Delen vinden we super lief

Als je dit artikel leest, ben je op zoek naar antwoord op de vraag welke speen voor jouw baby het beste is. Omdat de fopspenen wereld best groot is en jij als (kersverse) ouder graag zo efficiënt mogelijk te werk wil gaan, staat hier alles wat je wilt weten op een rijtje. Deze moeder met drie kids kan zich wel een aardige kenner noemen. Voor mij zijn dit de aandachtspunten in de zoektocht naar jouw beste fopspeen.

fopspeen, speentjes, spenen

Overal op voorbereid?

Je dacht waarschijnlijk dat je overal aan had gedacht toen je de baby uitzet kocht, maar nu merk je dat je kindje een grote natuurlijke zuigbehoefte heeft. De ene baby lost dit zelf op en sabbelt gretig op een duimpje, of zelfs zijn hele vuistje. De andere baby is onrustig, maar weet niet hoe het zichzelf moet troosten.

Gelukkig zijn er allerlei soorten en maten fopspenen en kun je aan de slag om zo te proberen de rust in huis weer terug te laten keren. Baby blij, jij blij: een win-win situatie! De beste fopspeen voor je baby biedt nu eenmaal veiligheid en geborgenheid!

fopspeen, speentje, zuigspeen
Bij een zo’n klein pasgeboren koppie is het belangrijk om het neusje vrij te houden.

7 Tips & tricks om jouw beste fopspeen te kiezen

Als ouder wordt jij geacht de beste keuzes te maken voor je baby, maar hoe vind je de beste fopspeen? Je had je er misschien op ingesteld om geen spenen te gaan gebruiken. maar met een huilbaby zwicht je al snel!

baby babyfles glazen fles

1. Ontwikkeld in samenwerking met tandartsen?

Ik had een sample in de lade liggen die ik het proberen waard vond. Deze werd gelijk uitgespuugd. Op aanraden van de kraamverzorgster koos ik voor een newborn speen van een A-merk dat samen ontwikkeld is met een medisch team! Het merk dat ik koos had een vlinder vorm zodat niet het hele gezichtje werd verstopt. Daarnaast zaten er gaatjes in het schildje dat ervoor zorgt dat er extra luchttoevoer is bij gebruik, wat huidirritatie voorkomt. De meeste spenen vond ik veel te opvallend, groot, of net een gootontstopper.

fopspeen, speentjes, spenen
Dental versus Natural

BabyBaby

2. De vorm speen

Allereerst maak je de keuze voor jouw beste fopspeen tussen een dental of natural‘ (ook wel kersvorm genoemd) zuigspeen. Een dental zuigspeen is rond van boven en heeft een platte onderkant. Deze vorm stimuleert de kaak-, tong- en mondspieren om harder te werken dan bij een natural speentje het geval is. Bij de meeste babyboxen zit er een natural fopspeen in als proef sample. Ook wel zo’n 80% van de ouders start hiermee.

Een natural speentje heeft de natuurlijke vorm van een tepel en is dus geschikter voor kindjes die borstvoeding krijgen, maar ook voor kindjes die niet zo hard kunnen (of willen) zuigen is dit de beste fopspeen. Bij te weinig zuigkracht, valt de dental variant dus sneller uit het mondje. Naast bovenstaande, zijn er nog soothies: ziekenhuisspeentjes voor premature kindjes. Eenmaal daaraan gewend, willen ze vaak niets anders en dus is er nu ook een variant voor voldragen kindjes.

fopspeen, speentje, zuigspeen

3. Let op de maat

Op de verpakking staat aan de voorkant duidelijk aangegeven voor welke leeftijd de fopspeen geschikt is. De M staat voor maanden, de Y voor jaren, of er staat een tabel op met uitleg zoals 0 = 3-6 maanden. Dit onderdeel heb je zo afgevinkt dus. Houd er rekening mee dat het mondje en gezichtje van je kindje groeit en daardoor de beste speen idealiter ook mee groeit qua maat.

Er zijn merken die enkel 2 maten hebben, maar ook zijn er babymerken die maar liefst 5 maten hebben zodat het meegroeit met het gezicht van het kindje. Qua model vond ik het zelf wel fijn om een finesse model te kiezen. Ik zie foto’s op social media voorbij komen dat het net een ontstopper is in het mondje en dat je de baby helemaal niet meer ziet.

4. Eenmaal gevonden, inslaan maar

Heb je de beste fopspeen gevonden en is je kindje er blij mee? Sla er dan 2 of 3 in. Eenmaal eraan gewend, is het namelijk drama wanneer je de speen kwijt raakt. Mijn man is vaak genoeg halsoverkop naar de lokale supermarkt gereden om de verloren speen te vervangen. Zelf had ik er zelfs heel veel meer. boven, beneden, in mijn tas, jas en met een speenkoord hing er standaard eentje aan de maxi-coli in de auto..

5. Glow in the Dark

Na nachtenlang zoeken naar de fopspeen op de vloer, leer je ook dat er ‘glow in the dark‘ spenen zijn en dat 3 speentjes in bed leggen geen overbodige luxe is en zelfs heerlijk rustige nachten kan opleveren. Zo zijn er ook varianten met een klein soort handvat, of ring. Dat is handig om zelf te kunnen pakken, maar ook makkelijker zelf eruit te wippen!

6. Schoonmaken en controleren

Een belangrijk onderdeel is het kunnen schoonmaken van de speen. Als de speen dagelijks wordt gebruikt, steriliseer hem dan met schoonmaakdoekjes, spoel het af, of leg de speen in gekookt water. Echt uitkoken hoeft niet echt meer. Vanaf 6 maanden is wekelijks reinigen voldoende.Een veelgemaakte fout (ik geef het toe) is dat ik het even snel in mijn mond stopte, om het aan mijn kindje te geven. Je draagt dan andere bacteriën over naar het mondje van je kindje dat niet verstandig is. Check ook altijd goed of de speen geen scheurtjes of andere schade heeft opgelopen door er ook even goed aan te trekken.

7. Materialen

Let bij de keuze voor jouw beste fopspeen vooral op het materiaal waar de speen van gemaakt is. Zelf ben ik niet zo fan van natuurrubber omdat het proces er naartoe heel arbeidsintensief is en het werkende stoffen zijn. En de voornaamste reden: Safety first! Natuur rubberen spenen kunnen namelijk sneller afbrokkelen als het lang in de zon ligt. Ook zijn de gadget spenen niet aan mij besteed.

Ik verkies zelf siliconen aangezien de wetgeving hier ook bovenop zit! Op het gebied van babyproducten en de beste fopspeen is de wet en regelgeving extreem. De fopspenen van BIBS hebben bijvoorbeeld een landelijk recall gehad in Australië, of kun je de terugroepactie van Bibi nog herinneren? Als je kindje hier aan gewend is, dan heb je als ouder echt wel even paniek!

Rust…

Heel veel succes bij je keuze van de beste fopspeen en geniet van de rust! Bij velen is het soms ook trial en error! Gelukkig zijn ze niet heel prijzig en kun je het uitproberen. En heb je nog meer vragen? Onderstaande video dit boordenvol tips en tricks waar ik als 9aanstaande) moeder veel aan had!

Zelf kocht ik mijn babyproducten veel bij de Hema. Of het nu ging om rompertjes, de beste babyfles, of schoon beddengoed. Hebben jullie voorkeur winkels? Het moederschap is een leuke avontuur dat vol verrassingen zit!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief