Delen vinden we super lief

Bij mijn eerste zwangerschap wist ik niet wat me overkwam. Zodra er een klein wormpje in je lichaam aan het groeien is, merkte ik aan alles dat ik zwanger was. Zodra ik na jaren wachten een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield, kon ik wel janken. Van blijdschap stroomden er tranen over mijn wangen. De meest spannende tijd ooit was aangebroken. We hadden al vroegtijdig het hartje mogen horen waardoor we er nu echt in konden geloven. Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Vandaar deze blog. Als moeder van drie kids weet ik het inmiddels als geen ander! Mijn lichaam veranderde in raptempo en de drie trimesters kwamen keer op keer toch wel overeen!

brief aan mijn zoon, babybuik, zwanger, baby

Ben ik echt zwanger? Je lichaam verraad het vaak al wel!

Een zwangerschapstest sluit al je onzekerheid gelijk uit, maar toch kun je het al wel eerder subtiel merken aan de veranderingen aan je lichaam. De borsten kunnen gevoelig zijn, je bent over het algemeen vermoeider en het hebben van een kort lontje, kun je hier ook onder scharen. Ik was zelf best prikkelbaar, al wijde ik dat aan een aantal slechte nachten. Het verschilt echt per vrouw en ook per zwangerschap. Bij de 1e  kon ik de hele wereld aan, bij nr. 2 was ik vooral misselijk, bij nummer 3 kreeg ik echt eetbuien.

Zwangerschap in emoticons uitgedrukt

Er valt geen pijl op te trekken. Mijn advies is dan ook; voel je je anders dan anders, haal dan een zwangerschapstest in huis om het zeker te weten!  Je lichaam liegt niet. Wacht overigens wel een aantal dagen na de uitblijvende menstruatie. Het is me vaak genoeg overkomen dat de wens van zwanger worden dermate groot is, dat mijn lichaam me voor de gek hield. En omgekeerd kun je een kleine innestelingsbloeding zien als je menstruatie, terwijl het een teken is van je zwangerschap. 

Het eerste trimester: Een rollercoaster pur sang

Persoonlijk vond ik de eerste drie maanden drama. Het kon me niet snel genoeg gaan. Ik had nog geen buikje, voelde me beroerd en was doodmoe. Ondertussen wilde ik het dolgraag van de daken schreeuwen, maar door onze “zwanger-wordt-geschiedenis” hield ik het nog even voor ons.  Hoe je je voelt, verschilt overigens per persoon en ook weer per zwangerschap. Ook blijken er verschillen te zijn in je zwangerschap bij het dragen van een jongetje of een meisje.

Duizeligheid heb ik nooit ervaren, maar wel was ik misselijk, waren mijn reukorganen sterk ontwikkeld  en gierden de hormonen door mijn lijf. Het voelde alsof alle energie letterlijk uit mijn lijf werd getrokken.  Natuurlijk ook niet zo heel gek aangezien er in je baarmoeder een klein wezentje aan het groeien is en dat kost een hoop energie.

  • Buikje

Bij de eerste zwangerschap zag je mijn buikje pas rond de 12 weken. Bij de 2e en de 3e zwangerschap kon ik het niet lang verborgen houden. De boel was immers al ietwat uitgerekt  door de 1e en de buik liet zich als snel tonen.  Mijn lichaam maakte zich al snel klaar voor de groeispurt. Er zat niets anders op dan het mijn werkgever te vertellen rond de 10 weken. De smoesjes waren nu eenmaal op.

Het tweede trimester: Happy pregnant

Als je eenmaal bekend hebt gemaakt dat je zwanger bent, lijk je je ineens ook veel beter te voelen. Na de 1e 12 weken is de misselijkheid aanzienlijk minder en begin je je buikje subtiel zien. Ik zal toegeven dat ik me in het begin opgezwollen voelde. Een gevalletje `is ze dik, of zwanger`!

zwanger buik, lichaam

Ik begon al heel subtiel met het babyshoppen en uiteraard werd de negenmaandenbeurs bezocht. Er werd nog niet extreem geshopt, je weet immers het geslacht nog niet, maar al wel iets om het te vieren. Ik heb het zelf als de leukste periode ervaren, vooral als ze je buik beginnen te zien. Je hebt met de leukste mensen een praatje en je voelt je fysiek top! Ik ben altijd blijven sporten , dat ik iedere zwangere aanraadt. Zie de bevalling als een ‘marathon’! Het vraagt fysiek veel van je lichaam en daar kun je het beste dan heel goed op voorbereiden door fit je verlof in te gaan.

Ondertussen kijk je in het tweede trimester enorm uit naar naar de 20-weken echo. Wat zal het worden en wil je het überhaubt wel weten? En langzaam kijk je uit naar je verlof en kun je het kinderkamertje gaan inrichten. Kies voor verlof met 36 weken, of toch 34 weken? Heb je de kraamzorg geregeld en heb je nagedacht over het geboorteplan? Beetje bij beetje komt het dichterbij.

app
  • Zwangerschaps gloed

Daarnaast straal je als zwangere vrouw van oor tot oor met de ook wel bekende zwangerschapsgloed. Naarmate de weken verstrijken wordt je buik boller en kom je gestaag aan, zo’n pond per week. De doorbloeding is nu stukken groter waardoor je gaat stralen. Ga wel langs bij de tandarts aangezien het gebit het vaak te verduren heeft tijdens een zwangerschap.

zwanger buik, lichaam

Extra tip: Mijd ook zoveel mogelijk de zon. Dit heb ik zelf mogen ervaren. In mijn hals en borst zie je zo nog steeds de pigmentvlekken. Er zijn echt wel kwaaltjes mogelijk in het tweede trimester. Harde buiken, bandenpijn en pijn in de onderrug zijn veel voorkomende kwaaltjes. Je lichaam verandert steeds meer en probeer er vooral heel veel van te genieten.. 

Het derde trimester: De laatste loodjes wegen het zwaarst

De ene zwangerschap duurt langer dan de ander. Het komt maar weinig voor dat je op de uitgerekende datum bevalt. Bij mijn drie kiddo;s was ik iedere keer 1-2 weken ‘overtijd’. Ze zijn alle drie op de natuurlijk manier geboren zonder hulp middelen, of medicatie. Van mijn verlof heb ik iedere keer genoten en gevuld met veel ‘me-time‘. Rond de 38-40 weken begint de buik in de weg te zitten. De laatste loodjes wegen echt het zwaarst en je lichaam heeft het zwaar. Je zult veel vaker naar het toilet moeten en lange wandelingen beginnen ongemakkelijk te worden door de harde buiken.

Bij mij ontwikkelden zich spataderen, vergat ik alles door de zwangerschap dementie en was ik kortademig. Het kindje drukt op je blaas, longen en maag, Veel eten lukt niet meer, maar je hebt wel de hele dag trek. Je hoort ook veel over bekkeninstabiliteit. Dat gun je echt niemand maar komt vaak voor in het derde trimester.

van de trap afvallen, kinderen, serieus, trap, gewond, ongeval, zwanger, buik
  • Aftellen
babyshower buikbeschildering lichaam

Het aftellen kan nu wel echt beginnen. Het einde is in zicht en je buik spant zich regelmatig aan om te oefenen op de weeën die gaan komen. Je hebt de rust heel hard nodig. je lichaam bereid zich langzaam voor, voorde finish.  Vooral omdat je s’nachts minder goed slaapt. Het is echt een gevalletje aftellen. Op een gegeven moment ben je er echt he-le-maal klaar mee. Je voelt je opgezwollen, niets zit meer lekker,  het eten smaakt niet meer en de buik zit in de weg.

Bij alle drie kindjes verliep de derde trimesters anders. De eerste kwam bij 42 weken, de 2e lag in stuit en ik onderging een versie. Een eigenwijs meisje grapten we toen al. De derde zou makkelijk moeten gaan, zou je denken. Niets is minder waar! Ook hij kwam twee weken later dan verwacht en was bijna tien pond.

Lees ook: Over tijd, help hoe zet ik de weeën in gang? Tips
  • Shoppen

Ik kocht mezelf nauwelijks mooie zwangerschapskleding, tot ik een aantal fantastische spijkerbroeken kreeg van een vriendin. Er is een grote keuze aan positiemode en ik had het me mijzelf eerder moeten gunnen. Ik was de kleding in week 38 al zo en mijn lichaam zat me in de weg. In totaal had ik denk ik 2-3 favoriete outfits. Mijn man kocht voor mij een stapel kleding, omdat hij vond dat ik het verdiende om me wel mooi te blijven voelen. Die heb ik vervolgens nog 4 weken afgedragen. Dit is ook mijn advies; zorg ervoor dat je jezelf mooi blijft voelen. Je kindje meld zich vanzelf, maar vergeet jezelf niet! Dit deed ik wel en gelukkig was mijn steun en toeverlaat er in de laatste ‘zware weken’ met zeer veel cravings!

Zoals ik hierboven al aangaf is het zwanger zijn een aanslag op je lichaam. “Negen maanden op en negen maanden af” is de uitdrukking en dat klopt wel. Zodra je zwanger bent en het is mogelijk om je zorgverzekering om te zetten, dan raad ik dat aan. Er komen veel onverwachte kosten die je beter in kaart kunt hebben. En het is tof als je kraamhulp en zwangerschapscursus vergoed wordt! Er zijn verzekeringen die echt overal aan denken! Wel zo fijn in deze spannende periode!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief