Delen vinden we super lief

vrijheid dodenherdenking woeste hoeve

Waar wij voorheen de Nederlandse vlag uithingen op koningsdag en van zolder toverden bij het behalen van een diploma, ben ik inmiddels nostalgischer geworden en stoffen we de vlag af op elk moment dat mag. Je begrijpt dat ik ons huis dan ook graag upgrade met een vlaggenmast in de tuin. Om het op de juiste manier in te zetten, ben ik in de vlaggenetiquette, ook wel vlaggenprotocol gedoken. Er komt namelijk nog aardig wat bij kijken.

Vlaggenprotocol uitgelicht

De vlag aan een vlaggenmast, gevoerd volgens het juiste protocol, is al oud. Misschien dat de geschiedenis in de Middeleeuwen een hoogtepunt beleefde, want toen zaten we met adelen en ridders die dol waren op symbolen van schilden, vlaggen, en vaandels. Vandaag wint de populariteit van vlagen en wimpels en is het hebben van een vlaggenmast in de tuin of aan de gevel weer een enorme trend.

Balkbrug, vrijheid, dodenherdenking woeste hoeve

Hoe zit dat met wimpels?

De vlaggenetiquette is in Nederland niet zo streng. Je bent aardig vrij qua vlaggenprotocol wanneer je het rood wit blauw wil voeren. En als je een foutje maakt, dan heeft dat weinig consequenties. In sommige landen kun je een boete krijgen als je verkeerd omgaat met de nationale vlag dat kan oplopen tot een punt dat mensen niet naast je willen wonen als je verkeerd omgaat met het symbool van de natie.

Het protocol me eigen maken

Toch is het leuk als jij jezelf aan het vlaggenprotocol houdt, oftewel ‘ga vlaggen zoals het behoort’. Op 4 mei hang ik dan ook met trots de vlag op halfstok en op bevrijdingsdag zal de vlag voortaan vrolijk alle kanten op wapperen vanaf de hermitage. Mijn oma leerde mij als klein meisje al vroeg het Wilhelmus tijdens de jaarlijkse herdenkingen in Exloo en ook op 8 maart bij de herdenking op de Woeste Hoeve, waar haar vader, een verzetsheld is gefusilleerd. Met mijn hand op het hart zong ik in volle borst mee, al vond ik de tekst wel heel raar… ‘ik heb toch helemaal geen Duitsen bloed’

De vlag gast uit op 31 januari voor prinses Beatrix, op 27 april voor Koning Willem-Alexander, op 17mei voor prinses Maxima en op 7 december voor prinses Amalia.

Het is goed om te weten dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. En als de Nederlandse vlag met andere vlaggen zal worden gelezen, is het belangrijk dat je de vlag een ereplaats geeft, oftewel de beste plaats. Dat kan vooraan zijn, of soms zelfs in het midden, of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.

Gelderse wimpel 

Oranje wimpel

Een veelgestelde vraag bij het vlaggenprotocol is met name hoe het nu precies zit met de oranje wimpel. Deze wordt, soms wel, en, soms niet, aan de vlaggenmast gehangen. De oranje wimpel zag het levenslicht bij het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en wordt sindsdien op speciale aangelegenheden erbij gehaald.

Met de enige echte wimpel van Apeldoorn kun je laten zien dat je trots bent op de stad. Deze vlag mag je altijd uithangen en is niet aan een protocol onderhevig.

Ten eerste wordt een wimpel nooit alleen gehesen, maar gaat altijd samen met de nationale driekleur omhoog. Ten tweede, een oranje wimpel wordt alleen gevoerd als het te maken heeft met het koningshuis. Dus als de koning of koningin, of een prins of prinses jarig is, dat kun je de oranje wimpel erbij voeren.

Bij andere gelegenheden, zoals Bevrijdingsdag, is een oranje wimpel hijsen ongepast. Dit zit anders met provinciale wimpels. Deze zijn vrij zelden, maar een opvallende verschijning, en uiterst sierlijk. Het is ook direct een voorbeeld dat Nederland niet zo streng is, je bent vrij wanneer je de provinciale wimpel wil voeren.

vlaggenprotocol, hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn,
Bij dit huis hoort gewoon een vlaggenmast

Ezelsbrug om de vlaggenetiquette te onthouden

Over het algemeen vlaggen ze bij openbare gebouwen, zoals gemeentehuizen, zoals het behoort. Daarmee kun je handig afkijken hoe het heurt. En als je in een koningsgezinde wijk gaat wonen, heb je het snel genoeg door. In Nederland ben je aardig vrij qua vlaggenprotocol en dat is het beste te zien als iemand zijn of haar middelbare schooldiploma heeft behaald. Niet in ieder land kun je zomaar zo’n symbool tezamen met een schooltas hijsen. Het is echt een prachtige traditie.

In Nederland mag je zelfs het rood, wit, blauw als cape dragen als het Nederlands elftal speelt. Maar voor de echt traditie, het correct vlaggen, is het gemeentehuis een goede richtlijn, want zelden maken zij daar een fout zoals de vlag niet naar binnenhalen voor zonsondergang. Hierdoor is een ezelsbruggetje niet nodig, je ziet voorbeelden genoeg om je heen.

de parken, hermitage, l'hermitage, ermitage, rhone, wijn, apeldoorn, stadsvilla, rijksmonument
Ee rijksmonument vraagt om een vlaggenmast, met vlag en wimpel

Tijd voor valse chauvinisme

Bijzonder leuk is als je uit gaat zoeken hoe we aan dat rood, wit, blauw gekomen zijn. Er zijn immers meer landen met diezelfde kleuren, zo heeft Luxemburg hetzelfde al is het blauw niet kobalt, maar hemelsblauw. En de Russen de kleuren in een andere volgorde en de Fransen draaien het om. Natuurlijk is het zo, wij zijn geen afgeleide van die landen, zij wel van ons. De kleuren zijn onze trots, anderen willen onze kleuren hebben. Het is erg onwaarschijnlijk of dat die propaganda op waarheid is berust, maar chauvinisme is eigenlijk zo een gezonde ziekte, dat de geschiedenis van de kleuren opzoeken een goede actie is.

hanna, franrkijk, vlag, vlaggenmast, protocol

Feit is wel dat het rood, wit, kobalt, niet altijd onze traditie is geweest. Vroeger was het rood, wit, oranje, en daar gaan verschillende verhalen over waarom dat zo was. Pas onder Wilhelmina, dat was kort voor de tweede wereldoorlog, kreeg Nederland het rood wit kobalt als nationale symbool.

Vlaggenmast kopen

Dat er een vlaggenmast gaat komen is wel duidelijk. Het geeft zoveel cachet aan een woning en aangezien ik een trotste Nederlander ben, vlag ik graag mee. Er zijn diverse maten kwam ik al snel achter; vlaggenmasten van 6, 7 of zelfs 8 meter in lengte, gemeten vanaf het maaiveld, zien je veel en worden het meest verkocht. Maar welke lengte geschikt is voor jullie huis, is afhankelijk van waar je woont en van de omgeving waar het huis staat. Zelf houd ik rekening met de hoogte van het huis dat op zo’n 8-9 meter zal liggen.

Bij ons zal de mast vrij in de ruimte staat, al kan het bij andere gebouwen juist dicht bij het gebouw komen te staan. Als het heel dicht bij een gebouw staat is de hoogte helemaal van belang. je wilt immers niet boven een gebouw uitsteken met je vlag. En als je vlaggenmast er eenmaal is, houd dan wel rekening met de grootte van de vlag(gen). Des te langer de vlaggenmast, des te groter de vlag. Gemiddeld zijn huizen zo’n 7 meter hoog en als je daar zo’n 0,5 tot een meter onder zit, zit het goed.

Net als de hermitage, in St Petersburg verdient de Apeldoornse hermitage ook een vlaggenmast

Tot slot

Er komt dus nog aardig wat bij kijken als je aan het vlaggen slaat. Naast het vlaggenprotocol is er bij de aanschaf ook veel om over na te denken. Wel weet ik dat ik kwaliteit verkies boven de prijs, vooral omdat we helemaal in het protocol op zullen gaan! Aangezien we te maken kregen met de gemeente en het goed wilde doen, namen we eerst contact op met de gemeente. En samen met de vlaggenclub kwamen tot de beste match! Voor al je vlaggen en wimpels kan ik je dan aanraden om een kijkje te nemen in de webshop van vlaggenclub.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief