Delen vinden we super lief

Verhuizen gaat gepaard met veel emoties en is een ingrijpende stap voor kinderen. We veranderen van huis en haard waarbij ze hun vrienden en vertrouwde omgeving achter zich laten. Verhuizen betekent ook een nieuwe school, een andere plek, een andere meester of juf en het allerbelangrijkste; er zullen nieuwe vrienden moeten worden gemaakt. Dat laatste is misschien nog wel het spannendste voor de kinderen. We hebben dan ook alles uit de kast getrokken om het verhuizen met kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen! Een eerste indruk op een nieuwe school maak je 1 keer en dus zorgen we voor een frisse start! Dat begint met een outfit, rugzak en uiteraard ontwerpen we gepersonaliseerde, kleurrijke broodtrommels om de eerste schooldag gelijk de blits te maken.

Ieder jaar haal ik mijn hart op bij My Mepal waar je je eigen draai aan de broodtrommel, of schoolbeker design kunt geven. Het lettertype, de afbeeldingen, kleurtjes… het wordt altijd een prachtig ontwerp. Een nieuwe school vraagt uiteraard om nieuwe designs en zo geschiedde

Moeiteloze eerste ‘nieuwe school’ dag met deze 5 tips

1. Niet alleen

Door de dagelijkse gang van zaken en de verhuisstress vergeet je soms dat kinderen meer aandacht nodig hebben dan in de oude situatie. Je word snel opgeslokt door de enorme takenlijst waarbij ons advies is: pak je lijstje er bij als de kleintjes op bed liggen! Rust, reinheid, regelmaat is ons mantra, dat samen gaat met onverdeelde aandacht. Kinderen hebben altijd behoefte aan de steun en het begrip van hun ouders. Door de aandacht niet te verdelen, weten kinderen dat ze op je terug kunnen vallen.

De avond voor de eerste nieuwe school dag pakken we dan ook rustig hun nieuwe rugzak in en betrekken hen er bij. Tip: koop niet een te kleine rugzak, juffen willen er graag tekeningen in kwijt kunnen! En mijn zoontje zag al dat op de nieuw ontworpen Lunchbox de foto van zijn broer en zus ‘mama, mam ik die de eerste dag mee naar de nieuwe school, de wolf komt dan wel de volgende dag’… ‘tuurlijk jongen! Ik begrijp mijn jongste zoontje wel, zo zijn we er de eerste schooldag ook een beetje bij!’.

2. Voorbereiding

De kinderen hebben 1 ochtend meegedraaid op de nieuwe school en in de vakantie zelfs op het schoolplein gespeeld om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving. De wenochtend voor de grote vakantie was een succes en in hun beleving hebben ze al vriendjes gemaakt. ‘mama, ik mag ook al naar een feestje komen‘ riep mijn dochter blij. De oudste kijkt nog wel even de kat uit de boom, maar is blij dat hij een mede-avonturier in de klas heeft ontmoet. ‘dat wordt vast een vriend mama’, vertelde hij voorzichtig. Zijn oogjes glunderen dan ook toen ik zijn nieuwe gepersonaliseerde broodtrommel liet zien. Hij mocht zelf een foto uitzoeken en zal dadelijk vol trots zijn eigen ontwerp laten zien aan zijn nieuwe klasgenootjes.

Tip: een goede voorbreiding is waardevol. Zorg voor een waardevol afscheid van het oude en bereid je voor op het nieuwe. Twee weken is daarbij een goede leidraad. De voorbereiding moet immers ook niet te lang duren.

3. Positief

Het verhuizen brengt veel moois, maar ook gevoelens van twijfels, onzekerheid en gaat vaak gepaard met hobbels op de weg. Houd kinderen bij negativiteit en onzekerheid weg en benader alles zo positief mogelijk, is mijn advies. ‘Kan ik niet’, veranderen we in ‘kan ik nog niet’. We weten niet hoe alles gaat uitpakken op de nieuwe school, maar met een positieve insteek sta je 1-0 voor.

Kinderen nemen alles over en houden ons nauwlettend in de gaten. Die traan bij het afscheid zagen ze heus wel en dat mag, tranen van geluk, noem ik ze. Emoties horen bij veranderingen vertel ik dan ook met liefde, dat gaan we nooit uit de weg.

Nieuwe school, nieuwe start dat moeiteloos verliep met deze 5 tips! Mymepal, broodtrommel, lunchbox, lunchen

4. Voorkom CTRL-ALT-DELETE

De leerkrachten op de Ark in Diemen hadden het afscheid op de oude school heel liefdevol georganiseerd. Daarnaast lieten we de drie kinderen trakteren in hun klas. De tekeningen en mooie quotes van klasgenootjes prijken aan de muur op de nieuwe slaapkamer. En ook de vriendschapsboekjes liggen open geslagen op hun nieuwe bureau, mochten ze heimwee hebben naar het oude. Wis niet alle herinneringen uit, maar koester ze. Wat we achter ons laten is positief, mooi en ronden we af, maar zullen we nooit wissen. We zullen er zelfs nog een keertje ‘hoi’ komen zeggen en de broodtrommels van afgelopen jaar zullen we dit jaar ook nog gebruiken als herinnering.

5. Op de nieuwe school

Het wennen op de nieuwe school heeft tijd nodig. Dit geldt zowel voor jou als ouder, als de kinderen. De leerkracht speelt hierbij een cruciale rol, dat op de nieuwe school goed is opgepakt. Het is voor jou als ouder uiteraard fijn om te weten hoe ze worden ontvangen in de groep. Na een jaar Covid zullen ouders hopelijk meer toenadering zoeken en hoop dan ook snel geintegreerd te zijn.

Waar ik in Diemen de tassen tijdens het ochtendritueel in snel tempo met de broodtrommels vulde, op mijn fiets sprong om vervolgens huiswaarts ging om achter de laptop te kruipen. Nu zal er extra mijn best gedaan worden om contacten te leggen, speelafspraakjes te maken en schoolactiviteiten op me te nemen. De nieuwe start zullen we zo vlekkeloos mogelijk laten verlopen.

De kinderen zullen het zelf gaan ervaren en ondergaan. Met bovenstaande tips hebben ze een duwtje in de rug op hun eerste ‘nieuwe school ‘dag en weten ze over 6 maanden niet anders…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief