Delen vinden we super lief

“Hebben we al een fiep in huis?” Vroeg mijn man toen de uitgerekende datum in zicht kwam. “Een fiep? Wat is nou weer een fiep?” Ondertussen weet ik het. Een fiep is niks anders dan een fopspeen op z’n Brabants. Nou die hadden we wel in huis. Heel veel zelfs. Roze, witte, gele, kleine, grote, biologische en zelfs lichtgevende spenen. Ondertussen ben ik redelijk thuis in de fopspenen. Dus hierbij alles wat je moet weten over de fopspeen.

Je duim of toch liever een fopspeen?

duim

Baby’s tot ongeveer een half jaar oud hebben een enorme zuigbehoefte. Een speen biedt troost en rust voor de kleine uk. Ik had zelf als baby mijn duim ontdekt. Heerlijk natuurlijk maar niet zo goed voor je tanden. En probeer er maar eens mee te stoppen. Het gebruik van een fopspeen kan je langzaam afbouwen. Een duim daarentegen heb je altijd bij de hand. Ik zat al heel wat jaren op de basisschool voordat ik het duimen afleerde.

Het nadeel van een speen is dat je het kwijt kunt raken. Als er ineens geen speen meer binnen handbereik is, heb je de poppen aan het dansen. Gelukkig zijn er allerlei dingen om dit “drama” te voorkomen. Zo zijn er Glow in the dark exemplaren die makkelijk terug zijn te vinden in het donker en handige en oh-zo-leuke speenkoorden maken het een uitdaging om je speen te verliezen.   

Onze spenentest

fopspeen, speentjes, spenen

Mijn meisje en ik vinden de speentjes van Difrax de beste fopspenen. We hadden een ruime hoeveelheid speentjes van allerlei verschillende merken om uit te proberen. Van die grote oplawaaien waar je baby bijna achter verdwijnt tot subtiele in allerlei kleuren. Het schildje van de Difrax fopspeen heeft een vlindervorm zodat het neusje goed wordt vrijgehouden. Dat is wel wat anders dan die joekels waar we in de jaren tachtig zo fanatiek op sabbelden.

Voor de kleine wel zo fijn dat ze vrij kan ademen en er geen irritaties ontstaan. Het babyhuidje is immers zo fragiel! Mama is op haar beurt weer blij dat er samen met medische experts is nagedacht over de goede ontwikkeling van de kaak en het gehemelte. Daarnaast vind ik het stiekem ook fijn dat het het merk prachtige design in haar collectie heeft. Pure,n natuurlijke kleuren en gemaakt van de beste materialen!

Voor klein tot groter

fopspeen difrax
De Difrax fopspenen groeien met je baby mee.

Spenen zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Voor een klein hummeltje dat pas net komt kijken, is er een klein exemplaar. Zo zijn de Difrax spenen verkrijgbaar in 5 maten zodat er zowel een mini speentje is voor prematuur geboren kindjes maar ook iets passend voor de “grotere kleintjes” van 18+ maanden. Het speentje wordt niet alleen groter voor de oudere kindjes, ook de vorm verandert met de maanden en het groeiende gezichtje mee.

Fopspenen vervangen

tandjes

Uiteindelijk had ik best een flinke lading spenen in huis terwijl de kleine nog lekker zat te trappelen in mijn buik. Helemaal niet verkeerd want je moet een speen ongeveer elke zes weken vervangen. Voor het veilig gebruik van de fopspeen moet je altijd even checken op slijtage. Dat doe je door hard aan het zuiggedeelte te trekken. Als het beschadigd is, is het tijd voor een nieuwe. Zodra je kleine uk gaat bijten op de speen, kan je beter overstappen naar een bijtring. En extra leuk; de fopspeen afleren met de fopspenen fee was bij ons een heel groot succes!

Biologisch verantwoorde fopspeen

fopspeen
Zo deden we dat in de jaren tachtig. Een flinke speen aan een touwtje en een mega ring alsof het een gootsteen ontstopper is.

Ik merk dat ik steeds vaker kies voor duurzame en biologisch verantwoorde producten. Zo ook wat betreft spenen. Natuurrubber vond ik wel ontzettend verantwoord klinken. Maar het betekent ook dat er oerwouden worden gekapt en de productie zorgt voor nogal wat restafval. Daarom is het gebruik van siliconen eigenlijk een stuk duurzamer dan de zo verantwoord klinkende rubberen variant. Het productieproces van natuurrubber is niet om over naar huis te schrijven! Daarnaast zijn spenen van het donkere natuurrubber ook fragieler!

Extra musthaves

Difrax heeft er bewust voor gekozen om zowel de fopspenen als de bekende Anti-Colic S-flessen te voorzien van een siliconen tutje. Zo zorgen we er niet alleen voor dat ons meisje het nu goed heeft maar ook in de toekomst. Bijkomend voordeel is dat het een stuk makkelijker schoon te houden is en er geen vreemde geurtjes aan zitten. Het scheurt minder snel en is ook nog eens allergievrij. Nou dat lijkt mij een win-win situatie.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram|TwitterFacebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief