Delen vinden we super lief

IMG_6029

Onze jongste zoontje is vernoemd naar drie bijzondere mannen in onze beide families. Bij mijn zoontje en dochter hebben we onze beide ouders vernoemd. Bij nummer drie was het weer een uitdaging om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De prachtige naam “Lucas Douwe Johannes Goedhardt” is het geworden.

Lucas

We hebben een tijdje getwijfeld vanwege de populariteit. Ook bij ons 1e kindje passeerde deze naam vele malen de revue. Maar om je kindje een naam te geven dat in meer dan 20 landen op nummer 1 staat, hield me tegen. In een klas zitten met 5 Lucassen is ook zo wat. Daarnaast is een vriendin van me recent mama geworden van Luka. Niet hetzelfde, maar ik wilde ook geen copie-cat zijn. Desalniettemin is de naam Lucas voor ons van grote waarde. Het was de naam van mijn moeders vader die op veel te jonge leeftijd op 13 augustus is gestorven.

346963-lucas-un-prenom-tendance

Een man die voor haar van grote betekenis is geweest en een groot gemis in haar leven werd. Opa Lucas was een lief, zacht, gevoelige en zorgzame man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Af en toe was hij ook erg ongeduldig. (weten we gelijk waar jij die eigenschap van hebt, zou mijn hubby zeggen..) Het was een creatieve, intelligente man waarbij zijn familie een belangrijke rol speelde. Hij was stapelgek op zijn kinderen die hem veel te vroeg hebben moeten missen.

IMG_6075

De naam Lucas betekent o.a “licht” dat in dit verhaal heel mooi vorm krijgt. Een extra bijzonder en ’toevallig’ detail is het volgende; Lucas is geboren om 1h20 in de nacht van 13 augustus. Rond dit tijdstip is Opa Lucas gestorven aan een hartaanval. We weten daarom zeker dat opa Lucas van boven af een knipoog geeft met zijn duimen omhoog. Lucas zal het leven met glans in gaan vullen en draagt een naam om trots op te zijn.

Douwe (Baggelaar)

166_klein

De naam Douwe komt bij de Baggelaars, de meisjesnaam van mijn schoonmoeder veel voor. De grootvader van mijn schoonmoeder droeg deze naam met verve en was een blijmoedig mens, aldus zijn artsen- collega’s. Vervolgens werd zijn kleinzoon Douwe geboren, de oudste in rij van 7 kinderen. Douwe was de slimmerik van de familie en wist als geen ander om te gaan met computers. Hij had zijn complete leef etage op de Linnaeusstraat omgebouwd tot technisch werkruimte. Ook had hij daar zijn doka. Naast IT’er was hij een briljant fotograaf (o.a voor Het Parool) en ontwikkelde hier zijn eigen foto’s. Douwe sprak meerdere talen vloeiend en hij keek dagelijks al het laatste nieuws op teletekst van de Franse, Italiaanse en Duitse televisie. Voor mijn hubby een belangrijk persoon waar hij een tijd mee samenwoonde aan de linnaeusstraat in Amsterdam. Hij heeft hem in zijn laatste levensmaanden bij gestaan in zijn strijd tegen kanker, waaraan hij in 2004 is overleden. Hij koestert warme herinneringen aan zijn oom Douwe en zet graag de traditie van de naam Douwe voort in de familie stamboom.

dbaggelaar
Douwe was een blijmoedig mens

Johannes (Schoenmaker)

2013k

Tijdend de 2e wereldoorlog in de nacht van 6 op 7 maart 1945 wordt de BMW van Hanns Rauter, de hoogste SS-politiebaas in Nederland, bij Woeste Hoeve, nabij Apeldoorn doorzeefd met kogels. Zijn chauffeur en een adjudant komen om het leven; hij raakte zelf ernstig gewond. Uit wraak voor de aanslag worden op 8 maart, op verschillende plaatsen in Nederland, 263 mannen geëxecuteerd, waarvan 117 bij Woeste Hoeve. Daaronder een groep arrestanten waar mijn overgrootvader toe behoorde; Johannes Schoenmaker 

16555802793_60640eb5ef

Johannes is de vader van mijn oma Hillie en grootvader van mijn vader. Hij is geboren op 1 januari 1898 in Onstwedde en was werkzaam als gemeentearchitect in Odoorn. Toen de 2e wereld oorlog begon, werd hij lid van het verzet, had de familie schoenmaker onderduikers in huis en verzorgde hij onderduikers die elders waren ondergedoken. Een man om trots op te zijn die veel te jong is gestorven.

Unknown
Johannes Schoenmaker

Hij was plaatselijk commandant van de OD (Ordedienst) en medewerker van de GDN (Geheime Dienst Nederland) van Anne Smallenbroek in Assen. Die groep wordt op 10 januari 1945 opgerold en de volgende dag wordt ook Johannes gearresteerd. Op de dag van de executie bij de woeste Hoeve is Johannes 47 jaar oud, is getrouwd en laat hij drie kinderen achter. We zijn er trots op dat Lucas zijn naam met eer zal dragen.

Drie bijzondere mensen waarvan wij de namen bewust doorgeven aan ons kleine mannetje. Met trots heb ik ze op het geboortekaartje gezet!

Gerelateerde blog: Persoonlijke brief aan mijn zoontje lucas (4)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter  Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief