Delen vinden we super lief

Internationale Dag van de GiraffeElk jaar vieren we op 21 juni de Internationale Dag van de Giraffe. Een prachtig dier waar ik uren naar kan kijken. De lange wimpers, de lange nek en de elegante benen. In Artis is het bankje bij de iraffen dan ook mijn favoriete ‘hangout’. Ook gaat op 21e juni jaarlijks de ‘meteorologische zomer’ van start waardoor het de ‘langste dag‘ is van het jaar. Ook is het de ‘dag van de lange mensen‘. Een leuke overeenkomstigheid. 

Wereld Giraffe Dag

Van nature komt de Giraffe enkel in Afrika voor. In het safariresort Beeksebergen is ons uitgelegd dat je de giraf kunt herkennen aan de vlekken. Onderstaande afbeelding deel ik dan ook graag. Je kunt aan de vlekken en het patroon zien uit welke regio ze komen.

De giraffe is één van de grootste zoogdieren en wordt door velen in het hart gesloten door haar lange nek en sympathieke uitstraling. Ze lopen ook zo gracieus rond en doen geen vlieg kwaad als planteneters. Ze kunnen maar liefst 6 meter lang worden, hemeltjelief. En wist je dat babygiraffen bij de bevalling een val van bijna 2 meter maken!?. De geboorte van een giraffen kalf is niet bepaald een eenvoudige opgave. Het pasgeboren jonInternationale Dag van de Giraffeg moet die val eerst maar zien te Boosdoenersoverleven aangezien ze altijd staand bevallen!

Bedreigd

Recent is er in Artis weer een baby girafje geboren en ook horen we het regelmatig vanuit andere dierentuinen. Toch zijn ze in gevaar aangezien stropers op ze jagen en omdat het leefgebied steeds kleiner wordt. Afgelopen jaren is het aantal zelfs met 40% gedaald. In 1985 telde het Afrikaanse continent zo’n 160.000 giraffen, in 2015 waren dat nog slechts 97.562 stuks. Dit is een daling van zo’n 55.000 dieren.

IUCN

Vandaagdedag leeft de giraf  in 21 landen en twee van de negen giraffe soorten staan op de Rode Lijst van de IUCN. Dit is de meest gezaghebbende lijst ter wereld op het gebied van biodiversiteit. In 7 landen zijn ze zelfs al uitgestorven dat het aantal giraffen onder de kritische grens van 100.000 brengt. Mijn inziens staat dit in schril contrast met de 500.000 olifanten die het nieuws veelal halen als uitstervend ras.

Boosdoeners

Dit is zeer zorgwekkend is waardoor er velen aan de alarm bel trekken. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door het toedoen van mensen: illegale jacht, verlies van leefgebied door landbouw en mijnbouw en toenemende conflicten. Wij zijn de boosdoeners!Internationale Dag van de Giraffe

Giraf doden voor een staart

Wist je dat ze in het leger van zuid Soedan de staart van een giraf afsnijden en de giraf voor dood achterlaten? Ze gebruiken de staart als muggen mepper. Daar kan mijn verstand dus echt niet bij!  Ik hoop dat ik een klein beetje awareness kan geven aan dit grote probleem door er over te schrijven. Daarnaast steun ik het wereld natuur fonds ( WNF) en leef ik bewust en sta ik er bij stil. Internationale Dag van de Giraffe

GCF Organisator ‘Wereld giraffe day’ 21 juni

Wereld Giraffe Dag is een initiatief van de Giraffe Conservation Foundation. (GCF) De stichting vraagt hiermee aandacht voor de giraffe! De aantallen giraffen nemen af en er is meer onderzoek nodig om te weten te komen op welke manier de giraffe beschermd kan worden.

Dr. Julian Fennessy maakt zich sterk voor de giraffe. Hij is mede-oprichter en directeur van de Giraffe Conservation Foundation (GCF) uit Namibië en co-voorzitter van de IUCN SSC Giraffe and Okapi Specialist Group/ Hij is een pionier op het gebied van onderzoeks- en behoudsinitiatieven voor ’s werelds langste dier.

Instagrampost

Kun jij het je voorstellen dat je een smakkert maakt van 2 meter bij je geboorte? GIRAFFEN weten niet beter aangezien ze staand bevallen! Ouch! Op 21 juni wordt er jaarlijks aandacht besteed aan de ‘World Giraffe Day’ Door het toedoen van mensen: illegale jacht, verlies van leefgebied &  toenemende conflicten komt het welzijn van dit mooie dier in gedrang. “I’M STANDING TALL FOR THE GIRAFFE” En kijk eens hoe lenig ze zijn op de 3e pica 🤸‍♀️🦒🦒🦒🦒🦒 #giraffe #awareness 

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Lichtpuntje

Een belangrijk initiatief voor het behoud van de giraffe. Een lichtpuntje voor het prachtige dier dat met uitsterven bedreigd wordt. Fennessy maakte een documentaire over zijn giraffeavontuur in de BBC documentaire  Giraffes: Africa’s Gentle Giants. Hij hoopt hiermee nog meer awareness te creëren over het lot van giraffen.

“The bottom line is people. Population growth is unfortunately having a big impact –
not just on giraffe but on all wildlife in Africa and the world,” – Fennessy says.

Video

Safariresort

In het safaripark beeksebergen stonden we oog in oog met de giraffe. Zowel met de auto-bus en bootsafari zagen we deze mooie beesten grazen, verstoppen en rondrennen. Ons huisje bevond zich aan de voederplek waardoor we ze extra lang konden bewonderen. Giraffen zijn prachtig en we moeten er met zijn allen heel goed voor zorgen! Mocht je nu nieuwsgierig zijn naar de giraffe dan raad ik safariresort Beeksebergen aan. Je slaapt hier temidden de dieren en kijkt uit over de savanne waar je uren naar de giraffen kunt kijken. Hele bijzonder! Kijk maar in onderstaande video, waar we wat beelden delen van ons avontuur.

Lees ook: Milestone™ kaarten met all-time favoriet Sophie de Giraf

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief