Delen vinden we super lief

Zijn jullie ook zo dol op theater? Het doet iets met de fantasie van je kinderen en ook dat van mijzelf. Als ik een fijne productie voorbij zie komen, sta ik graag voorin de rij om tickets te reserveren. Meisjes pakken de jongens is zo’n voorbeeld! Het is een stoere schoolpleinkomedie (8+) waarbij het plezier van het podium spat. In Theater De Krakeling ging de voorstelling op 13 november feestelijk in premiere waarbij de recensies lovend waren.

Belle van Heerikhuizen ( Zilveren Krekel 2019) regisseerde de tekst van Tjeerd Posthuma (Gouden Krekel 2018-winnaar) dat verbluffend is neergezet.

Het verhaal

“Waarom mogen jongens meer leuke dingen doen dan meisjes?” Het zit stoere Zoë dwars en is zeer nieuwsgierig naar die andere wereld. Ook wel ‘de wereld van de jongens’ waar stoeien, scheten en games meer dan normaal is. Ze besluit het heft in eigen handen te nemen en gaat undercover bij de jongens. Met hulp van haar vriendinnen transformeert Zoë en is ze de volgende dag ‘het nieuwe jongetje’ in de klas. De wereld van de jongens begint met het gevoel van vrijheid vol ruwe spelletjes, hard schreeuwen en vieze kleren. Maar is het leven aan ‘de andere kant‘ echt veel mooier?

Zowel de jongens als de meisjes worden door dezelfde acteurs van De Toneelmakerij gespeeld, dat zeer creatief, kleurrijk en ingenieus in elkaar is gezet. Met twee jongens en een dochter in huis, kwamen er heerlijk gesproken op gang en werd de creativiteit geactiveerd. Wat is het toch fijn om het theater te bezoeken.

Als toeschouwer krijg je een vermakelijke kijk in de wereld van zowel de jongens als de meisjes dat vol herkenning zit.

Conclusie

De voorstelling is een aaneenschakeling van humor, vermommingen, voetbal en vooroordelen. En met name ook veel herkenning. Dagelijks aanschouw ik de schoolplein taferelen als schoolpleinmoeder waar zowel de jongens als meiden naar hun eigen identiteit zoeken. Tikkertje, ruzietjes, giechelende meiden, klimmende jongens. Op het toneel is dit magisch neergezet waarbij je gelijk mee gaat in de wereld van een groepje schoolkinderen met ieder zijn, of haar karakter. Het lief en leed op het schoolplein voor zowel groot en klein wordt herkenbaar neergezet. De voorstelling speelt tot en met 29 december door heel het land en is een absolute aanrader. De volledige speellijst is hier te vinden.

De boodschap van de voorstelling is creative neergezet ‘Je mag zijn wie je bent en doen wat je wilt doen, of je nu een jongen of meisje bent’. De battle tussen de seksen heeft de toneelmakerij krachtig neergezet.

Makers & Spelers

tekst: Tjeerd Posthuma
regie: Belle van Heerikhuizen
dramaturgie: Paulien Geerlings
scenografie: Janne Sterke
kostuums: Esmee Thomassen
lichtontwerp: Julian Maiwald
geluidsadvies: Darius Timmer
spel: Keanu Visscher, Kim Karssen, Minne Koole en Nancy Masaba

Gerelateerde blog: Hans en Griet (7+): magisch muziektheater van De Toneelmakerij en Silbersee

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief