Delen vinden we super lief

Opa is dood, bang voor, angst

Mama waar ben jij bang voor?’ Mijn zoontje had deze vraag in zijn klas besproken en het liet hem niet los. ‘Voor muizen en kikkers lieverd, dat weet je toch’! En jij dan” vroeg ik hem nieuwsgierig. Zijn antwoord deed me smelten en tegelijkertijd vroeg ik me af waar dit vandaan kwam… “mama ik ben bang om jullie te verliezen’ Zo…., ik kan je vertellen dat die even binnenkwam. Zou het komen omdat het overlijden van opa Peter zo’n indruk maakte, door het auto ongeluk, de film Coco, of omdat het onderwerp ‘dood en corona‘ zoveel de revue passeert.

monsters

Ik wist mijn jongen gerust te stellen en gaf hem een dikke knuffel. Wat een gevoelig zondagkind is het toch. ‘En weet je mama, sommigen in de klas zeiden dat ze ‘nergens bang voor zijn’. ‘Dat is toch raar mama? ‘Houden ze dan van niemand….En oja, vervolgde hij…’Victor is bang voor brand’.

Angst om te zijn

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben last van angsten en stoornissen. En als je het woordenboek van psychologen en hulpverleners er op na slaat zie je dat honderden fobieën een naam hebben gekregen. Als je gaat doorvragen, blijkt het neer te komen op de angst om te zijn. In het programma ‘Waar Ben Je Bang Voor?, werd het onderwerp over angst bijzonder aangesneden. Door de ogen van filosofen, psychologen en kunstenaars worden er angsten besproken waardoor ik ook bij mezelf ten rade ging. Waar ben ik eigenlijk bang voor?

bang voor monsters, angst, monsters onder het bed monster spray
Wie zijn angsten benoemt verslaat ze! Lucas is overigens niet meer bang voor monsters door zijn monster spray.

Waar ben jij bang voor…..?

schurk, vampier, verkleden

Vaak maken wij ons druk om van alles en nog wat, om veel later te beseffen dat het allemaal de grootste onzin was. Wat kan ik het me nog goed herinneren dat ik met knikkende knieën een speech moest houden voor een groep van 2000 man. Toen het voorbij was, vroeg ik me direct af wat ik nu eigenlijk eng vond. Zelf ben ik niet bang aangelegd en hoop mijn kinderen geen angsten mee te geven.

Op een spinnenfobie na en mijn angst uit het verleden om ooit wel moeder te kunnen worden door mijn EUG. En toen ik daadwerkelijk zwanger was, droeg ik de angst voor een miskraam bij me, of om het kindje te verliezen. Ik was er overigens niet panisch onder, het was meer een gezonde spanning. Nu ik drie kindjes rijker ben, staat de angst voor kikkers en muizen bovenaan en ben ik soms bang voor verandering.

Met angst opgroeien

Bang voor spinnen? Daar wist mijn zoontje wel raad mee…

Op jongere leeftijd was ik bang om niet aardig gevonden te worden en wilde ik dolgraag aan ieders verwachtingen voldoen. Ook was ik bang voor het maken van fouten en ging ik overal optimaal voor, net even een tandje harder dan de rest. Vooral de angst om teleur te stellen, zit er nog steeds een beetje in. Dat heeft meer met mijn eigen onzekerheid te maken dat gelukkig met de jaren minder is geworden.

Verder leef ik vrijwel angst-vrij, behalve de paar nachtmerries dat vaak gepaard gaat met een voorval met de kleintjes. Mijn zoontje is in mijn dromen/nachtmerries overreden, mijn jongste verdronken, omdat hij nog toen nog geen zwemdiploma heeft, en mijn dochter liep ook in zeven sloten tegelijk. De angst dat er iets met mijn kindjes kan gebeuren blijft altijd, maar op een gezonde manier.

sportfestijn, verdrinkingen, angst, bang voor

Ermee omgaan

Al snel heb ik gemerkt dat je je zelf met je angsten vast zet. Door de stress die ontstaat verstijf je, waardoor niemand meer helder kan denken en focussen en zit je vooral jezelf in de weg. Mijn schoonmoeder is bang voor het autorijden en ze geeft ook aan dat ze letterlijk verstijft. Je verliest dan ongewild je concentratie, met als gevolg dat juist dat gebeurt waar je bang voor bent. In haar geval kwam ze terecht in een ongeluk door de schuld van een ander. Door de angst laat je ongewild steken vallen, of ben je extra alert en ga je juist fouten maken, dat je juist niet wilt.

Tot slot

Echte extreme angsten heb ik gelukkig niet. Enge films of in het donker naar huis rijden, ga ik niet uit de weg, al is het niet mijn favoriete bezigheid. Wel ben ik bang voor extreme veranderingen en streef ik er zelf nooit echt naar om het roer compleet om te gooien. Het brengt echter wel vaak positieve veranderingen met zich mee, dat je je niet eerder had kunnen indenken als je je buiten je eigen grenzen begeeft.

De angst voor veranderingen komt vaak doordat je huidige zekerheden moet loslaten.

Persoonlijk ben ik meer bang voor wat er komen gaat, om het kleine geluk te verliezen wat ik nu heb en voor, hoe ons leven er dan uit komt te zien. Ook kan ik tobben of ik wel ga aarden op een nieuwe werkplek, of in een eventueel nieuw huis. Van nature ben ik best een ontdekkend persoon en het komt altijd goed. Toch verlies ik niet graag dingen die me zekerheden bieden. Echt iets eigens kwijtraken, raakt me dan ook veel harder dan iets nieuws krijgen. Wat zijn wij mensen toch vreemde wezens.. Bovenstaande foto nam ik op mijn eerste werkdag en wat was dat wennen. Nu zijn we twee jaar verder en gaat het zoveel beter met me. Note to myself; veranderingen zijn goed en niets om bang voor te zijn…

En jij? Ben jij bang voor veranderingen, of draag je een andere grote angst met je mee? Stuur me zeker een DM

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Family, fun & lifestyle blog (@olivettepuntnl)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief