Het is alweer bijna tien jaar geleden dat mijn man en ik ons appartement in Amsterdam introkken. Een appartement met balkon. “Eindelijk ruimte voor een groen ei!” riep manlief blij! Ik had geen idee waar hij het over had. “Weet je niet wat een groen ei is?!” Zijn verbaasde blikken spraken boekdelen. Ondertussen weet ik heel goed wat hij daarmee bedoelt. Dé BBQ onder de BBQs: de Big Green Egg.

Eindelijk een tuin!

The big green egg

Dat balkonnetje was misschien toch iets te klein voor zijn grote droom. Ik had een klein BBQ’tje wat makkelijk mee kon op de fiets naar het Vondelpark. Super gezellig met mooi weer en een flesje wijn. Prima voor kleine stukjes vlees uit de supermarkt die net wel of net niet gaar waren. Een lekkere salade erbij, stokbrood en wat satésaus en klaar is Kees!

Leuk voor een avondje in de zon, maar toch net even anders dan het echte werk. Twee jaar geleden was het dan eindelijk zo ver: een huis met een tuin! Nog voordat we zelf waren ingetrokken, werd er een Green Egg afgeleverd. Een leeg huis met een hele grote doos. Manlief was als een kind zo blij! Nu kon er eindelijk stevig gegrilld worden.

The big green eggStoer shoppen

De ‘Green Egg‘ werd overigens eenvoudig online besteld. Handig als je weet wat je wilt en het wordt lekker thuis afgeleverd. Niet verkeerd want deze serieuze jongen weegt nogal wat. Die til je niet zomaar even op. Ondertussen zijn er heel wat accessoires aangeschaft zoals een pizzasteen, een marinade spuit en een Dutch oven.

Online kon ik overigens kiezen uit allerlei soorten kamado BBQ’s. Dat zijn van die gezellige bolvormige BBQ’s gemaakt van keramisch materiaal. Overgewaaid uit hét grillland: Amerika. Daar weten ze wel hoe je buiten vlees kunt bereiden.The big green egg

  • Persoonlijk advies

Je kunt natuurlijk ook vegetarisch los gaan op je grill. Ik heb echt heerlijke groentes en gevulde champignons gegeten met die lekkere bekende grillsmaak. De winkel The Fire Station is ontstaan vanuit een passie voor barbecueën. Voor vragen kun je altijd even een belletje plegen.

green eggToch wel fijn om door mensen geholpen te worden met liefde voor hun vak. Wil je nog meer persoonlijk advies? Dan kan je altijd even langsgaan bij de winkel ‘The Fire Station’ in Kaatsheuvel.

Small, large of echt héééél groot

Deze aankoop werd natuurlijk goed voorbereid. We hebben gekozen voor de large versie. Groot genoeg om voor een man of 8 te koken. Voor het kerstfamiliediner bleek het ruim voldoende voor een gigantische gevulde kalkoen. Bij een verjaardagsborrel hebben we hem vol gelegd met gevulde jalapeñopepers, buffalo chicken wings en andere heerlijke bites.The big green egg

The big green eggOok leuk om kleine burgertjes te maken met pulled pork. Na een uur of 12 slow cooking een gegarandeerd succes. Voor ons is de large een prima formaat, maar er zijn ook mini versies of voor als je echt groot wil de XXL. Misschien is de miniversie wel een leuk alternatief voor op een Amsterdams balkonnetje.

Een heerlijke hobby

Het bleek een top aankoop! Niet alleen voor manlief, maar voor iedereen die mag genieten van zijn nieuwe hobby. De tijd van een zomer BBQ met kippenpootjes die zwart van buiten zijn en rauw van binnen is definitief voorbij. Er wordt hier het hele jaar door gegrilld! Dat gaat prima want de Green Egg is extreem isolerend. Juist als het eerste vlokje sneeuw uit de lucht valt, rolt manlief het ei naar buiten.

Tegen de tijd dat ik de deur niet meer uit ga zonder sjaal en handschoenen wordt de temperatuur op de graad nauwkeurig afgesteld en worden de lekkerste gerechten op tafel getoverd. Wat een mazzel heb ik met zo’n man. En zo’n BBQ 😉

Van gegrilde oesters tot zelfgemaakte pizza’sThe big green egg

Mijn echtgenoot bleek een ware Pitmaster. Bij ons in huis zijn de potten zelfgemaakte rubs, zakken rookhout, flessen bourbon en de Smokey goodness boeken niet meer weg te denken. Allemaal voor dat perfecte stukje vlees op je bord.

The big green eggIk weet niet of mijn man nou een super goede kok blijkt te zijn, of dat de BBQ zo goed is dat we niks anders meer willen. Ik denk gewoon een beetje van allebei. Er is zo veel mogelijk op deze buitenkeuken. Smaken en sappen worden perfect vastgehouden en je kunt er heerlijke rooksmaken aan toevoegen.

  • Kracht termen

Er vliegen tegenwoordig termen voorbij als ‘indirect vuur’ en ‘cast iron grid’. En ik sta zelf nooit meer in de keuken als we eters krijgen. Er ligt allang niet meer alleen een sparerib bij ons op de BBQ. Tegenwoordig komt alles van buiten. Home made pizza’s, de lekkerste desserts, stoofpotjes of gegrilde oesters.The big green egg

Haal alles uit je Green egg

Ik denk dat manlief zijn volgende verjaardags- of valentijnscadeau een barbecue workshop wordt, zoals ze aanbieden bij The Fire Station in Kaatsheuvel. Het ziet er echt super leuk uit! Een winkel om lekker te stoken in een oude brandweerkazerne. Klinkt als een top barbecue ervaring. Nog even uitkiezen welke het gaat worden.

Zo kun je gaan voor de ‘Winter workshop’ voor beginners of juist voor de ‘beef excellent’ voor de meer gevorderde grill master. Meteen ook een beetje een cadeautje voor mezelf want ik proef graag mee van zijn nieuwe technieken. Heerlijk een man met zo’n hobby! Ik raad het iedereen aan!

Instapost

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat