Delen vinden we super lief

BV Familie Apeldoorn

In Nederland kun je goed op vakantie en inderdaad ook in Apeldoorn! Er is zoveel te ontdekken. Vooral met deze prachtige zomer hoef je eigenlijk de grens niet over. We gaan er graag op uit om ons eigen kikkerlandje te ontdekken. Dit meisje is geboren in Dedemsvaart en opgegroeid in Hardenberg. Ook wel ‘het meisje uit het oosten’ en gaat er graag op uit.

Back to the roots

variëteit apeldoorn

Na mijn diploma behaald te hebben in Zwolle, ben ik gaan studeren in Amsterdam/China en ben toen de wijde wereld in getrokken. Manlief is geboren en getogen in Apeldoorn, waar we nog steeds veel komen. Vooral nu we drie kindjes hebben gekregen. We zijn vaak bij oma en helpen dan mee in de tuin en ook brengen we een bezoekje aan de beste aspergeboer in town, aldus manlief.

Met vrienden door het hele land verspreid, komen we op veel bijzondere mooie plekjes in Nederland. Ik deel graag onze ontdekkingen, met deze keer Apeldoorn in de spotlight! Hier ben ik keer op keer toerist in eigen land

Apeldoorn

We hebben het er thuis veel over gehad. Waarom verkopen we de boel niet en gaan terug naar het oosten. Voor wat we hier in Amsterdam betalen voor een rijtjes woning, hebben we daar een villa met mega veel land. Het kriebelde, maar toch heb ik mijn hart verknocht aan het westen. Het is de ideale basisplek en onze “Home base” om vanuit hier Nederland te ontdekken. Om niets te missen van het oosten, gaan we graag op pad. Onze basis blijft vooralsnog Amsterdam, maar wellicht verandert dit ooit. Afgelopen weken hebben we Apeldoorn onder de loep genomen.

  • Het beste van de Veluwe

Met meer dan 160.000 inwoners de tweede stad in de provincie Gelderland. En op de lijst van ‘grootste steden van Nederland’ bezet deze ‘stad’ zelfs een 11e plaats. Apeldoorn is omringd met pittoreske dorpjes, die op een steenworp afstand liggen. Je ervaart hier echt het beste van de Veluwe. We verblijven dan graag in het van der Valk ApeldoornPapa en mama zijn dan samen en de kindjes op steenworpafstand bij oma.

Stap terug in de tijd met de Veluwsche stoomtrein

Een van de favoriete hang-outs van onze kinderen nabij Apeldoorn is ook wel de Veluwsche stoomtrein! Alles is met de jaren veranderd, maar de stoomtrein over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren is altijd gebleven. Niet meer als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Zelfs mijn man was hier als kind veel te vinden. Alles wat met stoomtreinen te maken heeft blijft kinderen, en ons, enorm aantrekken.

  • Boottocht

Als je wel eens op een ouderwetse manier wilt reizen, kun je hier je hart ophalen! Ga terug in de tijd en beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. Tip! In de zomermaanden is het zelfs mogelijk om je reis met de stoomtrein te combineren met een boottocht over de IJssel. Hoe tof is dat!

Je start dan op het station van Apeldoorn waar de stoomtrein voor je klaarstaat. In Beekbergen stap je voor even uit, waar je je bij hét hart van het levend spoorwegmuseum begeeft. In Dieren, het eindpunt van je reis, ga je met de boot de IJssel over en word je afgezet in Zutphen. Hier staat de Arriva trein voor je klaar om je weer naar Apeldoorn te brengen. Hoe leuk is dat? Daarna kun je het gezellige centrum van Apeldoorn nog even verkennen. Hier zijn zoveel leuke restaurantjes, terrasjes en eettentjes! De Veluwsche stoomtrein rijdt tot en met 28 oktober. Kijk hier voor meer informatie.

Radio Kootwijk

radio kootwijk apeldoorn

Als je een lang weekend gepland hebt in de omgeving van Apeldoorn, huur dan eens een fiets en ga dwars door de Veluwse bossen. Begin dan bij het dorpje Hoog Soeren en reis naar Radio Kootwijk, waar je kennis maakt met het monumentale zendstation. Dit imposante bouwwerk roept associaties op met een kathedraal, dat verklaart ook wel de bijnaam. Het ligt in een prachtig gebied waar bomen plaatsmaken voor zandverstuivingen en heidevelden. Het gebouw werd in 1923 door de toenmalige PTT in gebruik genomen.

  • Hallo Bandoeng, hoort u mij

Koningin Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Vanaf die tijd kon Nederland bellen met Nederlands-Indië. De zendfunctievan radio kootwijk  werd al gauw uitgebreid en behalve met Indië kwamen er verbindingen met andere continenten en landen tot stand.

In de oorlog gebruikten de Duitsers het station voor communicatie met onderzeeboten. Eind 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht. Wat bleef was een wonderlijk bouwwerk in combinatie met een ongerepte omgeving. Een uitje dat leerzaam is en vol zit met historische verhalen. Kijk hier voor meer informatie.

Loenense Watervalwaterval apeldoorn

Een waterval in Nederland?” Dat is precies wat ik vroeg aan mijn man toen hij opperde om een kijkje te gaan nemen bij de Loenense waterval. “Het zal wel” bedacht ik me.  Voor een land zonder bergen en nagenoeg geen heuvels klinkt het als een sprookje. Raar maar waar, toch heeft Nederland een waterval. Met een verval van 15 meter is de waterval bij Loenen (gemeente Apeldoorn) de hoogste van Nederland! Maar de waterval ontstond niet vanzelf .…

  • Spengen

Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal zeker te stellen, werden er beekjes aangelegd. Zo’n beekje (spreng) ontspringt uit een kunstmatig aangelegde bron waar grondwater omhoog komt. Omdat in deze spreng het hoogteverschil groot was, werd er een waterval (bestaande uit trappen) aangelegd.

Je kunt het met eigen ogen gratis gaan bewonderen! De waterval is te vinden op een stukje lopen vanaf parkeerplaats Vrijenberg aan de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen.  En vergeet je fiets niet mee te nemen, de parkeerplaats is een perfecte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten over de Veluwe.

* Leuk om te weten

hunting lodge Apeldoorn

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 kun je meelopen met de 45e editie van de watervalwandelingen in Loenen. Je kunt zelf de afstand bepalen die je wil lopen en ondertussen genieten van de prachtige natuur. Kijk hier voor meer informatie op.

Zoals je kunt lezen is er veel leuks te ondernemen in de omgeving van Apeldoorn. Laat je het ons weten als je bij een van deze bezienswaardigheden bent geweest?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief