Delen vinden we super lief

Mijn dochter kijkt omhoog en ziet de tranen in mijn ogen. “Tranen van geluk“, kraam ik er met een piepstemmetje uit. Ik zal haar maar niet vertellen dat de tranen voor haar vaker over mijn wangen hebben gebiggeld. Voor al mijn drie kinderen overigens, dat krijg je er gratis bij, bij het moederschap. Je wordt een emotioneel wrak na het krijgen van kinderen, ik zweer het je. Je huilt om het minste of geringste en deze keer omdat we samen een filmpje terugkeken van mijn kraamweek met Lucas. Dit raakte me omdat ik mezelf terug zie en weer weet hoe ik me toen voelde, gelukkig en ook zo moe…Met mijn zondagskindje in de armen ging ik nog dieper de tropenjaren in … if only I knew.

Ik schiet dan ook al best snel vol bij het zien van een kerstreclame, een puppy, onrecht op TV, toen mijn dochter haar tand brak, of een filmpje van het vergeten kind. Bij onrecht, de eerste werkdag na mijn verlof, of kinderleed zijn de waterlanders niet tegen te houden en stromen de tranen over mijn wangen. Mijn echtgenoot kijkt er vaak met een schuin oog naar “huil je hier om..echt waar”… en tsja… ik moet het veelal schoorvoetend toegeven.

Tranen

Iphone 14, selfie, moeder, marjolein

De eerste tranen voor mijn kinderen waren de tranen van intens geluk toen ik de eerste positieve zwangerschapstest in mijn handen hield. Laat staan een tweede zwangerschap! Dat had ik niet durven dromen met een missende eileider en een klein kans op een zwangerschap. En toen ik mijn zondagskind in mijn armen zag liggen, maakte mijn hart een sprong en biggelden de kraamtranen wederom over mijn wangen… De tranen voor mijn kinderen zijn dan ook nooit ophouden en hoop nog heel vaak ontroerd te worden door kleine, mooie momenten.

baby, kraamtranen, bevalling, geboorte, kraamweek, kraamperiode, emotioneel, postnatale depressie, themadag, dag van de kraamtranen
Wat was ik een emotioneel wrak die eerste weken met mijn pasgeborene…Zo puur, zo fragiel…je wilt het zo goed doen, maar de perfecte moeder bestaat gewoonweg niet!

Waarom

Het is niet zo gek dat je emotioneler wordt zodra je het moederschap betreedt. Zodra je zwanger bent en een kindje hebt gekregen, wordt je lichaam overgenomen door hormonen. Zo komt het gelukshormoon oxytocine bij de bevalling vrij dat de melkproductie op gang brengt en een grote invloed heeft op jou als moeder. Het verzacht de emoties, maakt je meer emo, meer zorgzaam en bereidt je voor op het zorgdragen voor de pasgeborene. Bij de kraamtranen op de derde dag schiet de oxytocine helemaal omhoog en lijkt alles teveel te zijn, maar als snel neemt het homoon af…. dus maak je geen zorgen als je het idee hebt dat er aan die tranendal nooit een eind komt! Het komt goed, ik beloof het je….

tropenjaren,berg, anti-colic S-Fles, baby

Emotionele band

Naarmate je kindje groter wordt, groeit er een band tussen jou en de kleine, waarbij hormonen jouw emotioneel gedrag nog steeds bepalen en zelfs kunnen versterken. Je wordt allereerst veel kwetsbaarder als je eenmaal aan het moederschap hebt geroken en nadat je ouder wordt. Je zult merken dat er een dimensie in je gevoelswereld komt die ervoor veel minder aanwezig was. Ook krijg je een groter empathisch vermogen tijdens het opvoeden, opgroeien en de weg hiernaar toe.

emotioneel wrak

De opvoeding vraagt veel van je waarbij je je moet kunnen en willen inleven. Hier komt uiteraard ook meer emotie bij kijken dat ervoor zorgt dat je een emotioneel wrak wordt! Je hele gevoelswereld wordt geactiveerd als ouder en ook zijn de nachten korter waardoor de moeheid ook voor emotionele reacties kan zorgen en een zombie van je maakt! Die hormonen gaan overigens nooit volledig weg en worden getriggerd door omgevingsfactoren. Een soort van tikkende, emotionele tijdbom….

Tot slot

Als je van mij moet uitgaan, dan word je inderdaad een emotioneel wrak als je moeder bent. Op de meest gekke momenten staan je ogen vol tranen en ben je emotioneel as can be… En andere moeders moeten echt niet iets negatiefs over je opvoedkunsten zeggen, anders ontplof je. En over Momshaming gesproken, soms ben je er zelf ook onbewust schuldig aan, hoezeer je er boos over kunt worden…., geloof me. Iedere moeder wil echt het beste voor zijn kind! #guiltyascharged

Het zijn de hormonen en zal ten alle tijden moeders supporten en mezelf in de spiegel blijven aankijken! Het gaat om de mooie momenten want als ik er op uit ga met een moeder dochter uitje, of hand in hand met mijn bijna tiener loop, smelt ik en stroomt mijn hart over van liefde…. en af en toe een traan.. het zijn de kleine dingen die tellen en hoop dan ook dat ik hier niet de enige emotionele wrak ben …

kinderen, moederschap, engels voor bengels

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief