Delen vinden we super lief

Buitenspelen in de natuur is fysiek en mentaal mega gezond voor kinderen. Iedere ouder weet het, maar het komt er niet altijd van! Zodra het weer het toelaat, trekken we ze de regenlaarsjes aan en gaan we naar buiten. Dit zou veel vaker kunnen, geef ik schoorvoetend toe. Van nature hebben we behoefte aan contact met de natuurlijke omgeving. Het maakt me rustig en de kinderen kunnen helemaal in hun fantasie op gaan. Met de kaartjes van Oerrr hebben we veel leuke inspiratie opgedaan…

buitenspelen

Ben jij Biofiel?

We zijn van nature ‘biofiel‘ zoals het heel stoer heet. En als we te weinig natuurbeleving ervaren, lopen we als mens gewoon een natuurtekort op. Zo’n tekort merken volwassenen al wel snel, maar het heeft op de beleving van ontwikkelende kinderen een subtieler effect. Als we ze meer laten buitenspelen zijn de voordelen juist bizar groot. Ze slapen beter, het is goed voor hun gestel en ze hebben minder kans op overgewicht. Nog niet overtuigd?…. lees snel verder en laat je overtuigen.

Belang van buitenspelen

OERRR wil heel graag het belang van buitenspelen in de natuur benadrukken en onder de aandacht brengen bij ouders. Hier ben ik als ouder heel gevoelig voor! Ik geef ze al minder suiker, we eten verantwoord en kijken minder TV. Maar het buitenspelen is soms een onderschoven kindje. Zo stom, vooral als ik het onderzoek met de vele voordelen lees. Om het belang van buitenspelen meer bij ouders in te laten dalen, heeft OERRR onderzoekers ingeschakeld. Samen met Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute hebben ze relevante onderzoeken voor kinderen op een rij gezet rondom gezondheid en de natuur. Meten is immers weten.

Oerrr, gezondheidsvoordelen, buiten spelen, natuur, natuurmonumenten

Resultaten

De resultaten uit de diverse onderzoeken liegen er niet om! Kinderen die veel in de natuur spelen, bewegen zich soepeler, presteren beter op school, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. En dit is nog maar het topje van de ijsberg betreft de vele voordelen van het buitenspelen! In de zomer hebben we een tuin vol buitenspeelgoed, maar ook in de seizoenen daarbuiten zouden we er meer op uit moeten gaan!

Oerrr, gezondheidsvoordelen, buiten spelen, natuur, natuurmonumenten

Hoe dan?

En de realiteit begint bij me in te dalen als ik de onderzoeksresultaten lees. Met mooi weer zijn we vaak buiten te vinden, maar dat kan meer realiseer ik me. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen hun dagelijkse portie natuur krijgen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig te antwoorden; “gewoon doen”! We plannen regelmatig een uitje naar het bos of strand, maar ook het dagelijks leven zit vol met natuur.

Bij een stapel herfstbladeren kun je een blader douche doen en in plassen moet nu eenmaal gestampt worden! Slakken vind ik vreselijke dieren, maar mijn jongens gieren het uit als ze over hun handjes kruipen. Het is echt een mind set en hoop dat ik je aan het denken heb gezet. Nog niet overtuigd? Check dan zeker de volgende blog waar alle voordelen op een rij zijn gezet!

Oerrr: maak tijd voor de natuur

Een goed begin om kinderen meer buiten te laten spelen is om je aan te gratis aan te melden bij Oerrr. Een laagdrempelige manier om ideeën op te doen. De kaarten van OERRR zijn helemaal fun die we opgestuurd kregen toen we ons hadden aangemeld!

Dit is een set kaarten met inspiratie en tips om naar buiten te gaan. Leuk en fun! Aanrader dus! We zijn gelijk in de weer gegaan om veel tosti’s te maken en ijskristallen. De boomschorsen kregen ook een leuke behandelingen! De kaartjes zijn te gek!

buitenspelen, oerrr, natuurmonumenten, gezondheidsvoordelen

Tot slot

Het natuurtekort van kinderen in het algemeen is eigenlijk best een probleem. Als ik kijk hoe weinig kinderen in mijn omgeving buitenspelen, is het goed om het bespreekbaar te maken en de vele voordelen kenbaar te maken. Ik krab nu wel twee keer achter zijn oren als mijn kids voorstellen om buten te spelen. Ik zal volmondig ‘ ja roepen’ . regenlaarsjes aan en off-we-go! Zichtbaarheid en interactie is dan ook de belangrijkste doelstelling van deze blog!

Wil je meer weten? Aarzel dan zeker niet om de website van Oerrr te bekijken. Hier vindt je meer informatie en kun je je kinderen inschrijven voor OERRR. Echt een aanrader, we hebben zoveel plezier buiten!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief