Delen vinden we super lief

Zeker nu dat we binnen moeten blijven en wij zeer coronabewust zijn, kan de paasviering nog wel een uitdaging worden……! Met dank aan school, het paasassortiment in leuke winkels en veel leuke persberichten, deden we inspiratie op. In deze blog geven we onze tien (nouja meer) tips, die geheid zorgen voor een gezellig paasweekend. Maar zoals je van ons gewend bent, wel met een eigen twist. laat pasen maar beginnen.

Zandkoekjes bakken met uitsteekvormpjes van de Hema

1: Samen zorgen voor een paas brunch / lunch

Samen lekker eten is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de feestdagen. Van verse broodjes, een paasstol en croissants (af) bakken in de oven met uiteraard de eitjes en (verse) jus d’orange. Voor later op de dag is het leuk om taarten en (cup)cakes te bakken en uitgebreid te versieren. Met poedersuiker en een theelepel water heb je snel plaksel gemaakt. Bij de Hema ben ik geslaagd voor paaskoekjes om te versieren en konijnencupcakes. Ik ben de ‘makkelijke mama’ geef ik toe en koop het liefste kant en klaar pakketten!

Het is leuk om gebruik te maken van bakvormpjes (Hema) geïnspireerd door Pasen (of maak deze bakvormpjes zelf ). Met spikkels, fondant en kleurstof kun je de fantasie van je kinderen op zijn vrije beloop laten gaan (Paashaas met een eenhoorn hoorn is tegenwoordig heel normaal hoor… ).

En weet je? Waarom standaard aan tafel eten? Het is veel leuker om te gaan picknicken in je achtertuin, of aan de waterkant dicht bij je in de buurt. Toegegeven, dat vind ik soms ook zo doodvermoeiend en een mega gedoe, maar kinderen blijven deze uitjes echt bij. Dit zijn de avonturen waar kids blij van worden en die ze bij blijven als een magische dag.

De paaskoekjes en cupcakes kun je overigens ook eerder bakken, in een fluwelen zakje doen met een mooie tekening om de eenzame buurtbewoners te verrassen. Vooral de feestdagen kunnen eenzaam voor ze zijn en om de buren verkleed en geschminkt als konijntjes een hart onder de riem te steken is zo leuk! (konijnen outfits zijn leuk om zelf te maken, ik kocht de outfits bij de Action)

Mijn kleine konijntjes

2: Samen zorgen voor een TWIST in de paas brunch / lunch

Een leuke, nieuwe uitdaging voor de viering van dit jaar zou overigens kunnen zijn om de hele brunch of lunch biologisch, veganistisch, suikervrij, in nijntje thema, of vegetarisch te maken! Waar we voorheen ladingen vleeswaren kochten, kiezen we nu meer voor fruit, groenten en leuke baksels. De eieren vind ik met Pasen overigens wel echt onmisbaar! Het is ook leuk om eigen paasfiguurtjes te maken met gesmolten chocolade! Ik ben alleen nog wel op zoek naar de juiste siliconen vormpjes!

Bakken: Wij gaan zondag via een livestream samen bakje met Miljuschka, hoe leuk is dat!

Fun Fact: Dit hebben eieren met Pasen te maken – RTL LATE NIGHT

3: Schattig paasvuur

Pasen is oorspronkelijk een christelijk feest en de paasviering werd dan ook gevierd door een bezoek aan de kerk, het steken van een paasvuur met de hele buurt en samen gezellig op pad. Tegenwoordig draait de viering meer om de paashaas en het lekkere eten. Ondanks deze veranderingen betekent dit niet dat het niet mogelijk is om samen een klein paasvuur te maken in de tuin in een vuurkolf. Ook vertel ik ze graag het verhaal rondom Pasen, Hemelvaart en Pinksteren via de kinderbijbel.

Het paasvuur staat voor de afsluiting van het oude en het begin van het nieuwe. Onze vuurkorf zal dus zeker weer ingezet worden! En extra leuk: maak eenvoudig brooddeeg, zoek samen stokken in het nabije bos en chillen maar. Rondom het vuur heb je veel te kletsen en ondertussen kun je het gebakken brood op smikkelen. Marshmallows zijn uiteraard ook een heel goed idee! Of organiseer een paasei proeverij, succes gegarandeerd!

Cupcakes maken met deegwaren van de Hema

Grote paasvuren bestaan uit soms wel 10 meter hoge stapels hout, maar bij dit kleine paasvuur met een klein beetje hout, kan iedereen een briefje in het vuur doen met daarop wat hij wilt laten gaan en afsluiten. Vervolgens kan je lekker met wat te drinken en een hapje rondom het vuur gaan zitten OF..

4: Paaseieren zoeken (in het donker!)

Met alleen het paasvuur als verlichting is het zoeken naar eieren in het donker wel heel leuk! Fluorescerend verf doet wonderen! Overdag zetten we een speurtocht uit voor de kleintjes zodat we er ook even uit zijn. Onze achtertuin zou ook ok zijn, maar ze zitten al zoveel thuis deze weken! Je kunt kiezen voor eigen geschilderde eieren, chocolade eieren, maar wij gebruiken de plastic eieren waarin we een kleine verrassing hebben gestopt! Deze eieren hebben we bij de Blokker gekocht.

5: Frisse neus

De kerkdiensten zijn momenteel geannuleerd, maar je kan best nog op pad gaan met het gezin, zolang je maar minimaal 1,5 meter afstand houd van andere personen buiten het gezin. Een potje voetballen in het park, een stukje fietsen door de buurt of een wandeling door het bos; samen een frisse neus halen is heerlijk!

Na een ochtend knutselen, bakken en een uitgebreid ontbijt is beweging wel heel fijn! Het hinkelpad met stoepkrijt is ook altijd een succes! Ik maak ze zelf met stapjes van twee zodat ze tegelijkertijd ook wat leren! En met een ei op een lepel het parcours afleggen is ook erg leuk!

6: Spelletjes!

Als je toch liever binnen blijft, kan je samen spelletjes doen zoals Mens erger je niet, de toren van Pisa, boter, kaas en (paas)eieren, dokter Bibber of Monopoly. Het Pieter Konijn spel is wel heel leuk voor Pasen en ookq onze top 5 Asmodee spellen pakken we er ook graag bij. En geen spelletjes in huis? Check dan de gratis bordspellen als download!

De Hubelino educatieve blokken zijn ook leuk, en wat je ook zou kunnen maken is een eigen paas puzzel.

Maak samen een huisje voor de paashaas. Hij bewaakt de paaseieren die ze ook zelf gemaakt hebben. Het stro is van dunne, gele papierslierten

7: Creatieve activiteiten

Ook kun je lekker creatief bezig zijn en knutselen! Op Pinterest vind je ontzettend veel inspiratie om bijvoorbeeld een paashaas te knutselen uit een WC rol (die hebben we allemaal toch genoeg wezen hamsteren) of met crêpe-papier, of kartonnen materialen.

Je kan je eigen kleurrijke paaskaarten maken of natuurlijk zoals van ouds ECHTE eieren schilderen! Dit deden we ook al een dag eerder zodat ons paasontbijto er extra kleurrijk uit ziet! Net als het versieren van onze paastakken. Met eigen knutsels zorgt het voor een vrolijk geheel.

Het paasei met papierpropjes is bij ons favoriet. Het is overigens wel een uitdaging om hun aandacht er lang bij te houden. Met verf is kippen-handjes maken ook heel leuk! Langleve het internet dat vol staat met inspiratie.

8: Educatieve Knutsel activiteiten

Om te knutselen met als thema pasen, kun je ook werkbladen maken in paasstijl, eieren bij elkaar optellen en hoe schrijf je paashaas in het Engels? Twee vliegen in één klap: de kinderen zijn thuis van school omdat de scholen zijn gesloten, maar zo kunnen zij toch op een speelse manier wat extra’s bijleren. Ook ziet het er naar uit dat het lekker weer zal worden met pasen. Versier water ballonnen als paasei en houd een waterballon gevecht! Ook kan je een Angry Bird katapult in elkaar zetten maar daarbij wordt er geen Angry Bird afgeschoten, maar een paaskuikentje.

9: Samen gek doen met Pasen

Toch liever binnen blijven met Pasen? Verkleed je met het hele gezin (met zelfgemaakte oortjes en snaveltjes) als paashazen of paaskuikentjes en studeer een ‘Tiktok’ dansje in en neem deze op! Deel het filmpje met je familie en vrienden en deel zo vanaf een afstandje toch nog de paasvreugde. Via de Zoom app kun je ook een digitale brunch of paasviering organiseren met Pasen. Zo houd je (afstand) van elkaar en ben je toch een beetje bij elkaar.

En heb je geen inspiratie? Kijk samen naar theatervoorstellingen die nu vanuit huis te bewonderen kunnen worden. Het Maastheater is wel één van onze favoriet met toffe theatervoorstellingen als lampje, Hallo familie, BOEF, etc. En ook theaterproducent Bontehond heeft voorstellingen live gezet om vanuit huis te bewonderen! Een tof initiatief is het platform theaterflix waar ik een betaald abonnement heb afgesloten. De leukste voorstellingen zijn hier te bekijken!

En ook bij het nationale opera en ballet doe je veel inspiratie op met pasen. Op YouTube kun je overigens de leukste Efteling musicals terug zien! En last but not least zijn er online veel kids danslessen te volgen. We hoeven ons echt niet te vervelen met Pasen!

Cupcakes, kokoskruimels en fondant

10: Netflix and Chill tips voor Pasen

Tot slot is Netflix, Thuis Pathé, of film 1 niet meer weg te denken uit een huishouden. Leuke paasfilms voor kinderen die momenteel te zien zijn op Netflix, zijn ‘Peter Rabbit’ en ‘Hop’.

Tot slot: cultuur thuis opsnuiven

We wensen jullie hele fijne paasdagen!! En mocht je je met deze tien tips toch nog vervelen met pasen, bezoek dan digitaal eens een museum! Het Mauritshuis biedt volop online activiteiten, volg een digitale tour bij het Anne Frank achterhuis, doe thuisproefjes bij het NEMO Science Museum, check het Youtubekanaal van het Van Gogh museum of breng een digitaal bezoek aan het Rijksmuseum. En vele anderen platforms bieden gave en educatieve activiteiten! Kijk ook eens bij het EYE museum, of bekijk het interactieve prentenboek Beer is los van het Teylersmuseum. Je kunt je hart ophalen als cultuurfan!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook| Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief