Delen vinden we super lief

Ieder jaar is het op 8 augustus de dag dat alle katten in het zonnetje worden gezet. Het is dan namelijk “international cat day”. Geef je kleine, harige vriend of vriendin die dag nóg meer kusjes, kriebelsessies en extra veel snoepjes. Natuurlijk mag je dat het hele jaar doen, maar op 8 augustus hoef je niet onder stoelen of banken te steken hoeveel je van je kattenvriend houdt. Zelf hebben we een kat Selva en een poes Rosé, van manlief ook wel de beste vriendjes. Uiteraard worden ze in het zonnetje gezet.

Best Friends

Sinds 2002 is deze dag in het leven geroepen. Tja, zo vreemd is het niet, want zeg nou zelf, katten zijn nou eenmaal ontzettend leuk als huisdier. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun gezellige gespin, het eigenwijze karakter en de duizenden kopjes, knuffels en likjes die je van ze krijgt op een dag. Ieder jaar wordt de dag van de kat alleen maar bekender en groter. Niet alleen in Nederland is er een international cat day, het wordt over de hele wereld gevierd. Echter viert Rusland het op 1 maart en hebben de Verenigde Staten de dag van de kat gepland staan op 29 oktober. De dag is gecreëerd door de ‘International Fund for Animal Welfare’ (IFAW).

Waarom is er een international cat day?

De dag is in het leven groepen om meer bewustheid te creëren voor alle katten. Daarnaast is de dag er om meer te leren over hoe we katten kunnen helpen en beschermen. Veel katten in Nederland hebben een fijn huis waar ze iedere dag meer dan genoeg aandacht, eten, drinken en liefde krijgen, maar dat is niet overal zo ter wereld. In onder andere Spanje, Bulgarije en Roemenië leven bijvoorbeeld veel zwerfkatten die zichzelf moeten zien te redden.

Een ander vreselijk feit is dat er in Aziatische landen zelfs kattenvlees gegeten wordt. Er worden alleen al in China ieder jaar maar liefst vier miljoen katten daarvoor vermoord. Als je daar een restaurant binnenloopt, staat het zelfs gewoon op de menukaart. Dat kun je je toch niet voorstellen? Gelukkig is dat in Nederland en in heel veel andere landen verboden.

Dag van de kat 2019

In 2019 was er op 8 augustus zelfs een heuse CatVideoFest In zes bioscopen, waaronder in Amsterdam, Groningen en Utrecht, werden er maar liefst 70 minuten lang kattenfilmpjes gedraaid. Je raadt het al, katten speelden hier de hoofdrol in. Ook internationaal konden mensen, over de hele wereld, naar de bioscoop voor internationale CatVideoFest.

Een deel van de opbrengst van de bioscoopkaartjes is naar organisaties gegaan die zich inzetten voor het dierenwelzijn van katten. Het was zelfs mogelijk om jouw eigen favoriete kattenfilmpje op het witte doek te bekijken. De leukste vijf werden namelijk die avond ook afgespeeld. Wist je dat er niet alleen kattenvideo’s zijn, maar ook hondenfilms? De film A dogs Journey is een echte aanrader

Musical de gelaarsde kat

Leuke kattenweetjes

Je kunt niet genoeg leuke weetjes over katten weten natuurlijk, dus hierbij! Hopelijk kende je ze nog niet:

– Bij ons is de vingerafdruk uniek, maar bij de kat is dat de neus. Iedere kat heeft dus een uniek neusje.
– Wist je dat een kat maar liefst zeven keer zo hoog kan springen als zijn eigen hoogte? Als wij mensen dat zouden kunnen, zouden we gemiddeld maar liefst 12 meter hoog kunnen springen.
Witte katten zijn vaak doof.
– Heb je soms het gevoel dat je kleine vriend niet weet wie je bent? Toch is dat wel degelijk zo. Hij of zij herkent namelijk je stem, met name wanneer je zijn of haar naam uitspreekt. Probeer het maar eens. Grote kans dat er een lief kopje jouw kant op kijkt.
– Ondanks dat ze maar klein zijn, heeft het kleine wezen ruim 244 botjes. Dat zijn zelfs ongeveer 40 botten meer dan van een volwassen persoon.

De meest populaire kattennamen

Wil jij volgend jaar ook graag International cat day vieren, maar heb je nu nog geen huisdier? Waar wacht je nog op? Hierbij een paar leuke kattennamen als je nog wat inspiratie op wilt doen:
– Yuna
– Simba of Nala (van de Lion King)
– Coco
– Charlie
– Tijger
– Blixem
– Mees
– Zahra … wij kozen voor Rosé aangezien we geen Wiskey drinken en Selva, vanwege de plek waar manlief me ten huwelijk vroeg! En Gastblogger Aileen heeft haar kat vernoemd naar Don Corleone!
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een grappige kattennaam. De grappige namen ‘Nacho Cheese’, ‘Tum Tum’ en ‘Glitter Sparkles’ zijn dan bijvoorbeeld favoriet.

Voor nu is het maar weer wachten totdat het 8 augustus is, zodat we de lieve beestjes extra in het zonnetje kunnen zetten. Dat verdienen ze wel, toch? Zet deze belangrijke dag dus maar alvast in je agenda!

Trailer CATS!

Om in de stemming te blijven hierbij de trailer van Cats!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief