Delen vinden we super lief

Het leven is al zwaar genoeg zonder al die dingen die we allemaal moeten. Dus toen Olivette mij vroeg om een #Fuckitlist te maken en te delen, was ik direct geïnspireerd. Al die goede voornemens die een nieuw jaar met zich meebrengen… ik doe er niet meer aan mee en velen met mij! Vorig jaar had ik nog wel een goed voornemen, afvallen. Ik heb daar al een keer over geschreven. Wat was ik super goed bezig, en toen weer wat minder. Van het voornemen is niet niks, maar ook zeker niet alles terechtgekomen en daar voel ik mij dan weer schuldig over. Anyway, de anti-goede-voornemens-lijst is de #Fuckitlist. Wat gaan we vooral NIET meer doen in 2020. “Here we go…”

#1 Fuckit Energy drainers

Ik zei het al, we moeten al zoveel, gezin draaiende houden, werken, druk sociaal leven erop nahouden, nog wat goeds doen voor de maatschappij. Het is wat. Hoe houden wij die ballen toch allemaal in de lucht? Iemand zei laatst tegen mij, jouw generatie, die van de late 30-ers, jonge 40-ers, zijn die eerste generatie vrouwen die het echt allemaal combineert.

Gezin, full time baan en tijd voor jezelf blijven maken. Het is niet gemakkelijk, het is gewoon fucking moeilijk. En toen ik daarover nadacht snapte ik het wel. Eerdere generaties waren toch vooral vrouwen die of écht parttime werken (dus geen 45uur in 4 dagen proppen en dat dan part time noemen) óf geen kinderen hebben, óf een full time nanny. Ik ken ze heus wel, de uitzonderingen, maar zo door de bank genomen klopt het wel. Wij zijn de eerste generatie die het ECHT doet. En dus heb ik besloten om met energy drainers te stoppen. Want als het veel tijd kost en ook energie zuigt… dan zeg ik #Fuckit. Mijn eerste besluit, ik ben moderator van een facebook groep die echt zuigt. En dus stop ik ermee. ‘Done and gone’

#2 Fuckit Mama politie

Ik schreef laatste over mijn suiker dilemma. Ik doe het gewoon niet. Ik heb andere mama battles te vechten. En dus, suiker minderen is gewoon geen prio, of noodzaak hier in huis. De mama politie vindt er vast wat van. Als ik facebook lees, wordt ik er soms zo verdrietig van. Moeders die elkaar virtueel de les lezen over van alles en nog wat. Elkaar bekritiseren over wat voor speelgoed ze kopen, welke kleding ze hun kinderen aantrekken, welke draagzak ze gebruiken of dat ze potjes Olvarit aan hun baby geven. Ik heb er echt lak aan, wordt er zelfs opstandig van.

Denk je nou echt dat virtuele kritiek ook maar ooit 1 iemand zijn gedrag heeft laten veranderen? Nee natuurlijk niet! Ik zeg: “Fuckit mama politie!” “It takes a village” en in mijn village mogen alleen maar lieve mensen wonen, die het beste met elkaar voor hebben.

#3 Fuckit politiek correctheid

Nog zo iets waar ik ‘Fuckit’ tegen zeg. En hier maak ik mij vast niet bij iedereen populair mee. Maar ik heb echt moeite met de hele zware discussie rondom de Sinterklaasviering. Ik ben het er helemaal mee eens, de stereotype, inkt zwarte piet is niet meer van deze tijd. En als Zwarte Piet als beledigend wordt ervaren, dan ben ik de eerste die zegt, ‘dit kan en moet anders’. Ik vind de roetveeg piet top! Kunnen we afspreken dat we deze discussie gewoon als grote mensen, op grote mensen momenten met elkaar voeren. En dus niet tijdens de viering van deze geweldige traditie elkaar Sinterklaas schaamte aansmeren. En als ik de liedjes uit mijn jeugd nog eens op de politiek incorrecte manier zing, word ik vanzelf gecorrigeerd door mijn dochter.

Die weet niet eens meer dat ‘vroeger’ alle Pieten zwart waren. En die boeit dat dus echt helemaal geen pepernoot. Maar ik heb dus last van Sinterklaas schaamte. De prachtige foto van Olivia met de toevallig echt zwarte piet zet ik niet op social media. Ik werk bij een vliegmaatschappij, tuurlijk weet ik dat vliegen niet echt goed is voor het milieu. Maar vind gewoon niet dat we elkaar publiekelijk moeten bekritiseren en schaamte aanpraten voor wat je zelf afkeurt. Dus vanaf nu: ik werk voor KLM, ik recycle geen plastic en ik heb mijn dochter dit jaar meerdere keren met een echt zwarte piet op de foto gezet.

En ja, ik denk erover na, ik maak mijn eigen keuzes. En als die niet altijd even politiek correct zijn, maakt mij dat geen slecht mens maar een mens. #Fuckit!

#4 Fuckit Pinterest mama’s

Het kan gewoon niet altijd perfect. En als je het zelf graag altijd perfect wil, en perfect fijn vindt, is dit best een uitdagende Fuckit. Maar het kan niet altijd perfect. Al die ‘pinterest’mama’s die online doen alsof altijd alles perfect is. Wittekleding, fabuleus hair, een lachende baby en een peuter in een onberispelijke huidkamer.

#Het.is.gewoon.niet.waar. Dus ik zeg #Fuckit tegen een pinterest mama proberen te zijn. Zo is het leven gewoon niet altijd. En dat perfecte, wij verwachten dat vooral van onszelf. Een simpele traktatie in plaats van die zelf gefröbelde eenhoorn cupcake, een afhaal maaltijd in plaats van een 4 gangen diner als er eters komen, of iets kant en klaars kopen voor de kerstlunch in plaats van het zelfgebakken bananenbrood is soms ook echt gewoon prima. Mijn nieuwe motto: “spark when you can and give yourself a break when you need it!”

#5 Fuckit onzekerheid

Tsja, ‘eerlijk is eerlijk’, de wens is hier misschien een beetje de vader van de gedachte… maar toch! Ik ben de 40 gepasseerd, heb een grote mensen leven, met een grote mensen familie, grotemensen huis, grote mensen auto en grote mensen baan. Heb heerlijke vrienden en heb financieel weinig te klagen. Waarom… WAAROM blijft toch altijd die onzekerheid aan mij knagen. Is het wel goed genoeg, ben ik wel goed genoeg? Nee, ik zeg… #Fuckit onzekerheid.

Nu ik het zo opschrijf, besef ik mij dat mijn laatste Fuckit gewoon eigenlijk een heel goed voornemen is! En de cirkel is rond, #Fuckit’s zijn eigenlijk gewoon goede voornemens. Maar die gaan over loslaten in plaats van van alles moeten. Doe je mee?

“Dus #Fuckit 2020… here I come!”

Liefs Mariken

Olivette is ook actief op TwitterFacebookYoutube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief