Delen vinden we super lief

hardloop kinderwagen, babyjogger, kinderwagen, hardlopen, hardlopen met je baby, joggen met je kindje, thule uraan glide 2, thule glide 2

Hooray je bent zwanger, wat heerlijk! En extra leuk, je mag nu ook een kinderwagen aanschaffen. Toch wel één van de leukste aankopen, naast de babykamer. Uit onderzoek is gebleken dat moeders zich rond de 13e week oriënteren en de aankoop doen rond de 20e week, dan weet je immers of alles goed is, of je een jongen, of meisje krijgt en of je kindje in goede gezondheid verkeerd. Bij een goede echo wist ik destijds niet hoe snel ik richting de babyspeciaalzaak kon rennen. Eén van de belangrijkste aankopen waar je je goed op kunt voorbereiden. Zonder een kinderwagen door het leven gaan is immers ondenkbaar, dus lees snel verder…

Je baby brengt er heel wat tijd in door en jij loopt er trots als een pauw achter. En naast dat een kinderwagen functioneel, veilig en van alle gemakken is voorzien, wil het oog ook wat. Maar waar let je nu precies op bij het kopen van een kinderwagen? De uitstraling is 1 ding, maar dat het fijn en veilig in gebruik is, is toch wel een must! Met de volgende ervaringsdeskundige tips ga jij goed voorbereid op pad.

hardloop kinderwagen, babyjogger, kinderwagen, hardlopen, hardlopen met je baby, joggen met je kindje, thule uraan glide 2, thule glide 2
Welke soorten kinderwagens zijn er en waar moet je op letten als je een kinderwagen koopt?

Voorkom keuzestress bij het uitzoeken van jouw kinderwagen

Heb je al een voorkeur, ben je getipt op een bepaald merk, of heb je nog geen enkel idee! Ik wist zelf wat ik mooi vond, maar de functionaliteiten waren nieuw voor me. Het is dan ook verstandig dat je voorwerk verricht zodat je precies weet waar je op met letten! Mijn advies is; vraag aan mede moeders wat zij ideaal vonden. Mijn zusje wees me op een ruime onderbak voor de boodschappen, een ander adviseerde me om reflecterende belijningen te kiezen als je veel in het donker wandelt en mijn buurvrouw heeft zich altijd verbaasd over de lage bakken waarbij je kindje bijna op de grond ligt. En zelf kwam ik er achter dat ik geen duo-wagen opties had bij mijn tweede en dus een nieuwe kinderwagen moest kopen.

Test in de babyspeciaalzaak ook zeker of het klein en compact is in te klappen. Dit ga bij ons de doorslag qua keuze!

En wat bij mij de doorslag gaf, was de test bij een babyspeciaalzaak. Ik kon zelf de rem proberen, de wiel behendigheid testen, de hoogte ervaren (we zijn lang), testen of de kinderwagen wel lekker reed en de inklap test ondervinden. Ook kun je op het internet diverse reviews lezen over je favoriete kinderwagen en lees je eerlijke meningen en ervaringen.

Iedere ouder wil het beste voor zijn kindje, maar vergeet daarbij jezelf niet! Deze fout heb ik gemaakt bij ons eerste kindje. Onderstaande 5 tips helpen je op weg en helpt je mijn eigen fouten voorkomen.

In een reiswieg ligt een kind zo’n zes maanden, in de wandelwagen veel langer. De meeste wandelwagens zijn geschikt tot drie of vier jaar.

1. Veiligheid

De hedendaagse kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen (EN 1888). Dit zie je aan de sticker op de wagen met dit nummer. Verder heeft iedere veilige kinderwagen een dubbele beveiliging tegen inklappen, hebben ze een drie- of vijfpunts sluiting, een sterke vering en stevige rem. Verder zijn de volgende veiligheid punten van groot belang:

Veiligheid voorop, check de kinderwagen op scherpe hoeken, randen en onderdeken. De bumper heeft bij sommige wagens een scherpe buitenkant waar je kleintje zich enorm mee kan bezeren!

1.1 Ventilatie

Je kleintje zal hoogstwaarschijnlijk veel slapen in de wagen als je er op uit gaat. Ik kan mijn eerste wandelingen nog goed herinneren dat ik trots rondliep door de Amsterdamse Pijp als nieuwbakken moeder en van terras naar terras wandelde. Een goede ventilatie is daarbij van belang. Veel reiswiegen hebben meerdere ventilatiemogelijkheden: in de kap, de zijwanden en in de matrasbodem, let hier op! Ook sluit je het bij de ene wagen met drukknopjes, klittenband, of heel vernuftig met magneetjes. Je hebt zelfs modellen waarbij er in de bak zelf aan is gedacht. Een fijne wetenschap dat je kleintje voldoende frisse lucht krijgt.

1.2 De rem

Mijn kindje bij me dragen vond ik fijn, maar in een comfortabele,
hoge babybak slapen ze zoveel beter.

Alle Scandinavische kinderwagen merken hebben bewust een rode rem. De lat wordt bij bijvoorbeeld Thule bij de kinderproducten uit eigen beweging hoger gelegd dan de Europese richtlijnen. En niet zonder reden weet ik ook uit eigen ervaring. In een schrik reflex heb ik vaak genoeg moeten zoeken naar de rem, dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. ⁣


Mijn wagen rolde ooit bijna een keer de metro uit… Uit veiligheid is een rode rem dus echt van grote toegevoegde waarde. Je kleintje is immers je allergrootste bezit Veiligheid voorop!

1.3 Bescherming tegen de zon

De betere kinderwagen merken hebben een goede, grote zonnekap die bescherming biedt tegen de zon. Ook mogen er geen losse hengsels of onderdelen aan de binnenzijde van de bassinet, babywieg, zitten waar je baby aan kan frummelen.

Een dubbele wagen is ideaal bij eventuele toekomstige gezinsuitbreiding. Een leren handvat daar geef ik zelf niet de voorkeur aan, ‘er is toch een dier voor gestorven’ zei een moeder me ooit. Dat is me altijd bij gebleven.

2. Eenvoudig in gebruik

2.1 Het gebruikersgemak

Het verschilt per merk hoe je de wagen zult ervaren bij het gebruik. Het was voor mij een pré dat het m’n leven makkelijker zou maken! Dagelijks moest ik de wagen in- en uitklappen, opbergen, van hot naar her sjouwen en ingeklapt kunnen neerzetten (sommige modellen kun je ophangen). Als de kinderwagen compact en plat is te maken, past het ook perfect in je auto. Wij kozen niet voor een al te kolossaal model aangezien onze hal klein is en er in de kofferbak ook ruimte moest overblijven voor de luiertas, babyfles en diversiteit aan andere baby spullen.

Tip: Test het in- en uitklappen zeker uit voordat je de knoop doorhakt, de meeste babyspeciaalzaken helpen je met plezier.

Kies absoluut voor een lichtgewicht wagen
als je in een bovenwoning of portiekflat woont.

2.2 Het gewicht

Als je klein woont is een compacte en lichte kinderwagen heel fijn. En als je drie hoog woont, is het gewicht ook niet geheel onbelangrijk! Je zult er veel mee moeten zeulen. Zelf reizen we regelmatig naar ons vakantiehuisje, ouders en familie, waardoor de wagen eenvoudig in te klappen moest zijn. Bij zware wagens is dat een crime!

Past je favoriete model in de kofferbak? Test het in-en uitklappen absoluut! als dat niet soepeltjes verloopt, vormt het heel lang een doorn in je oog!

2.3 Duwstang

Zelf ben ik lang en kwam er al snel achter dat bepaalde kinderwagens niet voor mij gemaakt zijn. De Bugaboo was bijvoorbeeld veel te laag voor mij en de duwstang was niet hoog genoeg te stellen. Voor je eigen comfort is het dan ook verstandig om hier op te letten. Ook voor mijn man was een hoge stand een vereiste en niet alle modellen voldeden daar aan!

Loop in de winkel dan ook allebei een rondje met de kinderwagen en kijk of je recht en vooral comfortabel kan lopen. En ervaar hoe het is om te bukken om je kleintje in de bak te leggen. voor mijn man vielen daardoor heel veel modellen af bij ons derde kindje en yep 3e wagen…

3. Waar gebruik je het voor

Als je een natuurliefhebber bent, veel over de hobbelige wegen in de stad struint, of dol bent op een strandwandeling, dan zijn verschillende modellen geschikt. Bij een hardloop kinderwagen, een all terrain wagen, of een city kinderwagen verschilt het model en wordt er rekening gehouden met het gewicht, de wielen en wendbaarheid. In Scandinavische landen zijn de all terrain kinderwagens bijvoorbeeld enorm populair doordat ze daar echt één zijn met de natuur en er veel op uit gaan. In Frankrijk worden de City strollers het beste verkocht. En als je bijvoorbeeld veel met de trein reist, is een compact model ook een pré.

Zelf ben ik van het rondstruinen, boodschappen doen met de kleine en wilde ik heel graag een afneembare, ruime opbergplek. De grootte van de boodschappen– of opbergmand verschilt namelijk sterk van elkaar.

3.1 De banden

Bij drie kinderen hadden we drie verschillende wagens en merkte ik een groot verschil bij de banden. Des te groter de banden, des te beter ze zijn voor ruige ondergronden. De meeste kinderwagens hebben luchtbanden, of foam– ook wel schuimbanden genoemd. Bij luchtbanden voel je de oneffenheden op het wegdek minder goed. Foambanden gaan niet lek en rijden vaak net zo fijn als luchtbanden. Test het dan ook uit op de verschillende ondergronden.

En dat de kinderwagen wendbaar is, vond ik een must! Vooral in de stad met de vele hoogteverschillen zijn kleine (zwenk)wielen, net als een kleine draaicirkel, heel handig.

4.Accessoires kinderwagen

De accessoires die je bij een kinderwagen kunt aanschaffen, verschillen per merk. Je kunt tegenwoordig een scala aan items bij je wagen als extra kopen zoals een telefoon houder, bekerhouder, regenhoes, of paraplu. Je hebt echt niet alles nodig, maar kan voor de één een echte must zij en voor de ander een no-go!

4.1 Voetenzak

Een voetenzak in de kinderwagen is voor je kleintje comfortabel en zacht, vooral in de winter. Op koude dagen is het heerlijk warm en op warme dagen rits je het eenvoudig los. Kies wel een model dat het hele jaar door te gebruiken is, waterafstotend is en te wassen is.

4.2 Regenhoes

Heel eerlijk, de regenhoes heb ik twee keer gebruikt in mijn moeder-carrière, gewoonweg omdat ik geen regenloper ben en sleepte ook nooit een regenhoes mee. Mocht er onverhoopt een regenbui starten, dan schuilde ik wel onder een afdakje. Voor de natuurliefhebbers is het wel ideaal voor als je veel buiten wandelt en het ineens begint te regenen.

Voor lange mensen is het fijn als de reiswieg wat hoger is, zodat je niet helemaal krom hoeft te bewegen om je kindje op te pakken

4.3 Luiertas

Billendoekjes, een speeltje, luiers, hydrofiele doeken, een extra fopspeen, billencrème, een setje extra kleding, fles…… de lijst baby must-haves is ellenlang als je er op uit gaat. Bij je eerste kindje wordt je moeder, bij je 2e ben je ervaringsdeskundige als moeder en vergeet je nooit meer wat. Kijk dan ook goed of de luiertas groot genoeg is om alles in mee te nemen, en of deze gemakkelijk te bevestigen is onderaan de wagen. Je kunt een tas ook met haken aan de duwstang hangen of aan de handgrepen van de kinderwagen, maar vergeet niet dat gewicht een kinderwagen kan laten omkukelen. (been there, done that). Hang het gewicht dan zo laag mogelijk is mijn advies)

Wist je dat bij sommige merken er pijlen op de wieken staan die de rijrichting aangeven? Ze denken ook echt aan alles.

4.4 Autostoel adapters

Bekijk ook of het autostoeltje dat je uitgekozen hebt op de kinderwagen past. Vaak heb je hier speciale verbindingsstukken voor, ook wel adapters genoemd. Met deze speciale autostoel adapters kan je gemakkelijk het autostoeltje op het onderstel van je kinderwagen klikken. Ideaal voor snelle boodschappen of als je baby net ligt te slapen en je hem niet wakker wilt maken. Het is overigens in het algemeen niet aan te raden om je baby langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten.

Ieder jaar kun je op de Negenmaandenbeurs, of het in de wolken festival je favoriete kinderwagens uitproberen.

5.Familieuitbreiding

Je staat er nu nog niet bij stil, maar er komt in de toekomst wellicht een 2e kindje, of misschien zelfs een derde. Kinderen kun je niet plannen, het overkomt je als alles meezit, maar toch benoem ik het heel graag. Bij de aanschaf van een kinderwagen kun je de keuze positief beïnvloeden door een model te kiezen die langer meegaat doordat je het kunt uitbreiden.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief