Delen vinden we super lief

Bloeiende weiden zaaien, aarde zonder turf kopen en zelf groenten kweken – veel mensen hechten waarde aan een zo milieuvriendelijk mogelijke tuin. Ook wij sluiten ons daarbij aan en tippen je graag op de volgende PARKSIDE doe-het-zelf tip om een eigen insectenhotel te maken. We zijn thuis aan de slag gegaan en dit smaakt naar meer. Allereerst is het leuk om creatief bezig te zijn, en dat we de natuur helpen met ons knutselproject, is een extra pluspunt. Lees en doe je mee..?

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

DIY insectenhotel

Het is algemeen bekend hoe belangrijk insecten zijn voor ons ecosysteem. Ook onze tuin zit er vol mee, al helpen we ze wel graag een handje met overleven. Het is namelijk heel eenvoudig om bijen, vlinders en insecten een steuntje in de rug te geven met hun eigen insectenhotel. Zoonlief ging aan de klus en het resultaat is

Mijn zoontje kreeg de bere handige PARKSIDE 4 V accuschroevendraaier “PAS D5” voor zijn boomhut, waarmee we nu samen het kleine dierenverblijf eenvoudig in elkaar konden zetten. De accuschroevendraaier heeft vier verschillende hulpstukken – waaronder een koppelhulpstuk dat perfect is voor kleine schroeven en kwetsbare materialen. Mijn zoontje gebruik de compacte schoefboormachine regelmatig voor zijn boomhut en is inmiddels ook zijn bestie bij kleinere DIY projecten.

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

Knutselen maar…

Grof afval is perfect bouwmateriaal voor het doe-het-zelf insectenhotel – Een lade van een oude kast kan een ideaal basisframe zijn. Hetzelfde geldt voor fruit-, wijn- en andere houten kratten. Met behulp van uitgesneden latten en verschillende vulmaterialen worden de individuele kamers gemaakt. Maar ook als je geen houten krat bij de hand hebt, kun je het frame in een paar stappen zelf maken. Wij gingen je voor…

Dit is hoe het werkt:

1. Het formaat bepalen

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

De grootte is afhankelijk van de locatie. Als het insectenhotel bijvoorbeeld aan een boomstam moet hangen, is 30 x 40 cm voldoende. Aan de muur van een huis of schuur kan het ook iets groter zijn, bijvoorbeeld 40 x 60 cm.

2. Zaag de zijwanden en het dak op maat

Maak het frame van multiplex platen en latten. Zaag eerst de zijwanden, onderkant en bovenkant. De PARKSIDE 12 V accu decoupeerzaag “PSTKA 12 B3” kan worden gebruikt om de latten snel en eenvoudig op de juiste maat te zagen. De optimale maat van de latten is 0,5 – 1 cm dik en minstens 5 cm breed om genoeg ruimte te creëren om te nestelen.

Zijwanden, boven- en tussenvloer zijn gebaseerd op de afmetingen van de basisruimte zoals beschreven in punt 1. Voor het dak worden iets bredere latten aanbevolen.

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

3. Schroef de zijwanden en het dak aan elkaar

Zodra alle onderdelen op maat zijn gesneden, wordt het frame gebouwd. Gebruik de PARKSIDE 4 V accuschroevendraaier om de bodem en de bovenkant aan de zijpanelen vast te schroeven. Plaats vervolgens de tussenplanken en schroef deze ook vast.

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

4. Zaag de achterwand uit

Een plaat multiplex is het meest geschikt voor de achterwand. Plaats gewoon het insectenhotel op de plank. Teken de omtrek, zaag het uit en strijk de randen glad met schuurpapier.

5. Dak vastmaken

Tot slot worden het frame en het dak aan de achterwand vastgeschroefd.

DIY, insectenhotel, PARKSIDE, schroefboormachine

6. Het hotel inrichten

Het enige wat nog ontbreekt is het vulmateriaal. Om zoveel mogelijk insecten bij elkaar te krijgen, is het nodig om individuele kamers te maken, elk met een ander vulmateriaal. Bijvoorbeeld, lieveheersbeestjes en gaasvliegen geven de voorkeur aan dennenappels. Wilde bijen geven de voorkeur aan kleine holtes die gemaakt kunnen worden met riet of bamboestokken. Aan de andere kant geven vlinders de voorkeur aan kleine, dunne takjes. Om de bewoners te beschermen tegen vogels en andere roofdieren, kan je een geschikt stuk volière- of kippengaas aan de voorkant van de behuizing bevestigen met nietjes of een nietmachine.

7. Bied kost en inwoning

Voor hoteliers die hun gasten meer willen bieden dan alleen accommodatie, is het mogelijk om voor verfrissing te zorgen, vooral tijdens warme dagen. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door een schotel voor bloempotten te vullen met water en er stenen en hout in te plaatsen.

Over PARKSIDE

Het merk PARKSIDE, dat verkrijgbaar is bij Lidl, biedt een breed scala aan doe-het-zelfproducten waarmee iedereen snel en zelfstandig werkzaamheden in de tuin, rondom het huis of in de werkplaats kan uitvoeren. PARKSIDE Performance richt zich op ervaren doe-het-zelvers.

Met de X20V accuserie kunnen mensen kiezen uit meer dan 100 gereedschappen voor zowel de werkplaats als de tuin, die allemaal kunnen worden gebruikt met slechts één compatibele accu. Of je nu een professional of een beginner bent, PARKSIDE heeft al vele mensen weten te overtuigen dankzij de hoge kwaliteit, onverslaanbare prijs-prestatieverhouding, breed assortiment en aantrekkelijk design. We zin onwijs fan en mijn tiener evenzo.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief