Delen vinden we super lief

tien jaar, groot worden, jongen, opvoeden

Mijn zoontje is tien jaar oud geworden!! Twee keer knipperen en hij heeft deze magisch leeftijd bereikt. Dat is toch wel even slikken hoor! Naast dat hij groter, sterker en mondiger wordt, neemt hij al veel verantwoordelijkheden op zich en ontwikkelt hij zijn morele kompas als een pro. Topo toetsen, vrienden, blindtypen en sportclubjes, ze hebben het als tiener druk. Hij doorstaat het (met gemopper) terwijl ik hem zie groeien en langzaamaan zelfverzekerder zie worden. En al lijkt hij soms zo groot en stoer en wil hij op het schoolplein niet altijd meer een knuffel ontvangen, deze tiener is ook nog heel gevoelig en schuilt nog graag onder moeders vleugels voor ontspanning en de veilige haven.

zonnecellen, zonnepanelen, zonnecollectoren, verduurzamen
Wat zijn afgelopen tien jaar toch snel gegaan waarbij wij hem normen en waarden hebben meegeven om steeds meer zijn eigen vleugels uit te kunnen slaan.

Kenmerken tiener

De tien jarige leeftijd is toch wel een mijlpaal voor je kind, en ook voor jezelf als ouder. In rap tempo verandert er veel in het gedrag en lijken er grotere emoties en stemmingswisselingen mee gepaard te gaan. En al lijken tieners alles perfect onder controle te hebben, ze hebben nog echt hulp nodig met bij het plannen en organiseren van hun activiteiten, blijkt ook bij ons thuis. “Jahaa mam, dat kan ik zelf“, tot een “Dat had je me niet verteld, nu ben ik te laat”! Hoe lief tieners kunnen zijn, er was recent nog een error in dat jonge koppie. Ze meoten ook wel heel veel, terwijl ze eignelijk nog heel jong zijn.

We zijn als ouder dan ook nog best een speelbal voor hun emoties dat aardig uitdagend kan zijn. Het kan dan soms ook echt botsen en als hij s’avonds weer tegen me aan kruipt en ik zijn net gewassen haar opsnuif, vult mijn hart weer met liefde en vergeet ik zijn harde woorden van dezelfde ochtend … want waren we vroeger niet net zo…

fiets, mountainbike, tiener, groepsdruk, peer pressure
Tien jaar met stemmingswisselingen, emoties en intense ervaringen

Gevoel

Rond hun tiende zijn kinderen gevoelig en een rondlopende spons, die alle indrukken, emoties en ervaringen opzuigen. Hun eigen mening wordt sterker en de mening van een ander wordt belangrijker, dat als ouder best een uitdaging is. Je maakt ze echt niks meer wijs en qua kleding ontwikkelen ze ook al echt een eigen smaak. Mooi om vanaf de zijlijn te zien en om bij te springen daar waar nodig. Ook zijn tieners ongekend onzeker en spiegelen ze zichzelf met klasgenoten, hockeymaatjes en vrienden. De één is langer, dikker, handiger, slimmer of stoerder en dat heeft zijn weerslag op een karakter of zelfbeeld… Het is dan ook belangrijk je kind te leren om trots te zijn op zichzelf en hoop hem dan ook een dosis zelfverzekerdheid mee te geven.

Zelf zie ik mijn jongen meer nadenken over de keuzes die hij maakt en weegt alles meer af. Wat zou X hiervan denken, of hoe kom ik over? Hij zal ook de deur niet uitgaan voordat hij eerst gel in zijn haren heeft gesmeerd. Bovendien hebben tieners hun emoties en gedrag ook steeds meer onder controle en ontwikkelen ze hun plek in deze wereld met een duidelijke mening. Het duurt bovendien niet lang meer voordat ze naar de middelbare school gaan en hun dromen gaan najagen. Hier beginnen ze langzaamaan bewust van te worden, dat spannend voor ze is en ook echt iets is waar ze klaar voor zijn.

Cadeautips tien jarigen

Dat mijn eerstgeborene tien jaar wordt, gaat uiteraard goed gevierd worden. De Ninjago, ridder, draken en Pokemon thema’s zijn hem ontgroeid en dan is ook de vraag: wil hij nog wel een thema? En wat geef je een jongen van tien jaar. Een geschikte cadeaus voor tienjarigen vinden is niet de eenvoudigste taak. Na veel struinen, polsen bij mijn zoontje en cadeau tips van vrienden, met ook een tiener in huis, is onderstaand overzicht tot stand gekomen. Veel van de cadeau-ideeën zijn dan ook tips waar een 10-jarige graag mee geassocieerd wil worden, wants tsja… ze zijn nu immers tiener he! Bekijk hieronder onze selectie van de beste cadeaus voor 10-jarige jongens die ik als tip van mede schoolplein moeders kreeg en hopelijk zit er iets voor je tussen!

nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

Tot slot

tiener, tien jaar, cadeautip, cadeau ideeen, cadeau tip, welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, vvv texel , schaapboerderij

Toffe cadeaus zijn leuk, al vind ik het mooiste cadeau aandacht. Wees er voor je tiener, want op deze leeftijd hebben ze er des te meer behoefte aan om zich door jou gesteund te voelen en om te weten dat je er voor ze bent en dat er echt naar wordt geluisterd. En hoezeer tieners ontvankelijk zijn voor groepsdruk, laat ze het ontdekken en ben er tegelijkertijd voor ze. Hopelijk komen ze thuis met energieke, leuke, positieve en enthousiaste vriendjes, al kan dat uiteraard ook anders uitpakken.

Ze willen er immers heel graag bij horen, net als jij vroeger en nu ook graag ergens onderdeel van uit maken. En dus maken ze zich druk om hun kleren, of ze de juiste muziek wel leuk vinden en of ze het wel goed doen. De perfecte moeder bestaat niet, al vind ik je al perfect doordat je een warm en veilig nest biedt waar ze weer terug kunnen komen… Het vangnet ‘mama’ is al zoveel waard, hoe streng ze soms ook tegen ons kunnen zijn…..

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief