Delen vinden we super lief

slaapfeestje, tips, ideeën, woonkamer, slaapfeestje organiseren

Regelmatig splitsen we als ouders en nemen we beiden één van de kids mee op pad. Zowel mijn man als ik plannen dan één-op-één-tijd met een kindje. Mijn oudste geniet daar zichtbaar van en weet zich zulke dagen goed te herinneren. Recent heb ik een weekend moeder-dochter gepland vol leuke activiteiten. Met zijn tweetjes, ‘zonder gezeur van de broers, of papa‘ zoals mijn dochter het noemde. Daarbij doelde ze op de afstandsbediening en keuze voor films op Netflix. Ze kon nu ongestoord haar favoriete film Superjuffie kijken en haar favoriete maaltijd bestellen; tomatensoep met koekjes als toetje. Geen compromissen sluiten, nope, zij mocht alles bepalen.

De reden voor moeder-dochter tijd

Ik deel graag de leukste tips voor moeder-dochter tijd met je dochter. En mocht je mijn overzicht willen aanvullen, heel graag. We zijn altijd op zoek naar de leukste avonturen!

Een goede band opbouwen

De voornaamste reden om veel moeder-dochter tijd, ofwel tijd met je kinderen één op één door te brengen, is om de band te versterken. Met drie kinderen verdeel ik de aandacht zo goed als kan. De jongste is een echte energieslurper aangezien hij nog hulp behoevend is. Dit gaat soms ten koste van de oudste, want hoe vaak vraag ik hem wel niet te helpen met kleine dingetjes. Door samen op pad te gaan, zijn alle stoorzenders weg en hebben we onverdeelde aandacht voor elkaar.

Je leert je kindje zoveel beter kennen en ik heb gesprekken gehad met de kindjes waar ik echt van achterover sloeg. Ze vroegen me wijze dingen en vertelden me avonturen die ze beleefd hadden op school. Verhalen die ik anders nooit zou hebben meegekregen. Het meest waardevol vond ik wel dat ze mij hun onzekerheden deelden. De pestkoppen werden benoemd en situaties besproken die ze lastig vonden. Mijn hart werd gevuld met liefde. Dit is wat ik als moeder wil zijn, een veilige thuishaven waar ze altijd terecht kunnen.

leren fietsen, fietsenopfietsen, fiets, kinderfiets

Moeder-dochter tijd is rijkdom

Door je tijd en aandacht te geven tijdens deze bijzondere moeder-dochter tijd, geef je je kinderen het waardevolst in het leven, waar geen geld, of speelgoed tegenop kan. Samen met mijn man besloten we om het er in te houden. We splitsen vaker op en brengen beiden quality time met de kinderen door. Hier vergeten we elkaar overigens ook niet! Ieder kwartaal plannen we een avond 100% us-time in en houden we de citytrips er in waarbij we de kinderen uitbesteden. Ik investeer graag in een goede relatie In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips voor een fijne tijd met je dochter. De jongens variant volgt hier uiteraard snel op!

Cocktail time met mijn kleine Dushi, moeder-dochter tijd zoals het hoort

30+ Quality time tips

Ik prijs me rijk met 2 jongens en een meisje. Al vanaf zeer jonge leeftijd brengen we veel tijd met elkaar door. Tijdens mijn 3e zwangerschap waren ze 2 & 3 jaar oud dat veel energie kostte door hun eindeloze uithoudingsvermogen. We deden veel samen als gezin, maar door te splitsen kon ik kort én lang aandacht aan ze geven. Vooral als ze vervelend werden, was dit de beste remedie. Soms vragen kinderen op een negatieve manier om aandacht dat we dan snel doorbreken door samen een boodschap te doen, of door een blokje om te lopen.

Een moeder-dochter uitje, of tijd samen doorbrengen hoeft echt niet altijd geld te kosten en daarnaast kan het ook thuis. Kleine gestes kunnen voor kinderen van grote betekenis zijn en veel indruk maken.

Freakshake bij Sweetbakery, een heerlijk moeder-dochter uitje (letterlijk en figuurlijk) Leuk te combineren met een bezoek aan het rijksmuseum.

Korte moeder-dochter activiteiten van 15 minuten

alfabet
 • Maak een uitgebreide spotify lijst met je eigen favoriete nummers. Onder de douche, terwijl je aan het koken bent, of tijdens het ontbijt kun je met muziek de boel opzwepen en er een disco van maken. We zwieren en zwaaien met de armen en benen, dansen samen, lachen heel hard en doen vooral gek. Deze momenten zijn onbetaalbaar, want de kinderen willen nooit stoppen. En als je dit 1 op 1 doet zijn de bewonderenswaardige oogjes die je aankijken magisch. Mijn dochter liet me al haar balletposities zien en straalde van oor tot oor toen ik haar een fantastische ballerina noemde.
 • Als je samen bent, is het de aangewezen mogelijkheid om persoonlijke vragen te stellen. Met je onverdeelde aandacht heb je de leukste gesprekken. Zelf ben ik fan van de vragenspellen van Elma van Vliet. Door verbinding te zoeken, raken we aan de praat en leer je elkaar goed kennen.
 • Samen lezen is altijd een goed idee voor de ideale moeder-dochter tijd. Mijn dochter(5) kan nog niet lezen, maar herkent woorden. We pakken er bijvoorbeeld het Alfabet boek bij, of ik lees voor uit een avontuurlijk boek en vertellen elkaar fantasie verhaaltjes.
 • Om serieuze momenten te doorbreken, zoals het bij het voorlezen, kun je spontaan een kietelaanval beginnen, een kussengevecht starten, of een knuffel wedstrijd beginnen. Pret gegarandeerd! Spontane acties blijven kinderen het meeste bij.
 • Mijn mobiele telefoon is favoriet en foto’s maken is een leuke bezigheid. Van elkaar, de natuur, of alles wat we zien in het museum, of in huis. De selfies en foto’s van ons samen hebben we uitgeprint bij de Kruidvat/Hema. Een fijne herinnering aan ons mama-dochter moment.
 • Creatieve bezigheden zijn altijd een goed idee. We hebben de stiften en kleurboeken grijpklaar liggen, maar nu kleur je écht iets samen. Vooral familietekeningen zijn favoriet. Ik kleur de bloemen en dochterlief tekent de poppetjes. Nu de kinderen interesse beginnen te krijgen voor dieren en het natekenen van echte objecten zijn onderstaande 2 activiteiten boek echt een aanrader. Hier hebben we thuis veel plezier van!
We tekenen er samen op los, wat zijn dit fantastisch boeken van Deltas
vader dochter relatie
 • Zelf ben ik een hele slechte moppentapper, maar daar heb ik hulp bij met leuke boeken. De uitspraak ‘mama, je bent grappig’, terwijl ze rollend van het giechelend naast je ligt, is onbetaalbaar!
 • Heb je wel eens je trouwboek aan je kinderen laten zien? Dat is echt leuk om te doen, ook om oude fotoboeken van mij en manlief uit de kast te halen. Tegenwoordig is vrijwel alles digitaal, maar een fysiek fotoboek is zoveel leuker! ‘mam wat ben je daar mooi’ riep ze liefdevol…smelt
 • Mijn dochter kijkt iedere ochtend vol interesse hoe ik me opmaak. Laat ik vooropstellen dat ik make-up en kinderen geen match vind. Dat mag later, maar om je meisje met mascara, oogschaduw en lippenstift naar school te laten gaan, gaat mij persoonlijk iets te ver. Neemt niet weg dat ze haar eigen kinder make-up set heeft en samen tutten is heel leuk.
 • Maak eens een gedicht of rijmpje over elkaar en lees dat dan hardop voor. Mijn dochter keek me verrukt aan toen ik het voorlas!
Voor de liefste van de liefsten is dit gedichtje geschreven Ik hoop dat je vandaag met mama hele fijne avonturen zult beleven. Je bent super dapper, moedig en heel erg lief. En ook nog eens grappig, mooi en creatief. De wereld is zoveel mooier met jou dicht bij mij, je maakt mama iedere dag super duper blij!
 • Ons vakantiehuisje is op de plek waar ik ben opgegroeid. Er liggen overal herinneringen die ik graag deel met mijn dochter. Grappige anekdotes, plekken die belangrijk voor me zijn. Het leek mij niet noemenswaardig, maar niets bleek minder waar. Ze wilde alles van me weten, zelfs wat mijn favoriete bakker was. Vertel dan ook veel over vroeger, dat vinden kinderen leuk!
 • Op een kleine snij incident na, koken we heel graag samen. Mijn dochter mag alle groenten voorsnijden waar ze steeds beter in wordt, We hebben het over onze favoriete groenten, wat we heel vies vinden en proeven ondertussen een stukje paprika, olijfolie, huilen bij het uien snijden en giechelen om de stank van knoflook. Samen koken is leuk. Maar ook huishoudelijke klusjes kun je leuk maken. Ze swabbert graag met de dweil achter me aan, terwijl ik aan het stofzuigen ben.

Activiteiten van 1 – 2 uurtjes

In de weekenden heb ik net even meer tijd om bovenstaande activiteiten ui te breiden. Ook bij thuiskomst van een drukke dag op kantoor probeer ik toegewijde aandacht te geven aan de kleintjes. Zodra ze op bed liggen is manlief weer aan de beurt en krijgt hij toegewijde aandacht.

Wandeltocht in de buut, zoals het Aardhuis in Apeldoorn
 • Een wandeltocht, of fietstocht is altijd een goed idee. Voor de langere afstanden is het beter voor haar om achter me op het fietszitje mee te fietsen.
 • Tegenwoordig zijn veel lunchplekken speciaal ingericht voor de jonge gasten. We hebben de meest artistieke, kind vriendelijke, bijzondere plekjes onderzocht. Pannenkoeken doen het uiteraard altijd goed, maar wat dacht je van een mega-overdreven Freakshake?
 • Een filmavond met popcorn, M&M’s, een dekentje en eigen gemaakte chocolademelk doet het heel goed. De bioscoop bezoeken we ook graag, maar thuis is het soms net ietwat knusser. Mijn dochter mag de kaarsjes aansteken, dat vindt ze altijd maar wat spannend met de lange aanstekers.
 • We bouwen vaak onze eigen nagelstudio. Dat kan eenvoudig met nagellakjes en de real deal met de Cool maker nagelstudio van Spinmasters.
 • Creer je eigen beatysalon. Een bruisbal, maskertje met gekke print, hadndoek op d’r hoofd gedraaid, fijne creme, lekker geurtje en tutten maar. Iedere keer een groot succes.
 • Samen een taart bakken klinkt zo saai, maar ik beloof je dat dat de momenten zijn dat je haar heel goed leert kennen. Ze vindt het reuze spannend om iets heel tofs samen te maken! Mijn favoriete bezigheid!
bakken, deltas
 • Als we samenzijn is een logeerpartijtje een must. Samen tutten, insmeren, nagels lakken, lekker koken en boekje lezen. De woonkamer is overigens ook een fijne slaapplek en zorgt voor fijne avonden. Het samen wakker worden is ook zo gezellig!
 • Zwemmen is nooit echt mijn favoriete bezigheid, maar met een één op één date minder gedoe. Het bubbelbad, de sauna, het was voor ons beiden een hele belevenis en ontdekking! En daarna word er uiteraard patat gebakken, of een taartje gehaald bij de bakker. In iedere stad zijn er ook leuke gratis zwemplekken te ontdekken. handdoek mee, picknick mand vullen en je hebt echte quality-time.
GO Glam Nail Stamper, Nail Studio

Andere leuke moeder-dochter activiteiten

Het budget, de beschikbare tijd, interesses en de capaciteit verschilt per keer. Iedere dag probeer ik echt gerichte aandacht te geven aan ieder kindje afzonderlijk. En op zijn tijd maken we er echt een dag en nacht uitje van, of zelfs een weekend. Mijn man en ik willen ook niet graag splitsen, maar op zijn tijd helemaal niet verkeerd! Onderstaande activiteiten is een leuk overzicht om je samen nooit te vervelen!

vitamine d, smoesjes zon, dochter, zonnebril
Mama ik hoef echt niet naar bed, de zon schijnt nog…
 • In een schot voor open doel: bezoek samen een pretpark, een dierentuin of een museum. Wij hebben zelf de museum jaarkaart waar ik veel musea gratis mag bezoeken. Echt ideaal!
 • Mijn zoontje heeft bij mijn zusje een moestuin aangelegd en dat smaakte naar meer. Een zeer leuke moeder-dochter activiteit. Het is van langere duur waarbij je samen echt een leuke activiteit hebt en progressie ziet!
 • Ga samen sporten! Dat kan een yogales zijn, dansles, of een workshop sieraden maken. Zelf wil ik al lange tijd leren zeilen dat natuurlijk onwijs leuk is om samen te doen.
yoga kinderen, vernoemen
 • In de zomer is een picknick favoriet als we moeder-dochter tijd inplannen. Er zijn ongetwijfeld veel natuur meren bij je in de buurt. Het lokale speeltuintje is ook een leuke idee! Kleedje mee en al het lekkers koop je samen op de markt. En hierbij kan natuurlijk een donut niet missen.
 • Een beautysalon met een moeder- dochter behandeling staat nog bovenaan mijn lijstje, of wat dacht je van een sauna bezoek met een slaapfeestje in een hotel na een relaxte dag als ze ietsjes ouder zijn….
positief, humor, gekkigheid
 • Recent kocht ik een lading verf en ben ben met mijn dochter gaan schilderen. Zij maakt de basis en ik hielp haar. Inmiddels prijkt het kunstwerk in de kamer aan de muur. Trots dat ze is!
 • Een avond uit eten gaan is altijd een goed idee. als ik mijn dochter laat kiezen is het altijd de Pizzeria, het Pannenkoeken restaurant of eenvoudig Patat. Het is vaak zo simpel!
Een luxe indoor camping met comfortabele bedden waar het nooit regent
 • Het ultieme uitje is toch wel een nachtje weg. Overnachten in een boomhut, slapen op een sprookjescamping, een nachtje in de Arena, logeren tussen de dino’s in het Dinobos, of in de dierentuin. De keuze is reuze en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. En dan wil ik jullie echt tippen op Outside Inn. Het is echt een aanrader om een luxe caravan te boeken op de overdekte stadscamping aan de Costa del Amsterdam. Een meiden uitje naar mijn hart!

Wat doe jij het liefst als je met je dochter samen bent en moeder-dochter tijd gaat inplannen? Mocht je toffe tips hebben, kom maar door! We zijn altijd op zoek naar leuke dingen om te doen

KidiZoom Duo DX, Vtech, kindercamera, moeder dochter uitje

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief