziek maken. Ik laat ze het helemaal zelf ontdekken zonder dat ik ze stuur. En als zijn interesse morgen geheel veranderd is, steun ik hem daarbij…

Chef cuisinier Olivier is druk in de weer met zijn eigen gemaakte groentesoep 👨‍🍳🥕🌶🥦 🍽 Met flair geeft hij leiding aan de keukenbrigade en wordt daarbij bijgestaan door sous-chef Kay👨‍🍳 #groentensoep #healthyfood #soep #gezondeten #healthy #groenten #gezond #kinderschort by @bysorcia #vegetablesoup #vegan #vegetables #veggies #homemade #koolhydraatarm #lowcarb #healthylifestyle #homemadesoup #vitamientjes #nomnomnom #watetenwevandaag #vers #healthychoices #avondeten #huisgemaakt #boerengroentensoep #eatinghealthy #makingsoup #trotsemama #kids

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Goed voorbeeld doet goed volgen

Mijn ouders deden dit ook bij mij en lieten me vrij in mijn keuzes, interesses en creativiteit. Ik doe wat me gelukkig maakt doordat mijn ouders nooit mijn vleugels hebben afgeknipt. Dat maakt me ook heel sterk in mijn vak. De creatieve ideeën blijven komen en aan campagnes en hysterie in mijn leven geen gebrek. Daarbij voel ik me in mijn element. Mijn creativiteit is mijn asset.  Dat wens ik ook voor mijn kinderen, dat ze hun passie en drive vinden. Daarom neem ik zo ook vaak mee naar het theater.

Lees ook:Kleutervoorstelling DRIE (4+) gaat op tournee na de premiere in het Maaspodium

En uiteindelijk hun leven vullen met datgene wat ze gelukkig maakt. Hierbij vind ik het heel belangrijk dat onze kinderen leren omgaan met teleurstellingen. Niet alles lukt gelijk en mama helpt niet bij alles. Oefening baart kunst en dit geeft hem het vertrouwen om dingen te proberen. Ook al verprutst hij wel eens een knutselwerk.creativiteit van je kinderen

Verveling

De creativiteit bij mijn kinderen inspireert mij tegelijkertijd ook. Vaak kom ik thuis en dan hangen de slingers door het hele huis. Uitgeknipte vallende sterren sieren de lucht en op de spiegel heeft hij het heelal gemaakt met papieren vellen. Alles heeft een verhaal en mijn vijf jarige jochie vertelt als een heuse kunstenaar het verhaal bij zijn kunstwerk. Ik hoef helemaal niet meer naar het stedelijk museum, dat is hier in mijn eigen huis. Hij legt me uit waarom de astronauten zoveel benen hebben die hij heeft getekend. “kijk mam, ze dansen” En met crêpe papier en een rol behang heeft hij een palmboom gemaakt op onze spiegel.

 • Palmboom Creativiteit

  creativiteit van je kinderen

Met grote ronde cirkels “Dat zijn kokosnoten mam ” Onze volwassen kijk op de wereld is soms erg summier en objectief en dat doet mijn zoontje mij weer beseffen. Papa was ook heel klein getekend op het familie portret. “Klopt dat wel”, vraag ik mijn zoontje?  “Ja hoor, papa is stom” Hij bleek boos op hem te zijn, omdat de Ipad leeg was. En tja dan is hij minder belangrijk. Soms moeten we net even wat verder kijken.

 • Art from the heart

Want de ster op het familieportret was opa. “Ja”, zegt hij blij, “opa is er ook altijd bij mama”. En wist je dat de mooiste creaties gemaakt worden als de kinderen zich vervelen? Op de momenten dat ze niks hoeven, bedenken ze al snel hoe ze zich kunnen vermaken en dat prikkelt de creativiteit. Zo ontstond de palmboom en het familieportret.

Creativiteit de kop indrukken met “Je kan het niet”

Uit mijn mond zul je nooit ontmoedigende woorden horen. Als ik ergens een hekel aan heb is dat het wel. Kinderen horen zich veilig te voelen, en vooral de support vanuit een ouder is cruciaal. Soms zit ik met gekromde tenen te kijken naar zijn timmerkunsten, of als hij met een mes in de weer is. Stoppen hoort niet thuis in mijn woordenboek. Ik draai het meer om : “Je kunt het NOG niet” Hoe frustrerend dit soms voor de kids is.

Met liefde en vertrouwen geven we de veilige basis waarin kinderen kunnen floreren. En mijn huiskamer is elke dag een atelier met  beschilderde dozen, tekeningen en de muur is overal beplakt met Dino’s en muurtekeningen. Ik stimuleer het proces en het maakt me niet uit hoe het eindresultaat er uit ziet. Als iemand zijn best doet is dit evenzo belangrijk

Woestcreativiteit van je kinderen

En eerlijk, is eerlijk, ook ik heb soms een kind thuis dat schreeuwt, scheldt, gooit, en zijn grenzen op zoekt. Gisteren kreeg ik een schoen naar mijn hoofd geslingerd en kreeg de glazen deur een trap van zoonlief. Woest was hij. Het kwam uit het niets omdat ik zijn Lego had opgeruimd. Wat bleek nu, ik had hem niet gehoord. Hij wilde dat ik naar zijn verhaal luisterde over zijn Lego creaties die hij met papa had gemaakt. Speciaal voor mij., niet dat ik het weg haalde

En ik begrijp hem, maar dat gooien schoppen en slaan daar hadden we het uiteraard nog wel even over….

Zijn jullie kinderen creatief? En wat werkt wel en wat niet? Ik ben benieuwd…

Ook leuk om te lezen: Pippi langkous geeft ons als ouders het beste advies! Wat wij van haar kunnen leren!

De 3e is vaak de clown in het gezin 🤡 Hij was al aan het boeven en dit was zijn slotact 🤣 Het zijn overigens stiften op waterbasis, noworries & get sopje in bad deed wonderen #littlelion #funnyboy #clown en lol dat hij heeft #funnyboy #funny #funnyvideos #socute #myworld #cutiepie #happyfamily #mumswithcameras #myyoungest #mommy #painting #happyfaces #instavideo #saturdaymorningfun #cutetoddler #funnyvideo #playtime #lilboy #starboy #makingamess #realartist @4funkyflavours #roarrrr

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

 


Delen vinden we super lief