Delen vinden we super lief

Heerlijk zo een baby’tje in huis. Zo lief en zo klein! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Twee prachtige meiden in huis. Wat een rijkdom! Het kost je wat nachtrust en heel wat euro’s Maar daar krijg je wel het mooist denkbare voor terug.

Het kost een paar centen

kost

Een kind kost een huis, zeggen ze wel eens. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Het is vaak zo dat, hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft aan de kids. Ik vraag me wel eens af waar mijn salaris blijft. Maar ja, ik ben dan ook veel minder gaan werken en de opvang is niet goedkoop. Zelfs in het eerste jaar zorgt een baby voor heel wat uitgaven.

Wat groeit ze snel!

Al tijdens de zwangerschap kan je volledig opgaan in het kopen van de allerliefste babykleertjes. Ik had al snel ontdekt dat bijna alles in maatje 56 er super schattig uit ziet. Vooral die eerste weken groeien de kleintjes echt als kool. Rompertjes, kruippakjes en jurkjes kunnen binnen ‘no time’ weer de kast uit. Een baby heeft daarnaast heel veel luiers nodig, ze moet natuurlijk goed eten en dan wil je waarschijnlijk ook nog een beetje een stijlvolle kinderkamer. Als echte Hollander kan je met de volgende tips de kosten een beetje drukken.

Nieuwe kleertjes

het allereerste boxpakje, babypakje

Je kunt de meest fantastische merkkleding aanschaffen. Het kan ook een stuk goedkoper. Mijn grote ontdekking was de Zeeman. Ik moet toegeven dat ik daar in mijn kinderloze tijdperk nog nooit was binnengestapt. Hun super leuke pyjamaatjes en ondergoed voor onze oudste was voor mijn een hele fijne ontdekking. Veel keus en voor een heel prettig prijsje. In één van mijn babydozen kreeg ik een gratis rompertje van Zeeman. Gemaakt van biologisch katoen met stretch. Dit bleek een topper. Het voelt lekker aan en is praktisch. Maar ze hebben ook kleertjes en meer voor de allerkleinste. Zo heb je voor weinig geld toch al hele leuke basics in huis. Of zelfs een volledig outfit van romper tot trui.

Een tweede leven

De kleertjes gaan soms zo kort mee dat het zo goed als nieuw richting de zolder verdwijnt. Voor kindje twee, drie, vier of verder kan je vaak prima gebruik maken van de kleertjes van grote broer of zus. Wel zo makkelijk als ze hetzelfde geslacht hebben en in hetzelfde seizoen geboren zijn. Anders zit je met een zomerjurkje middenin december. Wij hebben heel wat kleertjes gekregen van de nichtjes van de meisjes. Maar er is ook heel veel leuks tweedehands te krijgen. In winkels of op leuke tweedehands marktjes. En dan heb je natuurlijk ook nog Koningsdag waarop je goed kan scoren.

Een container vol luiers

eerste badje kipkep

Wat gaan er ongelooflijk veel luiers door heen! Logisch want ons kleine meisje eet goed en groeit als kool. De kleur okergeel geeft tegenwoordig hele andere associaties dan voorheen. Fijn dat er zulke goede luiers zijn want die gele babypoep is bijna niet uit de kleertjes te krijgen. Luiers zijn niet goedkoop. En je blijft ze maar kopen.

Een alternatief zijn wegwerpluiers. Je moet wel een flinke investering doen aan het begin maar uiteindelijk haal je de kosten er uit. Zeker als je meer kinderen krijgt. Meestal zijn kinderen die wasbare luiers gebruiken eerder zindelijk. Dat kan heel wat maanden luiers schelen.

Wie groot wil worden moet goed eten

voedingskleding gebe maternity

Goed eten doet onze jongste prima. Haar menu bestaat volledig uit borstvoeding. Het perfecte ontbijt, lunch, diner en tussendoortje. Het eerste half jaar heeft ze niet meer nodig dan dat. Super makkelijk want ik heb het altijd bij me. Goedkoper kan je het niet krijgen. Helemaal gratis is het niet als je ook nog eens zonder baby de deur uit wil.

Omdat ik straks weer aan het werk ga, heb ik een elektrisch kolfapparaat aangeschaft. Bij de oudste was ik niet aan het werk. Om kosten te besparen heb ik toen een handkolf aangeschaft. Werkt prima als je niet heel veel hoeft te kolven. Als je gaat kolven kan je natuurlijk niet zonder flesjes. Die moet je wel aanschaffen. De afgekolfde melk die je erin doet is helemaal gratis.

Pimp up de babykamer

kost

Voordat je kleintje er is wordt stukje bij beetje de babykamer gevormd. Een kamertje wordt omgetoverd tot babykamer. Een bedje, commode, kastje en gordijnen en klaar is Kees. Je kunt alles nieuw kopen maar ook voor een tweede handsje gaan. Een kastje van oudere nichtjes, wiegje waar je zelf nog in hebt gelegen en een commode van marktplaats. Een likje verf doet wonderen en je hebt ineens weer een hele hippe ‘nieuwe’ kamer. Iets leuks aan de muur en je hebt een totaal andere kamer dan het kamertje van oude broer of zus die er eerst in lag. Voor weinig geld een hele frisse look voor het kleine wondertje.

Spelen met de kindjes op de opvang

nijntje.nl

Wat ben ik blij met de opvang bij ons om de hoek! Onze kleine meid gaat er met veel plezier naartoe. Volgens mij is het ook ontzettend goed voor ukkies om even weg te zijn bij mama, papa of buurvrouw. Lekker te spelen met andere kindjes. Maar wat een berg geld gaat er wekelijks die kant op. Gelukkig wordt het stevig verlaagd dankzij de kinderopvangtoeslag.

Om de kosten te beperken kan je er ook voor kiezen om opa en oma een dag of meer te laten oppassen. Nou moeten opa en oma daar natuurlijk wel zin in hebben. Bij ons komt oma eens per week onze kant op en gaat ze twee dagen in de week naar de opvang. Voor mij een perfecte oplossing. Niet alleen financieel, maar ook super leuk dat ons meisje en oma elkaar zo goed kennen. Ze hebben het heel fijn samen.

Ga toch fietsen!

fietsplezier

Zeker als je kinderen hebt, is het heel makkelijk om even de auto te pakken. Het is natuurlijk veel goedkoper om hem zo nu en dan te laten staan. Fietsen en wandelen kost helemaal niks. Oké, dat is niet helemaal waar. Je moet eenmalig investeren in een geschikte (tweedehands) (moeder)fiets, een fietsstoeltje en een kinderwagen.

Zeker de eerste weken na de bevalling vond ik het heerlijk om met de kleine meid lekker te stappen achter de kinderwagen. Met fietsen moet je wel even wachten tot de kleine een maand of 7 oud is. Lekker in de buitenlucht kan al een uitje op zich zijn. Je bent ook nog eens lekker in beweging.

Je kunt het allemaal zo gek maken als je zelf wil. Wij zijn van de week lid geworden van de bieb. Zo kunnen de meisjes onbeperkt genieten van de leukste boekjes. Super leuk en het kost helemaal niks. Ik kan uren staren naar dat prachtige koppie van ons baby’tje. Dat kost geen cent en is tegelijk onbetaalbaar. Sinds ik kinderen heb scheelt dat heel wat uurtjes op het terras zitten. Dat is ook niet gratis.

Liefs Aileen

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief