Delen vinden we super lief

Eindelijk is het zover! De voorstelling De jokkebrokker is in première gegaan in het Maaspodium, te Rotterdam. Het is een familievoorstelling (6+) over goochelen met de waarheid. Want in een wereld waarin de waarheid niet meer te onderscheiden lijkt van ‘echte feiten’, of ook wel ‘Alternative facts‘ genoemd, is de vraag: “wat is waar“?

De voorstelling, een coproductie van ‘Maas theater en dans en WAT WE DOEN’, reist tot en met 30 december 2018 door heel Nederland. Gastblogger Annelie is samen met Stef (6) op pad gegaan en kwam dol enthousiast vertellen over het theater stuk waar er gegoocheld werd met de waarheid! de jokkebrokker

De jokkebrokker

Het verhaal spreekt groot en klein aan! Het gaat over Karel Liegenie die een goochelaar is. De laatste tijd gaan zijn trucs alleen steeds vaker ‘mis’. Balletjes en konijnen verdwijnen écht waardoor hij er in begint te geloven dat hij echt kan toveren.

  • Liegen

De circusbaas vindt het fantastisch, want met zo’n artiest kun je ontzettend rijk worden. Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt. De vraag is of hij dat wel kan. In deze leuke kindervoorstelling gaat het over hoe de waarheid werkt. Kinderen én volwassenen worden in de door de voorstelling getest op ‘hoe goed zij een leugen herkennen‘.

de jokkebrokker

‘Alternative facts’ voor kinderen

Het was je misschien al wel opgevallen dat Liegen “hot” is. Je kunt de krant niet open slaan of de TV aanzetten en het gaat over nep nieuws! ‘Fake news’ en alternatieve feiten domineren de media op elk kanaal. Iedere maand verschijnt er wel weer een gebeurtenissen over beïnvloeding en leugens verspreid via social media. Je weet bijna niet meer wat waar is, of wat echt. En Trump is ook niet bepaald goed in communiceren en maakt van de waarheid een soort welles-nietes spelletje.

  • Het spel met de waarheid

‘De jokkebrokker’ speelt hier op in. Vaak denken we op de middelbare school mediawijsheid pas belangrijk wordt. Niets is minder waar. Naast het buiten spelen hebben ze ook al op jonge leeftijd toegang tot het internet. Het spel met de waarheid begint voor hen al vroeg.

In de voorstelling komen de basisprincipes van ‘het spel met de waarheid‘ voorbij en wordt het bekeken. “Wat is liegen, hoe ver kun je daarin gaan en wie bepaalt dat?” dit komt er in voor aldus Floris van Delft, regisseur van De jokkebrokker.

Goochelen als spel met de waarheid

Kinderen van 6 beginnen met onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Sommige leven nog helemaal in een fantasiewereld. Ook onze kinderen en dat is fijntjes verwerkt in de voorstelling.De jokkebrokker

Het ene kind wil laten zien dat ze weten wat niet waar is. En het andere kind begint door te krijgen dat je de waarheid kan manipuleren om er zelf beter van te worden.

  • Gegoochel

Hoe werkt die waarheid? Hoe wordt die gemaakt? Dat zijn de vragen in de ze voorstelling. Het goochelen is een goede metafoor voor dit onderwerp. Goochelen is eigenlijk op zichzelf al een leuk spel met de waarheid. De goochelaar moet zijn publiek laten geloven dat de dingen die hij doet waar zijn, ook al weet het publiek dat dat niet zo is. Met ‘verbeeldingskracht’ maak‘ je je eigen waarheid, aldus Floris van Delft, die zich voor De jokkebrokker heeft laat adviseren door illusionist George Parker.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

✨Als je niet in Magie gelooft, zul je het ook nooit vinden”✨ Tijdens de première van “De Jokkebrokker” werd er gegoocheld met de waarheid & leugens. Deze te leuke kindervoorstelling kijkt naar ‘alternative facts’ en ‘de waarheid’ voor kinderen van 6 jaar! Een absolute aanrader en matcht helemaal met de belevingswereld van je kids ✨⭐️ 🎩🤹‍♂️✨ Tournee: maastd.nl/jokkebrokker Met @ditiswatwedoen Concept/ regie: #florisvandelft, spel: @stacyian_ @rochelle_deekman en #michielblankwaardt, tekst: #woltermuller en Floris, 💡licht: #gvdolichtontwerpers, 🎪decor: #lauradejong, 👔👗kostuums: @nn_nickynina #itsmagic #jokkebrokker #florisvandelft #goochelaar #trucs #leugens #goochelenmetdewaarheid #waarheid #magie #goochelen #watiswaar #lieordie #toveren #itsmagic #maaspodium #yourmindisplayingtricksonyou #gezondeijsjes #allesmaken #eetleugens #maakjeeigenposter #blogger #fantastique #exclusief #quote

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Smaakt naar meer!

Het was een voorstelling naar ons hart. Naar het theater gaan met de kinderen probeer ik echt vaker te doen. Foei was eerder ook een groot succes en sneeuwwitje was een theaterstuk waar Yvette het nog steeds over heeft. Het smaakt echt weer naar meer!

Je kunt hier je kaarten bestellen en meer info over de  jokkebrokker vinden.

Videoimpressie

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief