Delen vinden we super lief

stoppen met foppenSteeds meer kinderen stoppen te laat met hun speen, lees ik in een blog. Mijn dochter is net drie geworden en enorm verslaafd aan haar fopspeen. Het wordt nu echt tijd om te gaan stoppen. Beter voor haar en voor mijn portemonnee. In mama- groepen op Facebook heb ik de vraag neergelegd hoe zij het hebben aangepakt om hun kindje te laten stoppen met de speen. Er zaten leerzame en leuke tips & tricks tussen. Alle reacties die ik online & ook in mijn email box heb mogen ontvangen, deel ik graag met jullie .

Waarom zo’n probleem?

Ik heb er lang niet naar omgekeken en het kwam niet bij me op om Yvette te laten stoppen. Waar maken ze zich toch zorgen om? De tanden van mijn dochter staat nog gewoon recht, ze is er happy mee, praat normaal en is een blij meisje als ze haar speen tijdens het slapen weer in mag. En niet te vergeten is het een wondermiddel als ze begint te jengelen, of irritant aan het doen is. Fopspeen er in en klaar, bere-handig! Ik lees het volgende er over;

“Het langdurig gebruik van fopspenen verhoogt de kans op het ontstaan van scheefstand van tanden/kiezen en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte. Daarnaast kan het zuigen op een speentje een afwijkende tongpositie bij het slikken en articuleren bij kinderen veroorzaken”

Dat is dus zeker een plausibele verklaring. Ik wil vooral dat mijn meisje ermee stopt omdat het gewoon ‘klaar’ is. Het is een stoere grote meid en zo’n speentje is geen gezicht meer. Op veel foto’s heeft ze zo’n ding in haar mond. Hoe leuk ze ook qua motief zijn, het is niet meer nodig. Ik wil graag haar brede glimlach zien. En het scheelt deze mama steeds naar die fopspenen te zoeken.

Tips en Tricks die mama’s mij gavenstoppen met foppen fee

Mijn dochter komt s’ochtends met drie speentjes in haar hand naar beneden en eentje in haar mond. Het sabbelen geeft haar troost en ze valt er snel mee in slaap. Mijn moederhart kan het niet aan om haar er op een “cold turkey’ manier mee te laten stoppen. Ons buurjongetje heb ik wekenlang laat in de avond horen huilen. Hij huilde zichzelf in slaap vertelden mijn buren, enkel omdat hij geen speentje meer kreeg. Dit wil ik voorkomen bij mijn dochter en naar mijn idee hoeft het ook niet. Het liefste wil ik dat er geen traan om gelaten wordt. Het kan heus op een natuurlijke manier, zeg ik heel stoer. Ik moet mijn dochter er wel bij helpen, want ze zal echt niet uit zichzelf stoppen.

1. Niet beginnen

Het zuiggedrag van een baby kan al snel na de geboorte beïnvloed worden. Ze hebben een natuurlijke zuigbehoefte. Je kunt daar op inspelen door het aanbieden van een fopspeen. Het zuigen op een speen maakt je kindje rustiger en geeft een gevoel van veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. Ik merkte ook dat Yvette er rustiger van werd. Al vrij na de geboorte werd ze rustig door een speentje en viel hier makkelijker van in slaap. Er zijn ook ouders die gelijk na 6 maanden stoppen met het aanbieden van de speen,. Vooral omdat de zuigbehoefte bij een baby dan verminderd is en je kindje er dan nog niet verslaafd aan is. Het beste advies is natuurlijk om er nooit mee te beginnen en geen speentje aan te bieden. Maar dat is wel heel kort door de bocht. Voor veel ouders is de speen walhalla.

2. Afbouwen volgens Specialisten

De beroepsvereniging van logopedisten NVLF zegt: “Als een kind van 1 jaar nog speent, kijkt een logopedist kritisch naar het gebruik van de fopspeen. Het actief afleren van het spenen kan al in de periode dat een kind uit een beker of glas gaat drinken. Rond de 6-9 maanden kun je het gebruik al langzaam afbouwen omdat de zuigbehoefte afneemt. Een fopspeen is dan niet meer nodig en zou je overdag kunnen afschaffen en het enkel s’nachts nog aanbieden. Dit is inderdaad de manier hoe ik het langzaam ging afbouwen. het speentje mocht haar kamer niet meer uit. Het werd enkel gebruikt hij het slapen. Ze smokkelde soms wel en nam het mee naar naar beneden. Slim dat ze was, verstopte ze de speentjes om het later op de dag ’toevallig’in haar mond te kunnen stoppen. Mijn extra tip is wel; zit samen met je partner op 1 lijn. Mijn man was makkelijker dan ik. Dit was een gevalletje “vechten tegen de bierkaai”

3. Alternatief

“Wanneer het gebruik van de fopspeen voor het tweede levensjaar wordt afgeleerd, herstellen problemen als scheve tanden & een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte zich vaak binnen zes maanden”

Aldus Martine van Gemert-Schriks, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde. Ze geeft aan dat de meeste kinderen vanzelf stoppen met spenen tussen hun tweede & vierde jaar. Wanneer kinderen niet uit zichzelf stoppen in deze periode, is een actieve rol van de ouders stoppen met foppen nodig. Streven moet zijn om het fopspenengebruik voor het vierde en ten minste voor het zesde jaar te hebben afgeleerd. Dit kan door het aanbieden van een alternatief in de vorm van een knuffel, doekje, beer, of pop. Onze meid is bijvoorbeeld dol op My little pony en haar konijn. Sinds ze van de speen af is, gaat deze overal mee naar toe en eten de knuffels elke avond gezellig mee.

4. Goed moment

Nog niet lang geleden was het een hectische periode bij ons thuis. Het verlies van 2 dierbaren kort na elkaar, Olivier ging voor het eerst naar de basisschool, internationale opdrachten voor mijn werk, vakantie, veel avondjes uit dat we oppas moesten inzetten. Het was voor de kinderen hectisch en de routine ontbrak aan alles. Dit was geen goed moment om het stoppen van de speen te introduceren. Enerzijds was ik er nog niet klaar voor om mijn aandacht er aan te geven en bood het nog te veel houvast voor Yvette. Hetzelfde geldt als je kindje net naar de crèche gaat, of dat er gezinsuitbreiding op de planning staat. Dan zou ik even wachten op een beter moment. Jullie moeten er beiden natuurlijk ook wel klaar voor stoppen met foppenzijn zodat het ‘kwartje’sneller valt bij je kindje en hetstoppen heel makkelijk verloopt.

5. Incentive

Bij ons werkte het heel goed dat Yvette een ‘groot’ bed zou krijgen. Ze sliep nog in een peuter bed en dit was voor haar dé incentive. Ze zou met papa samen een bed uitzoeken als ze zonder speen ging slapen. Dit werkte reuze goed. Mama’s in de facebook groepen gaven ook aan dat een cadeau heel goed werkt. Als ze dan later om de speen vragen, kun je naar het cadeau refereren. Een mooie pop, auto of kleurboek, cadeaus werken heel goed.

6. Stoppen met foppen, het boekstoppen met foppen het boek

Er bestaan diverse boeken die je kunt inzetten bij hetstoppen met de fopspeen. In samenwerking met een Pedodontoloog (kindertandarts) en Kinderlogopediste is het boek ‘Stoppen met Foppen’ ontwikkeld”. Wel bijzonder dat de bedenker Difrax bekend staat als leverancier van fopspenen en nu ook hun verantwoordelijkheid nemen bij het stoppen ervan. Daar is goed over nagedacht. Ik zag dat je het boek gratis kunt downloaden, maar juist de sticker vellen en de opdrachtjes spreken me aan. De real-deal werd het voor ons. Dit vond ik een fijne manier om het stoppen te introduceren. Baat het niet dan schaad het niet. De cold-turkey manier kan altijd nog.

Het boek bestaat uit een 15 daags stappenplan waarbij je kindje op een leuke  manier wordt voorbereid op het afscheid nemen van de vertrouwde speen. stoppen met foppen knuffelen bij papaHet bestaat uit opdrachten, spelletjes en verhaaltjes. Ook ik  vond het leuk om te ervaren wat er die avond weer bedacht was. De insteek is heel schattig en als ouder wordt je erbij betrokken. Het knutselen van het spenen bedje was wat lastiger, maar ik hielp daar graag bij. Eenvoudige taken en verhaaltjes maken het een plezierige en magische reis om te stoppen. Ik zag dat het kwartje bij mijn dochter viel.

“Speentjes is voor baby’s mama en ik krijg er ook lelijke tanden van”

De opdrachten hadden impact. Op de laatste dag van het stappenplan wordt het kind gevraagd de fopspeen op te sturen naar Soe Soe de fopspenen fee. Als incentive word er dan een muis opgestuurd. Superleuk. De 15 dagen vond ik stiekem ietwat lang en heb twee opdrachten per dag gedaan. Maar niet verder vertellen hoor ;-D

7. De fee

De fopspenen fee kun je ook los van dit boekje gebruiken. Net als bij de tanden fee kun je je kindje vertellen dat de spenen met haar meegaan. Je kunt de spenen onder het kussen van je kindje plaatsen en er een klein cadeautje voor in de plaats neerleggen. Voor mama Linda was dit een succes. Toen de speentjes eenmaal uit zicht waren, taande ze er niet meer naar”schreef ze me. Wat ze bij ons op de crèche heel leuk hadden gedaan is het knutselen met de speen. Je kunt er een ketting van maken, of een te gekke tekening zoals hiernaast. Trots dat mijn dochter was! Haar speen werd een stempelkussen.  fopspeen kunst stoppen met foppen

8. In de prullenbak

Veel ouders gaven mij als tip om het cold turkey te doen “gewoon weggooien, of kapot maken. Een kapotte speen sabbelt niet fijn. En als je steeds een speentje stap voor stap weggooit is je kindje er zo van af. Mama Marit gaf onder onze facebook post aan dat ze het op de opvang liet liggen. Ze trok er een weekend voor uit en dat verliep naar haar zeggen vrij soepel. Ik durfde dit zelf niet zo te doen, omdat een huilende Yvette het hele huis wakker zou houden. Vandaar dat een boekje en een rustige “stoppen-manier” voor mij iets beter werkte. Ook Jo-ann haar zoontje stopte acuut met de speen lees ik Facebook. Ze zag dat haar zoontje van 1 de speen al aardig kapot had gemaakt. Dit was de derde speen in 2 weken en als je dan geen reserve speen hebt kan het afleren snel gaan. Ze gaf ook nog andere leuke ideeën om het stoppen tot een feestje te maken. Waarbij het vastbinden aan een helium ballon op viel. Als je het goed uitlegt kan dit ook goed werken en weg =weg. Je kunt ook de speen op de bus doen en versturen naar arme kindjes.

9. Goed voelen

De best tip naar mijn idee: Doe het op de manier dat voor jou goed voelt! Ieder kindje heeft een ander karakter en reageert anders. Op de een of andere stoppen met foppen het boekmanier vond ik het vervelend om het haar af te nemen. Ze voelt zich fijn en vertrouwd met een speen. Ik begon ook te twijfelen, want hoeveel ‘kwaad’ kan het nu eigenlijk. Ik heb het uiteindelijk vol weten te houden. En als ze nu jengelt, wijs ik haar op andere dingen en probeer ik haar gedachten om te zetten. Haar ‘grote meiden’ bed heeft ook veel indruk gemaakt ! Het moet echt goed voelen en het juiste moment moet zich aandienen.

10. volhouden

Last but not least! Ook wij ouders spelen een belangrijke rol bij het stoppen met foppen! Zit het even tegen, begint je kindje te huilen of te jengelen? Zwicht niet, echt nooit! Anders kun je weer van voor af aan beginnen. Houdt vol en bedenk dat je kindje straks beter af is en het jou in je portemonnee scheelt! Gooi dan ook alle speentjes weg. Ik ben zelf 2 keer bijna gezwicht. Mijn dochter is nu helemaal van haar speentjes af. Toch vraagt ze er af en toe nog naar. Ze vindt zichzelf stoer, maar af en toe kan het nog zo’n klein, lief meisje zijn. Maar ik houd me dan voor dat ik er niets mee op schiet om te zwichten! En zoals ik eerder aan gaf! Zit op 1 lijn met je partner, vriend, man, of vader van je kindje. Als jij je best doet het af te leren en jeeen ander geeft het bij iedere kik dan breng je water naar de zee 😀

Heel veel succes! En heb jij meer tips & tricks die missen in deze lijst? Laat het ons hieronder dan gerust weten! Je helpt er vele mede-mama’s mee!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief