Delen vinden we super lief

moederschap in curaçao rigo en bettina

Er zijn veel bijzondere verschillen in hoe het moederschap zich wereldwijd vormgeeft. In deze serie vertellen we het verhaal van deze moeders… In deze editie vertelt Bettina haar leuke en zonnige verhaal vanuit Curaçao. En geeft ze ons een kijkje in haar leven en deelt ze met ons haar ervaringen als moeder op dit tropische en zonnige eiland

Curaçao

Hi, ik ben Bettina, van origine geboren en getogen in Amsterdam Noord en ben getrouwd met mijn rots in de branding, Rigo. Samen hebben wij een temperamentvolle, maar bovenal lieve dochter Quintina van 4 jaartjes oud. Rigo is een geboren en getogen Curaçaoënaar. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik moeder zou worden van een prachtige dochter en al helemaal niet dat ik ooit op dit prachtige eiland zou belanden.

moederschap in curaçao lbij ei

Verhuizen

Twee jaar geleden hebben we het idee opgevat ons huis in Amsterdam te verkopen en een nieuw leven te starten op Curaçao. Na een heus paleis te hebben gebouwd in het midden van het eiland is de stap gezet en zijn we verhuisd. Nou ja ‘we’ lees liever; ik, Quintina en mijn moeder Betty. Rigo zou iets later volgen, maar door carrière-commitment is het helaas anders gelopen en is hij nog regelmatig in Nederland. Het leven loopt soms anders dan verwacht, maar dat terzijde. Voor Olivette neem ik het moederschap op Curaçao graag onder de loep. Welkom in Curaçao.

Curacao

Mijn verwachtingen

Voordat ik permanent op Curaçao kwam wonen, had ik mijn hoge verwachtingen. We zouden komen te wonen in een nieuwbouw, lokale buurt met veel buurkindertjes in de leeftijdscategorie van Quintina. Ik zag het al helemaal voor me dat alle kinderen lekker zouden buiten spelen op het pleintje voor de deur. Precies zoals we het in Nederland gewend zijn. Ik kwam er al snel achter dat het hier heel anders gaat. Kinderen spelen hier vooral op eigen erf en bemoeien zich niet met elkaar.

moederschap in curaçao

Gesloten

Als Nederlanders zijn we heel erg open, direct en communiceren we snel over van alles en nog wat. In Curaçao zijn de mensen meer op zichzelf, de familie en directe vrienden gericht. Als Nederlanders vond ik het lastig om daar tussen te komen. De locals zijn altijd vriendelijk en zeggen gedag, maar verder dan dat kom je niet. Heel anders was het natuurlijk geweest als ik in een buurt had gewoond nabij Nederlanders of expats. In dat geval had Quintina bij een buurkindje naar binnen kunnen lopen of voor de deur kunnen spelen. Niets is goed of fout maar het is gewoon heel anders.

moederschap in curaçao eendjes

Spelen bij vriendjes

Het meegaan met een vriendje na school is niet de standaard. Kinderen hoeven, zoals in Nederland, niet specifiek in de buurt van de school te wonen en komen van over het hele eiland. Hierdoor is het lastig om bij elkaar na schooltijd te spelen. Tevens werken veel ouders hier fulltime. Parttime werken is hier niet de norm dus dat belemmerd deze mogelijkheid ook. Bij de kinderen op de Nederlandse scholen is het een heel ander verhaal. Zodra ze in groep 1 zitten, beginnen ze met het maken van de play-dates en vraagt Quintina met regelmaat of ze ergens mag gaan spelen. Zelf probeer ik de boot eerst een beetje af te houden omdat ik de ouders eerst beter wil leren kennen.

School

Quintina was 2,5 toen wij naar Curaçao vertrokken. De term peuterschool kennen ze hier niet echt. Kinderen gaan hier tot hun 4e jaar naar de crèche. Met 4 jaar zijn ze hier al leerplichtig in tegenstelling tot de 5 jaar in Nederland. Vroeger kregen de kinderen standaard les in het Nederlands. Echter is de regelgeving veranderd en wordt er tegenwoordig in het Papiaments onderwezen, de taal van het eiland.

moederschap in curaçao wild life

Papiaments is een mix van het Nederlands, Spaans, Portugees en Engels. Echter wordt het alleen op de Antillen gesproken dus lastig als je buiten de grenzen verder zou willen studeren, of willen werken. Kinderen krijgen pas op latere leeftijd Nederlandse les wat inhoudt dat ze veel later en hierdoor de Nederlandse taal minder zullen beheersen. Voor veel ouders hangt hier de schoolkeuze voor de kinderen vanaf.

Papiaments

Op de lokale scholen wordt er standaard onderwezen in het Papiaments maar er zijn uiteraard ook een aantal scholen waar de voertaal Nederlands is. Deze scholen zijn in trek en uiteraard komt je kind hier niet zomaar terecht. Elk jaar rond de maand maart staat er een groot artikel in de krant met de inschrijfdagen voor alle scholen op het eiland. Het is alleen op deze dagen dat je je kind kan inschrijven op de scholen naar keuze. Wedden op 1 paard is niet gewenst aangezien toewijzing, hoe bizar ook, vooral te maken heeft met achtergrond, aanzien en mogelijke aanwezigheid van familie op de school. Wellicht heb je nog een pluspuntje als je vroeger zelf op de school hebt gezeten.

Op deze dagen staan er rijen ouders voor de balies die een plaatsje op de school naar keuze proberen te bemachtigen. Alleen kinderen die voor 1 oktober dat jaar vier jaar zijn geworden kunnen ingeschreven worden voor een school. Kinderen die daarbuiten vallen, moeten een jaartje langer op de ‘crèche’ blijven zitten en stromen pas het volgende schooljaar in. Beetje tegenstrijdig met de vierjarige leerplicht, maar dat is Curaçao

oma met quintina

Privé scholen

Uiteraard zijn er ook een aantal privé scholen en een internationale school. Quintina hebben wij destijds ingeschreven op een Nederlandse school. Zij boden ook peuteronderwijs aan. Quintina is begonnen met twee dagen per week wat we later uitgebreid hebben naar drie dagen per week. Voertaal is Nederlands en tevens kreeg ze twee keer per week Engelse les. Extra fijn is dat op het moment dat ze vier jaar werd, kon doorstromen naar groep 1. Precies zoals we dat in Nederland gewend zijn. Een groot nadeel echter zijn de bijkomende kosten. De paar duizend euro moet je immers wel kunnen dragen als jong gezin.

Internationaal

Quintina haar schooltje is een echte expat school. Dit betekend niet dat er alleen maar Nederlandse kindjes op zitten. Verre van! Ook lokale ouders die de middelen hebben, weten de school steeds meer te vinden. Ook veel Zuid-Amerikaanse kindertjes zitten bij Quintina in de klas. Zo krijgt ze van alle culturen iets mee, super leuk!

curacao moederschap

Schooltijden

Zowel op de prive-scholen als lokale scholen zijn de schooltijden compleet anders dan in Nederland. Een schooldag is hier van 07:15 – 12:30 uur. Elke middag zijn de kinderen vrij. In verband met de warmte is dit erg fijn, want temperaturen kunnen flink oplopen. Quintina kan dan lekker mee naar huis in tegenstelling tot veel fulltime werkende ouders. ‘Standaard’ werkdagen zijn van 08:00-12:00h en van 14:00-18:00h Veel school kinderen worden in deze lange pauze door hun ouders opgehaald en doorgebracht naar een familielid, opvang of oppas. Het zijn pittige en lange dagen voor de kinderen die best wel eens opbreken aan het einde van de week. Op de privé-scholen kunnen kinderen zich kleden naar keuze. Op de overige scholen hanteert men het schooluniform.

moederschap in curaçao

Vervoer

Wat ik in Nederland nooit deed maar nu ontzettend mis, is fietsen. Wat is er nu mooier dan lekker met je kind op de fiets stappen om samen boodschapjes te doen of naar school te brengen. Hier op Curaçao is dat echt onmogelijk. Fietsen is levensgevaarlijk. Curaçao is hier totaal niet op ingericht. Naast de hoge bergen, diepe dalen en verschrikkelijke gaten in de weg, rijden de mensen hier ontzettend hard. De auto is dan ook onmisbaar bij alles wat je doet.

Chauffeuren

Uiteraard rijden er ook grote en kleine bussen waarmee je het hele eiland over kunt komen, maar een auto is veel praktischer en sneller. Vooral wanneer je kinderen ouder worden, kan het op den duur vervelend gaan worden. Kinderen kunnen hier lastig zelf met de fiets naar hun clubjes of vriendjes. Overal dien je hen naartoe te brengen met de auto.

moederschap in curaçao strand

Autozitjes

De eisen die in Nederland worden gesteld aan de veiligheid van autozitjes worden hier niet gehandhaafd. Ik heb Quintina nog steeds standaard in haar hoge, veilige autostoel zitten. Net als de vele Nederlanders die op curaçao wonen trouwens. Ze wil ook niet anders, want dan zit ze hoog en kan alles goed overzien. Bij de lokale bevolking wordt hier minder streng op gelet. Veel kinderen, nog jonger dan Quintina, zitten gewoon voor- of op de achterbank. Vaak niet eens met een gordel om. En dat terwijl de veiligheid in het chaotische Curaçaose verkeer zo belangrijk is. Wat dat betreft zijn er nog een hoop verbeterpunten.

De weekenden

In curaçao draait alles om gezelligheid en dan vooral met de familie. Familie komt hier zoveel mogelijk bij elkaar, eten samen en kletsen wat af. Vooral de zondagen zijn heilig. Daar waar de toeristen het in de middag voor gezien houden op het strand. Komt de lokale bevolking dan juist pas op het strand aan. Jong en oud zit bij elkaar, neemt de juke mee gevuld met drankjes voor de kinderen en whiskey-sprite voor de volwassenen.

Vanaf het moment dat ze zitten draait het gewoon om genieten. Er zijn verschillende hapjes gemaakt die worden genuttigd en later wordt de BBQ aangestoken met een lekker visje of spare-rib erop. Ook thuis wordt er bij moeders verzameld en wordt er heel wat afgegeten en gekletst. Al met al is de moeder/oma echt de spil van het gezin. Veel families wonen ook samen in één huis en zorgen hier allemaal voor elkaar.

moederschap in curaçao boulevard

Winkelen

Oh wat mis ik soms de gezelligheid van winkelen. Lekker lopen over een groot winkelcentrum met de vele tuttelwinkels en hebbedingetjes om dan vervolgens even een lekker bakkie te drinken met iets lekkers erbij. Ook dit gaat hier heel anders. Er zijn hier een paar kleinschalig opgezette winkelcentra waar je kan winkelen. Ook hebben we hier een Sambil, een groot overdekte mall, zoals die uit Amerika met exclusieve kledingzaken, food area, fitnesscenter, indoor speelpaleis en wat overige luxe zaken. Deze mall is gedurende de week heel stil en naast het indoor speelparadijs valt er weinig te beleven. Wel worden hier gedurende het weekend veel evenementen georganiseerd en dan komt de bevolking massaal langs om gezellig bij elkaar te komen en te genieten.

Uitjes met de kinderen

Op curaçao is een dierentuintje met een paar flamingo’s, slangen, aapjes en wat ander klein spul. Helaas is het park slecht onderhouden en verkeert het in slechte staat. Ze zijn het aan het renoveren en opbouwen maar helaas zijn de middelen minimaal. Wel hebben ze in het park een leuk speeltuintje en een klein kinderboerderijtje waar je naartoe kan. Ook zijn er op het eiland een paar rancho’s, lees: boerderijen, waar je langs kan gaan. Ook hebben we de struisvogelfarm met een leuk speeltuintje.

De leukste plek voor kinderen om naartoe te gaan is natuurlijk het strand waar de kids zich altijd vermaken. Er zijn voldoende mooie stranden waar de kinderen makkelijk het water in kunnen lopen en waar er voldoende schaduw is onder een van de palmbomen of de palapa’s. Gelukkig hebben we ook een lekker zwembadje in de tuin en dat is toch wel DE plek waar we de meeste tijd doorbrengen. Niets fijners dan een lekkere duik nemen in je eigen pool.

Feestjes

moederschap in curaçao verjaardag

Denk aan Curaçao en je denkt aan tropische muziek, dansen en eten – veel eten! Dit wordt er al vroeg met de paplepel ingegoten. In Nederland heerst er vaak de opvatting van ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. Nou dat gezegde kennen ze hier niet. Al vanaf de viering van het eerste levensjaar zal geen verjaardag onopgemerkt voorbij gaan. Zoveel mogelijk mensen worden uitgenodigd en nemen soms zelfs weer mensen mee die je misschien helemaal niet kent. Gelukkig ligt dit iets anders bij kinderfeestjes maar de basis is hetzelfde.

Thema’s

Elk jaar wordt er weer een nieuw thema bedacht en wordt het feestje over het algemeen niet thuis gehouden, maar op een speciale locatie. Denk hierbij aan een landhuis, een rancho, het verkeerspark of bij het indoor speelpaleis. Het liefst worden nog alle kindjes uit de klas en buurt uitgenodigd voor het feest. Aan elk detail wordt gedacht; ballonnen, slingers, de gepersonaliseerde taart, cupcakes, traktaties en het eten op de grote dag. Zodra je aankomt wordt je overladen met pastechi’s, kaasballen, loempiaatjes, soseshi en noem maar op. Vervolgens krijg je op een echt feest een krachtige maaltijd met bijvoorbeeld vlees, bruine rijst met bonen en groenten. De kinderen krijgen dit ook terwijl we in Nederland toch snel met een snack aankomen voor de kids.

Taart

Ook wordt er gezongen voor de jarige job, maar de taart wordt niet ter plekke genuttigd. Van de taart krijg je namelijk een stuk
mee naar huis of ze hebben deze vervangen voor een cupcake om thuis op te smikkelen. Daarnaast krijgen de kids nog een berg snoepgoed mee en vaak ook nog een cadeautje.

moederschap in curaçao

Pinata

De piñata is hier een must voor een feestje. Dit is een bal van papier marché die gevuld wordt met snoepjes en soms ook cadeautjes. Deze wordt gemaakt in het thema van het feestje bijvoorbeeld een prinsesje of een disney figuur. Alle kindjes mogen om beurten met een stok de piñata kapot proberen te slaan en zodra dat lukt, hollen ze allemaal naar het losgekomen snoepgoed om hun zakjes snel te vullen. Heel leuk om ook eens toe te passen op een feestje in Nederland.

Cadeautjes

Waar we ook aan moesten wennen is de overhandiging van de kadootjes. In Nederland weten de kids niet hoe snel ze het kadootje moeten open maken. Hier wordt het kadootje netjes weggelegd en soms staat er zelfs een box waar je het kadootje in moet leggen. Pas als alle genodigden weg zijn worden de kadootjes thuis opengemaakt. Geduld is dan ook zeker een schone zaak voor deze kids.

moederschap in curaçao zwemles

Communies

Naast de verjaardagsfeestjes worden hier ook de communies nog flink gevierd. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Er worden locaties afgehuurd en soms zelfs mooie auto’s gehuurd. Auto’s worden voor de deur opgepoetst en iedereen ziet er op z’n paasbest uit. De kinderen in kwestie zien eruit als een kleine bruid of bruidegom. Echt über schattig en staan die dag in de spotlight. Ook hier wordt iedereen weer opgetrommeld en wordt er een waar feest van gemaakt met een overdaad aan hapjes, eten en drinken.

moederschap in curaçao sinterklaas

Vakanties

Al weken voordat de grote en kleine vakanties aanbreken staan de kranten en social media hier weer vol met aanbod omtrent het vakantieplan. Het is hier de gewoonte dat schoolgaande kinderen gedurende de vakanties naar een vakantieplan gaan; opvang en fun op verschillende plekken op het eiland. Kids hebben genoeg keus. Ze kunnen bouwwerken maken, naar het strand, knutselen noem maar op. Niets is te gek. Voor de grote zomervakantie wordt er door veel kinderen geld opgehaald door de verkoop van lootjes voor bijvoorbeeld een fundraising ontbijtje. Hoe meer lootjes ze verkocht hebben hoe meer korting ze ontvangen op hun eigen vakantieplan. Leuk initiatief en voor veel huishoudens goed meegenomen aangezien het niet goedkoop is.

Nationale Feestdagen

Het leuke van wonen op een soort van Nederlands eiland is dat je ook de feesten zoals Sinterklaas en Koningsdag niet hoeft te missen. Sinterklaas en de gekleurde pieten komen hier in dezelfde periode als Nederland aan. De stoomboot komt aan in de haven/centrum van Willemstad. Het leuke hier is dat niet alleen pieten maar vooral de Sint een verjongingskuur heeft ondergaan. Deze Sint heeft namelijk hele losse heupen en kan ontzettend goed en sexy dansen. De optochten worden ondersteunt met een brassband dus je kan wel bedenken hoe fantastisch dat is!

moederschap in curaçao carnaval

Koningsdag

Koningsdag is echt te leuk voor woorden. Alles kleurt oranje en de gezelligheid spat er van af. Voor de kinderen is het feest helemaal compleet. Bij aankomst in Willemstad krijgen alle kinderen een prachtige oranje papieren kroon en is er een route uitgestippeld door de stad. Met die route loop je langs de leukste kraampjes en gezelligste marktjes. Op elk pleintje krijgen de kinderen weer een
andere gratis verrassing; popcorn, drinken, ijs en ga maar door. Echt heel leuk gedaan.

moederschap in curaçao carnaval

Carnaval

Carnaval is hét feest van het jaar. Naast het gewone carnaval, is er tevens de tienerparade en de kinderparade. De kindertjes lopen in de mooiste outfits op de prachtigste beats. Echt ontzettend mooi om te zien. Je merkt ook echt dat het in de cultuur verweven zit. Alle volwassen hebben vroeger ook alle optochten meegelopen en zijn echt trots zodra hun eigen kinderen dan eindelijk in hun voetsporen mogen treden. Het leuke aan dit feest is het familiekarakter. Voorafgaand aan de carnaval zelf vinden er al diverse optochten en evenementen plaats die door jong en oud worden bijgewoond. Waar in Nederland zie je hele families voor hun auto’s in klapstoeltjes met de jukebox en een bord eten aan de kant van de straat zitten? Nou wel in Curaçao dus. Echt prachtig om te zien en mee te mogen maken.

moederschap in curaçao carnaval

Zwemles

Ook hier wordt er zwemles gegeven voor het A, B en C diploma. Echter gaat dat op een geheel andere manier, namelijk in de zee.
Ook Quintina is nog voor haar 4de jaar gestart met zwemles. Inclusief bandjes, bordje en vestje gaan ze allemaal het water in om 45minuten te zwemmen. Het is een genot om al die kleintjes in de zoute zee te zien zwemmen. Het kost 60 gulden per maand voor 1x per week en is daarmee lang niet voor iedereen weggelegd hier op Curaçao. Omgerekend is dit circa EUR 35,-.

Eten

moederschap in curaçao zwemles

In de ochtend wordt er over het algemeen niet ontbeten. Later in de ochtend eten de mensen hier een pastechi, een klein pasteitje gevuld met bijvoorbeeld kaas, kip of bakkeljauw. Van 12:00-14:00h is de lunchpauze en proberen zij iets warms te eten. Ze halen iets onderweg, maar ook de traditionele keuken oftewel Kriyoyo eten is favoriet. Dit kun je vergelijken met het eten van vroeger; gestoofd vlees, stampotjes, rijst, bonen maar ook de meer traditionele en aparte producten zoals het gezonde Jambo en Kadushi zijn bij velen favoriet. Kinderen zijn dol op de pompoen pannenkoekjes, die zijn heerlijk zoet. Ik stiekem ook trouwens. In de avond eet men het liefst nog een keer warm.

moederschap in curaçao zwemles

Snacken

De bevolking eet hier over het algemeen laat. Kinderen lopen ook vaak nog om 20:00 uur buiten terwijl Quintina dan al om 19:00 uur in haar bedje ligt. In het weekend gaan mensen laat in de avond graag nog langs de truckipan, een kar langs de kant van de weg waar je overheerlijke spareribs, gamba’s en andere types vlees of soep kan krijgen. Al met al maakt eten een belangrijk onderdeel uit van de cultuur.

Aanrader

Curaçao is een zeker een aanrader om een keer met kids op vakantie te gaan. Zowel jonge als oudere kinderen zullen zich hier zeker vermaken. En het motto “niets moet maar alles kan” is toepasbaar op dit paradijselijke eiland!

Liefs Bettina vanuit het zonnige Curaçao…

—–

Wij bedanken Bettina voor haar mooie verhaal en dat ze ons een kijkje heeft gegeven in de keuken van een ‘expat’ mama in curaçao. Ik heb het met plezier gelezen. Heb je dit gelezen en denk je; Hé ik ben, of ken ook een mama in een ander land en vind je het leuk om je verhaal terug te lezen op olivette.nl ? Stuur ons dan een berichtje naar info@olivette.nl en wij plaatsen het met plezier in deze populaire rubriek. Mama’s united!

Deze mama’s vertelden ook hun inspirerende verhaal:

  • Het moederschap in Nederland, hoe doen mama’s het in Amsterdam. Marjolein vertelt
  • Het moederschap in Suriname, hoe doen mama’s het in Paramaribo. Anja vertelt
  • Het moederschap in Boston, hoe doen mama’s het in de Verenigde Staten. Viola vertelt
  • More to come…

LIEFS OLIVETTE

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief