Delen vinden we super lief

WereldfamiliedagOp Wereldfamiliedag wordt er eens goed stilgestaan bij het belang van familiebanden. Afgelopen weekend waren we nog in Apeldoorn bij mijn schoonmoeder en dat weekend er voor zagen we vele familieleden op het feest waarop manlief 40 jaar werd. Familie is voor mij belangrijk en ik zou ze ook graag vaker zien. En al helemaal aan ozne keukentafel, want liefde gaat door de maag…

Onderzoek Wereldfamiliedag

En daarin ben ik niet alleen, blijkt uit een recent persbericht opgezet om Wereldfamiliedag kracht bij te zetten. De helft van de Nederlanders zou graag vaker samenkomen met familie. Met name als het gaat om onze grootouders, voelen we ons soms schuldig als we ze een tijdje niet hebben gezien (55%). In mijn specifieke geval woont mijn oma in Balkbrug en dat is een aardige afstand om af te leggen met drie kindjes. Logisch, maar toch voelt het niet goed. Ik zou er het liefste vaker komen! En ook mijn moeder die in Hardenberg woont zie ik veel minder dan gewenst.Wereldfamiliedag

Zes op de tien (59%) respondenten zouden hun grootouders graag vaker willen zien, blijkt uit het onderzoek dat speciaal voor wereldfamiliedag is opgezet. Bijna de helft (45%) van de ondervraagden weet dat opa en oma zich wel eens eenzaam voelen. Dit geeft mijn oma (95) ook vaak aan. Vooral op zondag bekruipt haar het eenzame gevoel. Ze woont nog op zichzelf en er kan niet altijd iemand langskomen. De familie en vrienden doen hier veel aan, maar het is niet altijd onontkoombaar dat ze een middag, of avond alleen is.

Dinnertime Wereldfamiliedag 

Als we met de familie bij elkaar komen, wordt er vaak samen gegeten. Bij ons thuis is de koelkast altijd rijkelijk gevuld en iedereen is welkom. In dat opzicht zouden mijn man ik zo in de mediterranee kunnen wonen. The “more the merrier” en schuif maar aan.Wereldfamiliedag

Bijna 70 procent (66%) vindt dan ook dat samen eten de familiebanden hechter maakt. En dat kan ik echt beamen, je kunt mij niet gelukkiger maken dan met een goed gevulde keukentafel en heel veel reuring in de keuken.

Onterecht schuldgevoel?

Ik schaar me bij de kwart van de respondenten die aangeeft hun (groot)ouders voornamelijk ziet tijdens speciale gelegenheden (27%). Dat terwijl iedereen echt wel weet dat (groot)ouders een spontaan bezoekje ‘zomaar’ enorm waarderen. Mijn oma schrikt er soms enorm van als ik zeg dat ik bij haar de oprit kom oprijden. Ik bel altijd wel eventjes, maar dan wel vlak van te voren voor het verrassingseffect. Wereldfamiliedag

Naast geografische afstand (Amsterdam versus het Oosten) houdt met name tijdgebrek ons tegen om vaker op bezoek te gaan. Met drie jonge kindjes hebben we een druk en volgepland leven. En om het vol te gooien met lange reisjes willen we voor de kinderen voorkomen. Mijn dierbaren wonen helaas allemaal zo enorm ver weg! Ik ga ze uiteraard even bellen vanavond, het is immers Wereldfamiliedag .

Mooiste cadeau dat er is

De ondervraagde (groot)ouders geven bijna unaniem aan dat een bezoekje van de (klein)kinderen het mooiste cadeau is dat er bestaat (75%). Uiteraard wil 42% heel graag meer tijd samen doorbrengen, maar begrijpen ze dat vaker op bezoek gaan niet altijd lukt. Fijn om te weten, want ook hierin kan ik mij schuldig voelen. Maar ooit worden mijn kinderen ouder en zijn we daarin ook flexibeler. Al denk ik dat met de leeftijd ook een eigen willetje komt kijken.

Rol van de eettafel

Nederlandse families zien de eettafel als een belangrijke plek om samen te komen (56%) blijkt uit het Wereldfamiliedag onderzoek. Daar worden wij thuis ook het gelukkigst van! “Mam mogen we helpen” hoor ik dan ook dagelijks. Samen koken (40%) en eten (66%) versterkt de familieband. De kindjes helpen ook al met snijden en alles in de pan. Ook roeren ze maar wat graag door de pan. Ze voelen zich hierdoor belangrijk en daarmee betrek ik ze graag met wat ze eten.

Door samen te eten, weten we wat er die dag is gebeurd, vertellen we elkaar verhalen en houden we elkaar van alles op de hoogte. De ene dag  gaat het er gezelliger aan toe dan de ander, eerlijk is eerlijk, maar we proberen zoveel mogelijk samen aan te schuiven. En niet alleen standaard in ons gezin maar ook met vrienden en familie er bij! En al helemaal op deze bijzondere Wereldfamiliedag.  Zoals  Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux ook wel aangeeft; “Liefde gaat duidelijk door de maag,” En gelijk heeft ze!

Favoriete kost

Bij oma krijgen de kinderen altijd hun favoriete gerecht voorgeschoteld. Meer dan de helft (51%) van de (groot)ouders geeft het toe dat ze bij een altijd de lievelingsmaaltijd van de (klein)kinderen voorschotelen. WereldfamiliedagOok bij oma Carla hoor, pannenkoeken zijn hun favoriet! En ik geef ze groot gelijk. En wat me verbaasde uit het onderzoek dat 19 procent het soms wel lastig vindt om een geschikt gespreksonderwerp te bedenken. 24 procent van de (klein)kinderen mijdt zelfs bepaalde topics om ruzie of onenigheid aan tafel te voorkomen. Bij ons thuis praten we eigenlijk over alles, maar dan zijn onze kinderen ook nog wel heel klein. Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie thuis is.

Wij hebben het thuis aan de keukentafel vaak over onze plannen, wat we beleefd hebben wat we gaan doen. We hebben immers een streven om onze doelen wel af te kunnen vinken einde dit jaar.

Lees ook: Doelen voor 2018 van familie Olivette incl. afvinklijst

En als je het zelf echt niet meer weet waar je het aan de keukentafel over moet hebben dan heb ik de oplossing. Dan raad ik de spelletjes aan van Elma van vleit . Die staan echt garant voor gezellige gespreksonderwerpen: Link

Onderzoek WereldfamiliedagWereldfamiliedag

Bovenstaand onderzoek is speciaal uitgevoerd voor Wereldfamiliedag door PanelWizard dat gehouden is onder ruim 1.000 respondenten. Zowel mannen als vrouwen v.a 18 jaar zijn ondervraagd, waarbij rekening is gehouden met een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding. De opdrachtgever was Hellofresh, maaltijdboxaanbieder die Nederlanders oproept om vaker met familieleden te tafelen.

“Liefde gaat door de maag bij bezoekjes kleinkinderen”

Over HelloFresh

Wie kent HelloFresh nu niet? In 2012 is HelloFresh Benelux, opgericht door Maartje Frederiks. Het merk biedt een flexibel lidmaatschap waarmee klanten wekelijks een box met gevarieerde recepten en verse ingrediënten voor drie tot vijf maaltijden ontvangen. De recepten variëren wekelijks en zijn bereiden in ongeveer een half uur. Ze hebben inmiddels verschillende soorten boxen in hun assortiment: de Originalbox, Veggiebox, Familybox, Quick & Easy Box, Fruitbox, Ontbijtbox en Wijnbox. De Duitse startup heeft wereldwijd inmiddels  diverse vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Australië, Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten. Wij hebben het in een ver verleden een aantal weken ondervonden en waren fan. We zullen het zeker een keer weer proberen, want er gaat niets boven samen koken!

Wereldfamiliedag

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

Deze blog is samengesteld naar aanleiding van een persbericht en mijn eigen inzichten, hier zit geen partnership aan vast.


Delen vinden we super lief