Delen vinden we super lief

Als we kijken in welke gebruiksvoorwerpen rubber te vinden is die we dagelijks gebruiken dan loont het de moeite om de toepassing ervan tegen het licht te houden. Vooral de opkomst van natuurrubber, waaronder de natuurrubberen spenen is opzienbarend! Vooral gezien het gevaar dat erbij komt kijken komener striktere regelgevingen vanuit de EU voor natuurrubber. In Frankrijk hebben ze recent natuurrubber verboden. Wij zochten het voor je uit!

Natuurrubberen speen, natuurrubber


Houdbaarheidsdatum

Op latex producten moet er ten alle tijden een houdbaarheidsdatum staan en in de zon wil je niet zien wat er met natuurrubber gebeurd. het droogt uit en brokkelt af. Toen de fopspeen was afgebroken bij mijn dochtertje vond ik het echt tijd om er in te duiken. Vooral om medegebruikers te waarschuwen voor het gevaar dat natuurrubber met zich mee brengt.

Natuurrubber

Wat en hoe?

Er zijn 2 algemene soorten bestanddelen. Er is latex (of natuurrubber) en er is de duurzamere synthetische vorm. Als we weten dat de definitie van rubbersoorten eigenlijk gewoon is dat het een rekbaar product is en meteen ook veerkrachtig. Dan weten we ook dat het in veel verschillende toepassingen kan voorkomen. Denk maar aan banden, regenlaarzen of babyproducten zoals een bijtring of een speen.

Rubberboom

Latex (natuurrubber) komt van de rubberboom (de Hevea Brasilienis), en die worden gekweekt op plantages in Azië. De witte vloeistof die in die bomen zit, is eigenlijk een mengeling. Ze bevat rubberdeeltjes en waterige eiwitten. En van deze vloeistof gaat men latex maken. Precies, net als de condooms.

Hevea rubber plantage

Die wordt dan weer gebruikt voor de productie van veel verschillende producten zoals ballonnen, elastiekjes of de speen van je baby. Het proces dat hier bij kont kijken is totaal niet duurzaam en vele maken intensiever en natuur-onvriendelijker op lange termijn.

De synthetische soort daarentegen wordt gemaakt van aardolie. Het is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog als vervangmiddel voor de natuurlijke, doordat dat niet meer in te voeren was en er een schaarste was. De synthetische toepassingen die meest bekend zijn, zijn autobanden of matrassen (ook wel styreen en schuimrubber genoemd).

Hoe duurzaam en veilig zijn die rubbersoorten?

Het is natuurlijk van het grootste belang om de veiligheid en de duurzaamheid van de toepassingen eens te bekijken. Hoe gezond zijn de babyproducten gemaakt van natuurrubber nu eigenlijk echt?

Wel, het moge duidelijk zijn, alvorens er een product is, is er een productieproces. Zelfs bij natuurrubber (net als bij synthetisch rubber) wordt in dat proces een aantal zaken toegevoegd aan de latex.

Zo worden onder andere weekmakers (maken het product soepel), blaasmiddelen (zorgen ervoor dat het product lichter weegt), kleurstoffen (spreekt voor zich), conserveermiddelen en vulkaniseermiddel (toevoegen van chemische stoffen om het product sterker te maken) erbij gedaan.

Impact milieu natuurrubber

Dus als je de duurzaamheid van natuurrubberen producten bekijkt, dan kan je nu al stellen dat er eigenlijk toch een behoorlijk productieproces aan te pas komt, én dat dat ook zijn impact op het milieu niet zal missen… Het woord natuurrubber is dus eigenlijk een verkeerde benaming. Het is eigenlijk een trend woord aan het worden. Wist je trouwens dat het bij bamboe hetzelfde is? Je denkt dat het duurzaam is, maar 70% bestaat uit lijm en bindmiddel om de bamboe bij elkaar te houden. Recent zijn er daarom ook vele bamboe producten door het NVWA uit de markt gehaald. Voor duurzaam speelgoed producten zoals de Wobbel ideaal, maar niet als het in contact komt met voeding! Bamboe pyjama’s zijn zelfs brandbaar!

Veiligheid boven alles

Natuurlijk zijn al die additieven streng gereglementeerd en wordt er heel strikt opgevolgd hoeveel deeltjes van wat er in de natuurrubberen babyproducten terecht komt. Dit staat allemaal opgegeven in Europese richtlijnen zodat zowel producenten als invoerders en verdelers verplicht worden deze te volgen en te zorgen voor veilige producten voor normaal gebruik.

Algemeen gezien is natuurlijk rubber een sterker product dan de synthetische variant. Echter door het natuurlijke karakter is het onderhevig aan veroudering. Bij blootstelling aan zonlicht kan het gaan uitharden en afbrokkelen. Dat maakt dus dat de houdbaarheidsdatum van natuurrubber heel goed in de gaten gehouden is, en dat product per product. Bij badspeeltjes is er geen gevaar, maar bij natuurrubberen spenen zeer zeker! Check dus zeer zeker de datum op de verpakking en koop vooral goed verpakte, hygiënische spenen!

Tot slot

Producten uit natuurrubber vervaardigd, zijn bij normaal gebruik ervan veilig voor gebruikers. Of dat nu volwassenen, kinderen of baby’s zijn. Als er dan zich dan toch, ondanks de strenge controles en richtlijnen, iets voordoet, dan kan het nog dat de gebruiker een rubberallergie heeft. Die wordt ook wel contactallergie genoemd. Symptomen die hierbij tot uiting komen zijn vaak uitslag en jeuk. Als dit wordt vastgesteld dan kan men op zoek gaan naar alternatieven, en die worden meestal gevonden bij de synthetische rubbers of de hypoallergene versie.

Belastende werking

Wat zit waar in?

Dus als we kijken naar alle vragen die je misschien zult hebben, dan kunnen we daarop zeggen dat alle rubbers eigenlijk de nodige belastende bewerkingen ondergaan. Na het breken van onze natuurrubberen spenen, verkies ik de duurzame siliconen speen. Elk bestandsmiddel heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en ik ga bovenal voor veiligheid. En uiteraard uiteindelijk stoppen met foppen! Heb je vragen hierover? Check vooral de website Watzitwaarin.nl

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief