Delen vinden we super lief

Juffenballet (6+) is de eerste grote zaalvoorstelling van René Geerlings en de verwachtingen waren hoog gespannen. In het theater Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) ging Juffenballet feestelijk in première waarna het overal in het land te zien in. Bij het zien van de foto’s en trailer werd ik blij verrast en keken we echt enorm uit naar het zien van de voorstelling. Dit moet haast wel een groot succes worden. Want wie wil nu niet de geheime wereld achter het schoolbord ontdekken! We vertellen je er alles over!

Als groot fan van theater probeer ik de voorliefde voor theater zo veel mogelijk over te brengen op kinderen. Het zet kinderbreinen aan tot fantaseren, prikkelt hun inlevingsvermogen en stimuleert het zelfvertrouwen. En dan heb ik het niet eens gehad over de glinstering in de oogjes bij het zien van zoveel spektakel op het toneel. Juffenballet heeft veel indruk gemaakt en wel hierom…

Liefde voor theater

Als alle voorstellingen die we zouden zien de ingrediënten hebben van Juffenballet, dan ga ik er in slagen om ze veel naar het theater te krijgen. Het is een voorstelling voor het hele gezin dat van begin tot eind weet te triggeren. Het zit vol met dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje. Je word er in mee gezogen en de glimlach op de gezichtjes van de twee bandito’s spraken boekdelen! Dit is een groot succes !

Wel vonden ze het hier en daar ietwat spannend. “En waarom mogen de juffen wel snotaap en lelijkerd zeggen” vroeg mijn dochter zich terecht af. De karakters met namen als juffrouw blaaskat en juf blauwzuur waren eigen, ludiek, hilarisch en eigenaardig! Juffrouw Stroop was toch wel mijn favoriet: een luie, telefoonverslaafde juf die zich soms gedraagt als een kind uit haar eigen klas. Het acteerwerk is verbluffend en de interactie met het publiek hield ons scherp! “Gaat het bij jullie ook altijd zo in de klas” vroeg ik aan de meiden bij een scène waar chaos heerste! “Soms wel”, giechelden ze. Ik kreeg gewoon zelf weer zin om op het toneel te staan en het sprookjesachtig koninkrijk in te stappen.

juffenballet, theater, bontehond, premiere

Shakespeare & Roald Dahl

Regisseurs Geerlings en tekstschrijver Moniek Merkx lieten zich voor de voorstelling inspireren door zowel Shakespeare, Roald Dahl en de huidige onderwijs perikelen. Juffenballet is een mooi pleidooi voor het belang van spelen en het aanpakken van prestatiedruk in het onderwijs. Het geeft op een fantasievolle manier inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is immers al lang geen sprookje meer. Hoog tijd voor een feestelijk, fantasierijk en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Dit is theater van hoog niveau!

Onbezorgd spelen

Zoals René Geerlings in een interview over Juffenballet al eerder zei:
Het onderwijs staat onder grote druk en is een instituut geworden waar de onderwijzer met ingewikkelde termen wordt lamgeslagen. Wat dacht je van: “Remedial teachers, leerlingvolgsystemen, foutenanalyses, registratieformulieren, managementcontroles, deskundigheidsbevordering en prestatiebonussen” En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Wat doet de juf als ze het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? Waar gaat ze dan naar toe en wat is het geheime leven achter het schoolbord?…..

Voor echt onbezorgd spelen is er op school dan weinig ruimte. Terwijl het juist uit elk onderzoek blijkt dat spelen en spelletjes spelen onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. En wat voor juffen krijg je voor de klas als het presteren steeds belangrijker wordt? Juffenballet heeft ons dat alvast laten zien. Mijn dochter liet wel goed blijken dat deze juffen op het podium niet haar voorkeur had!

juffenbalelt, theater, bontehond, premiere

Zodra de leerlingen het lokaal verlaten, groeit het klaslokaal vol met bomen. Overdag geven de juffen het goede voorbeeld, maar na het luiden van de schoolbel gooien ze hun haren los.

Ode aan de fantasie

En laat dit nu de reden zijn dat de makers van deze familievoorstelling dit nijpende probleem als startpunt nam. Je kunt het ook wel zien als een ode aan de fantasie! Een sprookjesachtige koninginnendrama voor de hele familie waarbij de heksen van Roald Dahl, Harry Potter Superjuffie en De Luizenmoeder met elkaar gemixt zijn! Juffenballet heeft mijn hart gestolen!

juffenballet, theater, bontehond, premiere

Juffenballet het verhaal

In Juffenballet kom je via verschillende scènes in een andere wereld terecht. Na schooltijd als de klaslokalen leeg zijn, ontmoeten een stel markante juffen van basisschool Zonderland elkaar in de maneschijn op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes.

De juffen kaartjes werden goed bekeken

De basisschool bevindt zich in een wereld van krijt, vuur, sneeuw en wolken met veel dans, dat verder hier en daar muzikaal werd aangekleed. De toverwereld en de echte wereld lopen in Juffenballet door elkaar dat de voorstelling zo pakkend maakt.

De markante juffen willen vooral de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels, prestatiedruk, flair en vooral minder plezier. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. We hopen met z’n allen dat zij de boel kan redden van die vervelende juffen! De kids hekemaal die het maar wat spannend vonden! 6 jaar is dan ook zeker een goede richt leeftijd voor de voorstelling!

Makers

Deze coproductie van BonteHond en Maas theater en dans werd bij de première onwijs goed ontvangen en toert tot en met 29 april 2020 door Nederland. Het is echt een aanrader!

Idee, regie: René Geerlings
Tekst, advies: Moniek Merkx
Choreografie: Cecilia Moisio
Compositie: Reinier van Harten
Spel: Isabelle Houdtzagers, Roosmarijn Luyten, Sabrina NaberMacnack, Manon
Nieuweboer, Serano Pinas, Luuk Weers, Yulia Kalinchenko, Katarzyna Sitarz
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Judith de Zwart
Lichtontwerp: Remko van Wely
Dramaturgie: Judith Faas
Regieassistentie: Millie Lijbers
Coproductie: BonteHond, Maas theater en dans

juffenballet, theater, bontehond, premiere

Podiumkids Prijs Kanshebber


Juffenballet is ook kanshebber voor de Podiumkids Prijs! Van september tot en met mei kun je laten weten wat je van een bepaalde voorstelling vond door het op op meerdere punten te beoordelen. De vijf voorstellingen die gemiddeld de hoogste score halen, worden genomineerd voor de Podiumkids Prijs. De speciale Podiumkids Kinderjury kiest vervolgens de winnaar! Juffenballet heeft zeker onze stem gekregen!

Chapeau! Wat is Juffenballet een fantastische voorstelling!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief