Delen vinden we super lief

Een afgebroken melktand is niet zo heel erg hadden we al met mijn zoontje meegemaakt. Tijdens het leren fietsen is hij tegen een boom gereden en bij de voorste tand was een stukje afgebroken… De tand zat niet los maar had wel een scherpe hoek waardoor hij zijn tong kon snijden. Toen heeft de tandarts de tand wat bijgevijld… Het was geen zicht, maar de tandenfee nam de melktand het jaar erop mee en er is een prachtige grote mensen tand voor terug gekomen.

Tand afgebroken

melkgebit tanden wisselen, tandarts

Bij mijn dochter is het anders verlopen… We waren op de Sprookjescamping waar ze letterlijk een hap nam uit de glijbaan in het binnenbad. Met een bebloed gezicht kwam ze in paniek naar ons toe. “mijn tanden zitten los“, riep ze in paniek. Ik wist hoe laat het was en de vloer zakte onder mij vandaan. Ze had gebotst met een vriendinnetje tijdens het afdalen en met haar gezicht tegen de rand geklapt. De tandarts zag het gele glazuur nog op haar tanden zitten.

Als je kind een gebroken of afgebroken tand heeft ga dan gelijk naar een tandarts om een afgebroken tand te laten repareren. I

De afgebroken tand bewaren.

We waren helemaal in paniek! Haar glijpartij ging gepaard met een opgezwollen lip, gekneusde neus en veel bloedverlies. Het waren de twee jongens die het stukje afgebroken tand terugvond in het water. Ondertussen kreeg ik een coldpack aangereikt van een vriendin om zwelling te voorkomen. Papa belde naar de spoedtandarts waarbij er eerst 18 wachtende in de rij zaten…

Met een tissue hielden we het stukje tand vast en snelden naar de dichtstbijzijnde kindertandarts met het brokje tand. Mijn sidekick nam de honneurs waar en reed in rap tempo richting Dalfsen, waaruit maar weer blijkt dat er een groot tekort is aan medische specialisten in de regio. We werden onmiddellijk geholpen en het bleek een vaste prik te zijn dat er kinderen in het weekend binnenkomen met tand letsel. De sprookjescamping is inmiddels vaste klant gaf de tandarts aan. Dat baarde me toch wel zorgen geef ik eerlijk toe en zal de receptie dan ook zeker waarschuwen.

tand, tand verloren ,tand afgebroken

Meteen naar de tandheelkundige spoeddienst

Het terugplaatsen van een grote mensen tand met wortel zal in 95% van de gevallen weer vast groeien als dit binnen de twintig minuten gebeurt. Hoe later bij de tandarts, hoe minder de kans op slagen. Maar bij mijn dochter was er een brok af en grote mensen tanden groeien nog, maar maken geen afgebroken stukjes aan…

Hoewel mijn dochter een flinke dreun had gekregen waren de zenuwen niet aangetast. We zaten de naaste tanden los waardoor ze voorzichtig moest zijn. Het afgebroken stuk werd deskundig uitgelijnd en gefixeerd met een speciale lijm. Daarna werd die bestraald met een UV-lamp zodat de lijm volledig kon uitharden. Na de behandeling moest mijn dochter zware belasting van de tand vermijden. Ook mocht ze een week niet naar hockey of gym op school. Een kleine stoot en de los zittende tanden zouden namelijk voorgoed los kunnen raken.

Sportoutfit personaliseren , Case logic rugtassen, nibo kleding, kleding personaliseren
Even geen hockey voor de kleine meid zodat de voortanden weer kunnen aangroeien.

Tandartsbezoek

We gaan weer mee met de standaard controles en het gaat goed met haar tanden. De behandeling van een afgebroken tand werd in ons geval vergoed door de zorgverzekering. Niemand kan voorspellen wanneer een tand afbreekt en of deze daarna nog te redden is. Dat kan zoals in ons geval bij een ongeluk in het zwembad gebeuren, of een val uit de boomhut, maar ook bij alle dagdagelijkse kinderactiviteiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

tandhelekunde, tand afgebroken help, wat te doen bij afgebroken tand, tandarts
Een klein afgebroken stukje kan de tandarts )in de meeste gevallen) verlijmen met de tand. Bewaar het stukje daarom ook goed en houd het nat.

Schrik om gebroken tand

De schrik zat er we echt goed in en ook werd ik boos om het feit dat het wekelijks blijkt te gebeuren op de camping. Hoe overweldigend het ook was, het komt goed. In de meeste gevallen is het mogelijk om de tand zonder problemen in de oorspronkelijke staat te herstellen en gelukkig zijn de medische tandheelkundige ontwikkelingen vergevorderd.

reality check, de glimlach van een kind
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van je tand of kies afbreken. Laat dit z.s.m repareren!

Wat als je de gebroken tand niet terugvindt

Heb je gewoon pech en kun je de afgebroken tand niet vinden, dan zijn ook hier zijn passende behandelingen. Een afgebroken tandhoek kan snel en zonder grote problemen worden behandeld. Om dit te doen, wordt de plaats van de breuk gladgeslepen en gefluorideerd om het te beschermen tegen tandbederf .

Als het echter al door cariës is aangetast, moet het eerst worden verwijderd en vervolgens worden behandeld met een vulling. Zodra een groot stuk van de tand is afgebroken, moet het uitgebreid worden gereconstrueerd om een ​​stabiele en duurzame oplossing te garanderen. Een mogelijke oplossing is dan een tandkroon, die individueel op maat wordt gemaakt.

Happy end

Het was uiteindelijk eind goed al goed, maar toch breekt mijn hart bij de gedachten dat mijn dochter er altijd last van zal houden. De tanden zijn weer vast gaan zitten en ze is nu extra voorzichtig als ze bomen beklimt, of de glijbaan afglijdt. Het was echt even een domper tijdens ons weekendje weg, maar bij terugkomst van de tandarts hebben we haar extra vertroeteld en kon ze gelukkig ook weer lachen. Het eerste dat ze riep was ‘Nu heb ik mijn vriendin wel een heel spannend verhaal te vertellen

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief