Delen vinden we super lief

“Twijfel nekt meer dromen dan mislukking ooit zal doen.” Een quote waar Sir Brandson over sprak en sindsdien is blijven hangen. Twijfel weerhoudt me soms van het delen van mijn ideeën, of dat ik mijn nek uit durf te steken voor een gewaagd project. Het komt voor dat ik dan de sprong niet durf te wagen door die monsters in m’n hoofd, of door negatieve feedback, dat vaak enthousiasme en m’n gedrevenheid de nek om draait. En als je ondanks twijfel toch doorpakt, kom je tot de conclusie dat dromen juist uit komen. Magie gebeurt buiten die comfortzone, realiseer ik me bij het ouder en wijzer worden… een cliché maar echt waar! Voorkom ‘wat als‘ en ga ervoor!

Ik ben geen alpha mannetje die de wereld moet vertellen hoe goed die wel niet is. Dit doe ik op z’n tijd, met gepaste trots, maar eerlijk, veel te weinig. Het ‘waarom zou ik’ spookt er eigenlijk vaker in mijn hoofd…

Do not Quit bij twijfel

Geluk vind je vaak buiten de comfortzone

En hoe suf ook, bij een geslaagd project, succesvolle presentatie, Pr hit die trending gaat, of promotie, klinkt er toch dat stemmetje in je hoofd dat je geluk hebt gehad, of zwak je het af door je te richten op wat niet goed ging. Het ‘twijfel stemmetje’ van .. had ik niet zus, of toch zo… speelt altijd parten. Tenminste bij mij en ook bij veel vrouwelijke professionals, bleek ook tijdens het Self-Made summit. Tussen de talks door sprak ik diverse ambitieuze vrouwen die naast succes ook hun zwakte met ons deelden. De failures, onzekerheden en adviezen. Er is veel blijven hangen en gaf waardevolle inzichten, ook over mezelf.

Geloof in jezelf

Eigenlijk kunnen wij vrouwen veel van de zelfverzekerdheid van mannen leren. Ook al hebben mannen 50% van de kwalificaties voor die nieuwe baan, ze solliciteren toch. Vrouwen twijfelen en willen graag een 100% match en onderschatten hun seigen inzet en capaciteiten. Idioot eigenlijk, maar ik ben niet de enige die het zichzelf zo moeilijk maakt….

vrouw, werken, twijfel, zekerheid, kracht, onzeker, self made summit. powervouw

Monster in mijn hoofd

Gaandeweg ben ik gaan inzien dat succes met name is gefundeerd op mislukkingen en tegenslagen doordat je je niet door twijfel hebt laten leiden. Je zou het eigenlijk juist als drijfveer moeten gaan zien. Door ze als ‘kansen om te leren’ te bestempelen, ben ik het anders gaan zien. Twijfel blijft binnensluipen en onzekerheid ligt hier aan ten grondslag, absoluut, maar ben er anders naar gaan kijken.

Toch is er zonder wrijving geen glans, moet iedereen een ‘nee’ leren incasseren en zijn er zonder doorzettingsvermogen geen briljante innovaties en ontdekkingen. Juist door m’n schouders er onder te zetten, lef te tonen en twijfel de kop in drukt, maak je het verschil. En een andere belangrijke les die ik je mee geef, en mezelf ook nog vaak moet influisteren, is het volgende: stop met het bagataliseren van je succes. Als jij jezelf niet complimenteert en een compliment kunt omarmen, waarom zou een ander het dan geloven?

Luister naar de complimenten en laat ze op je inwerken zodat je munitie hebt voor die ene akelige, kritische noot. ‘Bij twijfel doen‘ is dan ook een beter idee dan het advies ‘slaap er een nachtje over‘. Kristische noten zij ner altijd en het gaat er om hoe je ermee om gaat!

In het verleden werd er vaak genoeg gras voor mijn voeten weggemaaid door een groot ego. Veelal door mijn eigen twijfel en onzekerheid. Imiddels weet ik dat ook mijn tijd komt doordat ik met respect omga met de stake holders. met meer zelfvertrouwen durf ik mijn kennis te tonen.

Tot slot

twijfel, zekerheid, kracht
Met passie, doorzettingsvermogen & uithoudingsvermogen maken we onze dromen werkelijkheid.

In mijn werk vraag ik nog steeds om feedback, durf ik mijn sidekick als spiegel in te zetten en vraag ik mijn manager om support. Die monsters in mijn hoofd blijf ik de baas en waag me vaker dan ooit in het diepe … Als ik naar voren wordt geschoven om een project te sturen, zeg ik vaker ‘ja’, treed meer buiten mijn comfortzone en doe vaker iets dat ik normaal niet zou doen. Er zijn heus momenten dat ik spijt heb, dat er twijfel aan me knaagt en boos op mezelf ben dat ik ‘ja‘ heb gezegd… maar zelden heb ik echt spijt! Mijn motto is dan ook:

Do not Quit

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief