Delen vinden we super lief

Vandaag staat de hele dag in het teken van de favoriete broodbeleg van onze kids! Ja, ja, het is namelijk internationale pindakaasdag. Dus hierbij: “Happy International Peanut Butter Day!!” Wereldwijd staat het op 24 januari in het teken van “pindakaas ”(Peanut Butter Day). Bij niemand minder dan de echte Pindakaaswinkel hebben we  dan ook ons potje pindakaas op de kop getikt. Aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam kun je het 1e pindakaaswinkeltje van Nederlan bezoeken, waar op de feestelijke pindakaasdag uiteraard een feestje gebouwd wordt.

Pindakaaswensen op pindakaasdag

Dit jaar pakken ze de nationale pindakaasdag in de pindakaaswinkel extra groot aan! De hele dag kan iedereen pindakaaswensen bij de winkel indienen. Wil je bijvoorbeeld altijd al een keer een duik nemen in een pindaasbad,  besmeerd worden in dit lekkere goedje, of je eigen sculptuur laten maken van pindakaas? Alles kan!

Ga bij hen langs en wellicht komt je wens uit. Het lijkt mij  zelf bijvoorbeeld onwijs leuk om een workshop pindakaas maken te volgen met de kids. De marketingmanager Chiel Spruitenburg laat in de loop van het jaar de leukste of gekste wens in vervulling gaan. Geef het dus zeker een kansje op de ludieke pindakaasdag.

Pindakaas gezond, of ongezond?peanutbutterday, pindakaasdag, nationale pimdakaasdag

Wist je dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten? In principe zeer gezond, al zit het wel barstensvol calorieën. Als je wilt afvallen, kun je dus beter een alternatief broodbeleg kiezen. Daarnaast zit pindakaas vaak vol met zout. Ongezouten noten en pinda’s zijn wel een gezonde keuze.

Het maakt niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, al kun je het wel beter bij max. een handje per dag houden vanwege de calorieën. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat je langer leeft door het eten van noten en pinda’s Dit geld in principe niet voor pindakaas vanwege de toevoegingen, maar het is ook niet ongezond. Gelukkig maar, want het is enorm lekker!

 • Oorspong pindakaas

Als we in de geschiedenis duiken van de pindakaas belanden we bij de Azteken en Inca’s. Zij aten al pindakaas in de vorm van vermalen geroosterde pinda’s. Dit is ook wel het begin van het favoriete smeersel, dat is uitgegroeid tot een internationaal succes. Oorspronkelijk komt pindakaas dus uit Amerika en is na de oorlog in de voedselpakketten overgewaaid naar Nederland. Het is een voedzaam goedje en inmiddels is heel Nederland pindakaasfan. Wie is er niet groot mee geworden? En het openen van de pindakaaspot is altijd wel een fijn moment. We vinden het dan ook niet zo gek dat de internationale pindakaasdag in het leven is geroepen.

We hebben een aantal leuke feiten over pindakaas voor jullie verzameld

 • Pinda’s zijn geen noten! Het is een peulvrucht en behoort, net als erwten, bonen en linzen tot de peulvruchtenfamilie.
 • Noten groeien aan een boom. Pinda’s groeien aan een struik met stengels die naar beneden buigen en onder de grond verder groeien. Daar ontwikkelt zich een peul met zaden: een dop met gevuld met pinda’s.
 • Pindakaas bestaat voornamelijk (40%) uit vet,  het zijn gezonde, onverzadigde vetten (79 %). Dit maakt het zo’n krachtvoer voor kinderen.
 • Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.peanutbutterday, pindakaasdag, nationale pimdakaasdag
 • Pinda’s zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. In die zin zijn ze dus net zo gezond als echte noten. Als je af wilt vallen dan is het een minder aantrekkelijk product en kun je beter kiezen voor walnoten, amandelen, cashewnoten en hazelnoten.
 • In 1884 patenteerde de Canadese scheikundige Marcellus Gilmore Edson pindadeeg. Hij was hiermee de eerste. waarmee meneer Kellogg in 1895 (die van de cornflakes) een patent kreeg op een proces voor het maken van pindakaas van rauwe pinda’s.
 • De eerste smeerbare pindakaas werd in 1922 bedacht door chemicus Joseph Rosefield die in 1928 zijn licentie aan de Pond Company gaf, ook wel bekend als de “Peter Pan pindakaas“. In 1932 kwam het merk Skippy op de markt dat vandaagdedag nog steeds bestaat.
 • Internationaal staat het broodbeleg bekend als peanutbutter.
 • In de voedselpakketten zat veel ‘peanutbutter‘ dat na de oorlog op de Nederlandse markt terecht kwam. Dit werd niet letterlijk vertaald, omdat ‘butter’ verwarrend zou zijn.  Er werd ‘kaas’ achter geplakt omdat de ‘butter’ wel leek op leverkaas; ook broodbeleg waar geen kaas in zit.
 • De structuur van pindakaas is plakkerig waar niet iedereen dol op is. Er zijn mensen die bang zijn dat pindakaas aan het gehemelte blijft plakken. Je lijdt dan aan “arachibutyrofobie“.
 • Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.

Themadag

Heerlijk toch om zo’n toffe themadag te vieren? In de ochtend eten we het als broodbeleg, eentje met nootjes en op de andere boterham met een extra laag hagelslag, jammie! De broodtrommeltjes worden er uiteraard ook mee gevuld en na school worden er pindakaas koekjes getrakteerd. En in de avond maken we er een lekkere satésaus van.

Voor mijn collega met glutenallergie ook een fijne dag, we nemen voor haar een berg snickers mee! En of pindakaas zoet, of hartig is, tsja… dat maak jij ervan! Ik ben er in ieder geval voorstander van! Een hele fijne pindakaasdag gewenst!

 • Pindakaasdag instagram

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

HIPHIPHOORAY! Vandaag staat de hele dag in het teken van de favoriete broodbeleg van onze kids! Ja, ja, het is namelijk internationale pindakaasdag. Van #PeanutButterBreakfast naar #PeanutButterLunch en vanavond eten we indisch met juist’m #Peanutbuttersaté Olé Olé Happy International Peanut Butter Day!! #pindakaaslover #nationalepindakaasdag  pindakaasdag

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Gerelateerde blog: Broodbeleg van peulvruchten alternatief voor de kinderboterham!: Spread the peas!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

 

 


Delen vinden we super lief