Doe jij braaf het UITSTRIJKJE als je wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker? Recent zag ik een bezorgde medemoeder in een forum die twijfelde of ze zich wel wilde laten testen. Het is immers een gênant, vervelend onderzoek dat je niet voor je plezier ondergaat…. De reacties die onder dit bericht stonden, logen er niet om .. ik kreeg er koude rillingen van, vooral door het grote verdriet.

Rake opmerkingen

Boze berichten over de naïviteit, volgde met begripvolle berichten waarbij de boodschap wel was “laat je testen”!! Vooral de verdrietige smeekbedes hadden indruk op me “Ga je laten testen, als mijn zusje dat had laten doen, was ze er nu misschien nog”…. het waren rake opmerkingen die er niet om logen. Baarmoederhalskanker is een verschrikking.

Opa is dood baarmoederhalskanker, uitstrijkje

Jaarlijks sterven er 200-120 vrouwen die de oproep negeren. En daar schrik ik van! Ook ik heb het bij de allereerste oproep tig jaar geleden aan me voorbij laten gaan. En toen ik uiteindelijk wel ging testen, ontving ik geen rooskleurige uitslag. Ik ontving slecht bericht en vele onderzoeken volgden …

Het kwam goed, we zijn drie kids rijker, die gezond zijn geboren. Dit had echter heel anders kunnen lopen! En mijn verhaal staat niet op zich! De éën laat zich gelijk checken en de ander kijkt er als een berg tegenop om die vervelende afspraak te maken. Naar houd in gedachten dat van ‘uitstel’, vaak ‘afstel’ komt! Loop er niet aan voorbij! Voorkom dat straks jouw man, ouders, afscheid van je moeten nemen… Je wil het leven immers blijven vieren! Je slaat jezelf anders echt voor de kop … En er zijn overigens ook thuis-testen!

Oproep uitstrijkje

Vrouwen vanaf 30 jaar ontvangen eens per vijf jaar een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek. Dit omdat de ziekte in een voorstadium nog behandeld kan worden en artsen er op die manier nog op tijd bij kunnen zijn. De eerste keer liet ik het aan me voorbij gaan totdat ik een thuistest opgestuurd kreeg. Dit ben ik dan toch maar gaan doen en gelijk daarna opgestuurd. Stond ik daar toch echt even raar te kijken toen ik de uitslag kreeg. Het was foute boel, ik mocht me melden bij het onderzoekscentrum in Amstelveen met Pap3

uitstrijkje, baarmoederhalskanker

Mijn persoonlijke verhaal deel ik om aan te geven waarom een bevolkingsonderzoek zo belangrijk is en wat de voor- en nadelen zijn van het onderzoek.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een kankersoort die zich bevindt in de baarmoederhals. Het is dus een andere kankersoort dan baarmoederkanker ondanks dat dit zich dicht bij elkaar in de buurt bevindt. Het grootste nadeel van de ziekte is dat de zieke persoon het waarschijnlijk niet direct doorheeft wanneer de kanker ontstaat. Net als andere kankersoorten is er bij deze vorm ook sprake van ongecontroleerde deling van de cellen. 

Het ontstaan

Er zijn verschillende manieren hoe deze vorm van deze ziekte kan ontstaan. Een groot risico om deze ziekte op te lopen is door het HPV-virus. Het HPV-virus is een virus die bijna alle vrouwen eens in het leven zullen oplopen, namelijk 80 procent. In de meeste gevallen zorgt het lichaam er zelf voor dat het virus opgeruimd wordt en er dus niets gebeurt. In sommige gevallen zal het virus ervoor zorgen dat er afwijkende cellen ontstaan in de baarmoeder. Dit is een voorstadium van deze vorm van de ziekte en wanneer er niets gebeurd kan dit leiden tot kanker.

Niet te voorkomen

Het kan 15 jaar duren voor dit virus er voor zorgt dat kanker ontstaat en dat is dus een van de redenen waarom het belangrijk is dat het onderzoek plaatsvind. Een infectie van het HPV-virus is eigenlijk niet te voorkomen. In de meeste gevallen is het seksueel overdraagbaar, maar zelfs met een condoom is het niet geheel uit te sluiten dat iemand het virus oploopt. 

Roken

Naast het HPV-virus zijn er ook nog andere manieren hoe de ziekte kan ontstaan. Een daarvan is roken. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die roken meer kans hebben op de ziekte. Een laatste manier is door het hormoon DES. In de jaren van 1947 tot 1976 werd het hormoon DES voorschreven aan vrouwen die zwanger waren. De dochters die uit deze zwangerschappen zijn ontstaan hebben een verhoogd risico. Het komt dan niet door het HPV-virus, maar er ontstaat een andere vorm van de ziekte. 

Preventie baarmoederhalskanker

Er is een hoop mogelijk in Nederland wat betreft preventie van de ziekte. Allereerst is het belangrijk dat iedereen die de uitnodiging krijgt voor het volksonderzoek hier ook gebruik van maakt. Bij het volksonderzoek wordt een uitstrijkje gemaakt door de huisarts of zijn of haar assistent. Dit uitstrijkje wordt getest voor aanwezigheid van het HPV-virus.

Verstand op nul

Het kan ook zijn dat iemand zich niet op zijn gemak voelt om dit volksonderzoek te laten doen door de huisarts of zijn of haar assistent. Het is daarom gelukkig ook mogelijk om een zelfafname te doen. Diegene ontvangt dan een test met instructies en een retourenveloppe. Iemand kan dan zelf de test doen en deze retour zenden. Recent heb ik me weer laten testen en heb het toen door de dokters assistente laten doen. Ook was er een co-assistente aanwezig dat het er niet makkelijk op maakte. Met mijn verstand op nul ben ik het ondergaan. Het is toch je gezondheid waar je mee van doen hebt.

Vervolg

Wanneer het virus aanwezig ism dan is er dus sprake van een risico op de ziekte. Wanneer het HPV-virus niet aanwezig is dan is er vrijwel geen risico om de ziekte alsnog op te lopen. Wanneer hij dus wel aanwezig is, vindt er een vervolgonderzoek plaats. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of de cellen van de baarmoederhals afwijken. Iemand die positief test op het HPV-virus hoeft zich nog niet direct druk te maken dat zij zich in het voorstadium van de ziekte bevindt.

Het kan ook zo zijn dat het HPV-virus aanwezig is, maar dat er nog geen sprake is van een voorstadium. Het kan zijn dat iemand het virus heeft, maar dat het lichaam op dat moment nog druk is met het opruimen van het virus en er dus ook geen rede is voor een alarm. Vandaar dat de cellen dus ook nog getest worden op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Op die manier kan er dus in zijn geheel uitgesloten worden of iemand de ziekte bij zich draagt op dat moment of niet.

Inenting tegen baarmoederhalskanker

Een andere manier van preventie van baarmoederhalskankeris een inenting. Sinds 2009 is het mogelijk voor meisjes van 13 jaar of ouder om zich in te laten enten tegen het virus. Zij krijgen dan door middel van een injectie een namaakversie van het HPV virus geïnjecteerd. Het lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken tegen een aantal varianten van het virus.

Er is dan 80% minder kans om het HPV-virus op te lopen en dus ook om in een voorstadium van de ziekte terecht te komen. Het is ook mogelijk voor jongens om zich in te enten tegen het virus. Dit wordt alleen niet voor hen betaald.

Feiten over de ziekte

Per jaar overlijden er gemiddeld 225 aan baarmoederhalskanker alleen in Nederland. Dat is uiteraard schrijnend. In Nederland krijgen in totaal krijgen jaarlijks 700 vrouwen de diagnose voor cervixcarcinoom. Dat is 4 op de 50000 vrouwen die baarmoederhalskanker als diagnose krijgen. Wanneer er geen volksonderzoek zou zijn zou dit getal zich bijna verdubbelen. Anders dan bij andere kankersoorten is het zo dat de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 35 en 45 bij baarmoederhalskanker. Jonger dan veel andere varianten kanker.

Mijn boodschap is dan ook: laat je testen! En voorkom baarmoederhalskanker!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat